Ook kantorenmarkt trekt weer aan

Veel loze vierkante meters zijn omgekat in appartementen

Woningen worden al een tijdje grif verkocht. Nu blijkt ook de kantorenmarkt in Apeldoorn, na jaren stagnatie, weer in trek.

Wat moeten we toch met al die leegstaande kantoren, klonk het zo'n vier jaar geleden nog. Het ene na het andere pand kwam leeg te staan en met ontwikkelingen als het thuiswerken in opkomst, leek leegstand een nauwelijks op te lossen probleem.

Anno 2018 is het beeld toch deels bijgedraaid. Dat is onder meer te danken aan het omvormen van lege kantoren naar appartementen; het type woning waar juist grote vraag naar was en is. De woningmarkt helpt dus de kantorenmarkt. Daarnaast is ook wel degelijk de vraag naar kantoorruimte weer sterk aangetrokken. Naar goede kantoorruimte, wel te verstaan.

,,Een goede locatie en een eigentijds pand met meerdere voorzieningen'', licht Tom Mulder van Hunink & Holtrigter toe. ,,Bijvoorbeeld een restaurant en gezamenlijke spreekkamers.'' Mulder kan zich dan ook vinden in de conclusies van zijn collega's van Dynamis/Rodenburg, dat met een rapport is gekomen over de kantorenmarkt. Er komt steeds meer evenwicht in Apeldoorn, stelt Rodenburg vast. De hoeveelheid beschikbare kantoorruimte is van 192.900 vierkante meter in 2014 hard gedaald naar 111.150 vierkante meter. Vooral in het centrum en in Apeldoorn-Noord neemt dat aanbod sterk af.

Lastiger is het met kantoorpanden op industrieterreinen, ziet Gerhard van der Kooi van Thoma Post. Daar is sprake van structurele leegstand. Op die plekken is er alleen animo voor panden 'met een goed concept', zoals ze bijvoorbeeld in Apeldoorn-Zuid te vinden zijn.

De makelaars vinden allemaal dat de kantorenmarkt in Apeldoorn in het algemeen in elk geval weer gezonder wordt. Er lijken zelfs weer mogelijkheden voor nieuwbouw op kantoorgebied te komen, ziet Tom Mulder. ,,Wij zijn nu bijvoorbeeld voor een klant aan het zoeken naar een wat groter kantoor. Dan heb je drie, vier opties en dan houdt het echt wel op.'' Mede te danken dus aan het omkatten van oude bedrijfsgebouwen naar woningen, waardoor veel loze vierkante meters zijn weggepoetst.

,,Je ziet dat dat in Apeldoorn sterker is gebeurd dan in steden van vergelijkbare grootte. Het idee was een tijd dat hier aan zoiets geen goed verdienmodel zou zitten, maar Cityside Apartments heeft laten zien dat het kan.'' Overigens verwacht Rodenburg dat het omkatten van kantoor naar appartementen de komende tijd minder hard gaat. Er blijven minder panden over, bovendien mag Apeldoorn van de provincie niet onbeperkt woningen toevoegen. Als het om zakelijk gebruik gaat, is er vooral vraag naar kleinere kantoren. Afgelopen jaar waren er 81 transacties, gemiddeld ging het daarbij om 325 vierkante meter.

Voor een vierkante meter kantoor betaalde je in Apeldoorn vorig jaar gemiddeld 102 euro per jaar. Er staan nu 106 kantoorpanden leeg.