Ook Boeing beveelt nu aan de 737 Max te laten staan

Crash Nieuwe informatie bracht de autoriteiten in de VS tot de overtuiging dat de Boeing 737 Max beter aan de grond kan blijven.
Nabestaanden van Chinese slachtoffers van de crash met Ethiopian Airlines kwamen gisteren op de rampplek aan. ©Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook in de Verenigde Staten moeten Boeings van het type 737 Max aan de grond blijven. Daartoe besloot president Donald Trump gisteren op advies van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration. De VS sluiten zich hiermee aan bij de meer dan veertig landen die eerder deze week al voor deze koers hadden gekozen.

Luchtvaartautoriteit FAA kwam gisterochtend met het advies nadat zij nieuw bewijs vond op de plaats waar afgelopen zondag een Ethiopische Boeing verongelukte. Die crash vertoont mogelijk gelijkenissen met het ongeluk in Indonesië afgelopen jaar. Toen stortte een 737 Max in de zee. Welke gelijkenissen er precies zijn, bracht de autoriteit gisteren niet naar buiten. Wel had FAA-voorzitter Daniel Elwell het tegen Amerikaanse media over 'ontbrekende puzzelstukjes, die we voor vandaag niet hadden'. Hoe lang de Boeing 737 Max aan de grond moet blijven, is onduidelijk. "Zo kort mogelijk", zou Elwell tegen CNN hebben gezegd.

Terwijl Boeing afgelopen dagen volhield dat toestellen van het type dat in Ethiopië is gecrasht, gewoon konden blijven vliegen, kwam het bedrijf daar gisteren op terug na beraad met onder andere de FAA en luchtvaartautoriteiten in het buitenland. Het bedrijf benadrukte nog altijd vertrouwen te hebben in de 737 Max. 'Maar uit grote voorzichtigheid en om het vliegende publiek gerust te stellen, bevelen wij ook tijdelijke stillegging aan', schreef het bedrijf gisteren in een persbericht.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Op het moment dat president Trump meldde dat de Boeing 737 Max, Max-9 en soortgelijke toestellen per direct aan de grond werden gehouden, waren er nog zo'n dertig toestellen in de lucht. De piloten mochten naar de geplande bestemming vliegen, maar het toestel mocht daar niet meer opstijgen. "We hadden deze beslissing niet hoeven te nemen", zei Trump. "Maar de veiligheid van Amerikaanse burgers, van alle burgers, is onze voornaamste prioriteit." Voor Trumps aankondiging maakte Canada bekend de Boeing 737 Max aan de grond te houden.

Afgelopen zondag crashte een Boeing 737 Max-8 van Ethiopian Airlines, daarbij kwamen 157 mensen om. Bij een ongeluk in oktober in Indonesië kwamen alle 189 inzittenden om.

Economie 19

Profiel van Boeing