Onderzoek: wie langer doorwerkt, leeft langer

Werknemers die eerder stoppen met werken, gaan eerder dood. Een nieuwe studie van Maria Fitzpatrick van de Amerikaanse Cornell University en Timothy Moore van de University van Melbourne toont dit opnieuw aan.

We wisten al dat werknemers financieel beter uit zijn als ze later met pensioen gaan. Maar ook op gezondheidsgebied blijkt er een wereld te winnen voor de volhouders.

In 2010 schreven de Nederlandse economen Sweder van Wijnbergen en Kees Klinkhamer al dat vervroegde uittreders vaak eerder doodgaan. Ook wetenschappers van de Universiteit van Zürich ontdekten dat arbeiders die op relatief jonge leeftijd stopten met werken een hogere kans hebben om te overlijden voor hun 67ste.

Het net gepubliceerde onderzoek van Fitzpatrick en Moore laat zien dat veel Amerikanen op hun 62ste (vervroegd) uittreden. Juist bij die leeftijd, met name bij mannen, is een toename te zien in de sterftecijfers. Dat overlijden heeft vooral te maken met het stoppen van de werkzaamheden, niet zozeer met het ontvangen van (vroeg)pensioen. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken; na hun pensionering leven mensen minder gezond.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.