Opnieuw onrustig op veelgeplaagde school in Utrecht: ouders slepen bestuur voor rechter

Het is opnieuw onrustig op de School voor Persoonlijk Onderwijs in Utrecht. Een groep ouders heeft de school voor de rechter gesleept, omdat ze vinden dat hun kinderen les op een te laag niveau krijgen.

Volgens de ouders kregen hun kinderen in januari, op de eerste dag na de kerstvakantie, van de school ‘uit het niets’ te horen dat de leerprestaties onvoldoende waren en dat ze de rest van het jaar in een aparte klas onderwijs op mavo-niveau krijgen aangeboden. In een kort geding eisen de ouders van vijf leerlingen dat deze maatregel wordt teruggedraaid en dat hun kinderen weer gewoon bij hun voormalige klasgenootjes in de klas komen te zitten.

De School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) zit nu twee jaar in het gebouw aan de Weerdsingel in Utrecht. De middelbare school die zich profileert met kleine klassen en intensief onderwijs, groeide in die tijd uit tot een populaire plek. Maar sinds vorig jaar zomer rommelt het.  Verschillende ouders haalden hun kind van de SvPO omdat ze de sfeer niet veilig vonden, zo vertelden ze aan het AD. En in oktober bestempelde de onderwijsinspectie de school in een vernietigend rapport als ‘zeer zwak'

Boos

En nu zijn er dus opnieuw ouders boos. Volgens hun advocaat, Willem Lindeboom, krijgen hun kinderen (allen uit het tweede leerjaar) sinds februari een aangepast programma. ,,De aangeboden stof is anders dan ze gewend waren en ze mogen geen extra lessen wiskunde meer volgen. Maar het grootste probleem zit ‘m in het niet meer mogen volgen van Frans. Zonder tweede vreemde taal, kunnen de leerlingen überhaupt niet meer naar 3-havo. Dit terwijl SvPO in de schoolgids heeft gegarandeerd dat die mogelijkheid er zou zijn.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Wel heeft SvPO de scholieren volgens Lindeboom inmiddels een ontsnappingsroute geboden. ,,Dan zouden ze voor al hun vakken zeer ruime cijfers moeten halen en in de zomer een vakantietaak Frans moeten maken. Die ze dan ook ruim voldoende moeten maken. Maar als je nu maandenlang geen Frans krijgt, is dat eenvoudigweg geen reële optie.”

Commotie

SvPO-bestuursvoorzitter Misha van Denderen bestrijdt dat de bewuste leerlingen op mavo-niveau les krijgen. ,,Ze krijgen wel degelijk gewoon dezelfde stof als de andere leerlingen. Alleen de toetsen worden genormeerd op mavo-niveau. Zodat ze ook eens voldoendes halen, dat is ook wel eens lekker.”

Van Denderen noemt de kwestie ‘een heel pijnlijke zaak’. Volgens hem is de commotie een direct gevolg van het rapport van de Onderwijsinspectie. ,,Wij behalen heel goede resultaten en geven kinderen veel kans om boven hun niveau uit te stijgen, maar de inspectie vindt dat wij daarin te ambitieus zijn. Dus daarom hebben we met kerst gekeken welke leerlingen er niet goed voor stonden en hen in een aparte klas geplaatst. Omdat deze scholieren al ver voorliepen met Frans hoeven ze dat tot de zomervakantie niet te volgen. Daardoor houden ze tijd over waardoor ze de andere vakken op havo-niveau kunnen blijven volgen. Als ze een zeven gemiddeld halen, dan kunnen ze naar havo 3.”

De toetsen worden genormeerd op ma­vo-ni­veau. Zodat ze ook eens voldoendes halen, dat is ook wel eens lekker

Misha van Denderen

Sociale veiligheid

Wat doet het apart zetten van een groep leerlingen met de sociale veiligheid? ,,Ik denk dat dat heel erg meevalt. Als het inspectierapport er niet was geweest, dan was die onrust over deze herindeling er ook niet geweest”, vindt Van Denderen.

Advocaat Lindeboom vindt dat verweer merkwaardig. ,,De inspectie stelt dat veel leerlingen juist veel te weinig individueel bekeken worden. Dat moet veel beter. Dan moet je dus niet een groep leerlingen collectief in een aparte klas zetten.”

De verwachting is dat de rechter deze week uitspraak doet in het conflict.