Ongezonde concentraties GenX en C8 op groente en fruit rond Chemours

Omwonenden van de fabriek Chemours in Dordrecht krijgen het advies voorlopig geen groente uit eigen tuin te eten. Uit onderzoek van de VU in Amsterdam blijkt dat de omstreden stoffen GenX en C8 in zorgelijke concentraties zijn aangetroffen op bladeren van gewassen, struiken en gras. Dat blijkt uit monsters in een straal van een kilometer rond de fabriek.
Foto ter illustratie. ©ANP

Onderzoeker Jacob de Boer van de VU denkt dat de Dordtse fabriek mogelijk nooit gestopt is met het gebruik van C8 (pfoa). ,,We zien de C8 in hoge concentraties op grassprieten en bladeren. Je zou zeggen dat het onmogelijk is dat het daar vijf jaar nadat het gebruikt is nog wordt aangetroffen. Dat is de vraag: zijn ze nooit gestopt met C8? Dat moet nader geverifieerd worden. Komt het via het grondwater: daar vind ik het gehalte C8 te hoog voor. Ik vind het heel apart.’’

Chemours zei zojuist in een eerste reactie dat de stelling dat nog steeds C8 gebruikt wordt, voor eigen rekening is van De Boer. ,,Chemours gebruikt sinds 2012 geen C8 meer in zijn productieproces,’’ aldus het bedrijf.

Het omstreden C8 breekt langzaam af in het bloed en staat sinds enige jaren op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). De Nederlandse overheid pakt deze stoffen met voorrang aan om ze uit de leefomgeving te weren, of sterk terug te dringen. De stof wordt in Amerika in verband gebracht met onder andere nier- en teelbalkanker, hormoonstoringen en een verhoogd cholesterol. GenX is de vervanger van C8. Er is nog veel onduidelijk over de eigenschappen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Riskant

We zien de C8 in hoge con­cen­tra­ties op gras­sprie­ten en bladeren. Je zou zeggen dat het onmogelijk is dat het daar vijf jaar nadat het gebruikt is nog wordt aan­ge­trof­fen.

Jacob de Boer

Volgens toxicoloog De Boer zijn de aangetroffen concentraties GenX en C8 op de gewassen zorgelijk en mogelijk riskant voor de volksgezondheid.. ,,Hier moet je wel een waarschuwing voor laten uitgaan. Even geen fruit en groente uit de tuin eten. Doe dit echt even niet. Het is zorgelijk. Het zijn persistente en toxische stoffen.’’

Rond Chemours is sinds enige tijd ophef over GenX omdat het stofje in het drinkwater zit. De waardes zijn laag en volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is het Nederlandse drinkwater nog steeds veilig, maar er zijn wel zorgen voor de toekomst omdat GenX persistent is en stapelt in het milieu.

Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam verklaarde deze week dat hij vindt dat de lozing van GenX helemaal moet stoppen.

Deze week werd bekend dat er ook zorgen zijn over de stof Tetrafluoretheen (TFE) die ook door de Dordtse fabriek wordt gebruikt. Ook die stof staat sinds enige tijd op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Begin dit jaar heeft de provincie Zuid-Holland het RIVM verzocht voor TFE een grenswaarde voor blootstelling af te leiden om daarmee uit te kunnen sluiten dat de vergunde emissie leidt tot overschrijding ervan. De provincie kondigde aan dat daarna getoetst zal worden of de uitstoot in Dordrecht binnen de veilige grenzen is.

Het artikel gaat verder onder de foto.

De fabriek in Dordrecht. ©ANP

Niet uitgenodigd

Chemours is op de hoogte van de studie van de VU in Amsterdam. Het geeft aan niet uitgenodigd te zijn voor de studie. Het bedrijf kan daarom geen commentaar geven op onderzoeksresultaten of conclusies die in de studie zijn beschreven.

De fabriek benadrukt dat C8 sinds 2012 niet meer wordt gebruikt. ,,Wij willen opmerken dat de studie aangeeft dat verdere berekeningen nodig zijn om de hypothese te bevestigen dat C8 van de grond en het grondwater naar het gras en de bladeren heeft kunnen komen.’’

Chemours wijst op een eerdere conclusie van het RIVM dat er geen gezondheidsrisico wordt verwacht van de emissie van GenX voor mensen die in de omgeving van de fabriek leven. Het bedrijf is bezig met plannen om de emissie van GenX te verminderen. Er wordt onder andere gewerkt aan een proefinstallatie om de GenX uit afvalwater te filteren.

Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen. Bekijk hier een voorbeeld van de uitnodiging.