Nijmeegse BiebBoys houden kinderen aan het lezen

Nijmegen - De Nijmeegse ‘BiebBoys’ Kees Meulendijks en Joran Floor nemen filmpjes op om kinderen aan het lezen te houden. Met succes, want hun filmpjes worden in heel Nederland door bibliotheken gebruikt.

Als kinderen die nu thuis zitten opeens een eigen leesfort in hun kamer bouwen, een spookverhaal verzinnen of een boek in scène zetten, hebben ze vast naar de BiebBoys gekeken. Ze kunnen vanwege de coronacrisis niet naar school, maar ook niet naar de bibliotheek. 

Het team Educatie van Bibliotheek Gelderland Zuid bedacht daarom een alternatief: de online BiebBoys. Educatiemedewerkers Kees Meulendijks en Joran Floor zijn op maandag, woensdag en vrijdag op de site van de bibliotheek te zien met een programma vol spelletjes en uitdagingen. 

Steppen door een lege bieb

De BiebBoys. ©Petra Mackenbach

Collega Petra Mackenbach staat garant voor het scenario en de regie. ,,We vinden het belangrijk dat kinderen blijven lezen. Daarom bedachten we een vlot en uitdagend programma voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. We hebben al ervaring met het maken van video’s en toneelspel.”

,,Direct kregen we alle medewerking en richtten een gezellige studiohoek in. Maar je ziet ons ook door een lege bibliotheek steppen en op andere locaties zoals filmhuis LUX. Er ontstaan steeds meer samenwerkingen en we hebben nog een heleboel leuke ideeën. De enige eis is dat het onderwerp een relatie heeft met boeken en leesplezier.”

De BiebBoys doet denken aan vlotte kinderprogramma's als Klokhuis en Villa Achterwerk. Kees en Joran spreken de kinderen aan met quotes als: ‘Wil je geen last meer van zeurende ouders? Pak een luisterboek!’ En: ‘Yo, een echte challenge! Doe jij ook mee?’ Op vrijdag vertonen ze de leukste ingezonden filmpjes en reacties. De BiebBoys weten met hun enthousiaste spel veel kinderen aan te steken.

Tientallen bibliotheken delen

In de eerste week krijgen ze al heel veel reacties. Ook kinderen uit groep 4 en 5 blijken volop mee te doen. Scholen verwijzen naar de BiebBoys in hun nieuwsbrieven aan ouders en tientallen bibliotheken in het land namen de filmpjes over op hun digitale kanalen. Taal- en spraakcentrum Kentalis heeft de video’s voorzien van gebaren en ze gedeeld met alle scholen voor dove en slechthorende kinderen in ons land. 

,,We kregen wel commentaar dat we geen 1,5 meter afstand hielden van elkaar. Maar tijdens de opnames was die strenge regel er nog niet. Deze week gaan we daar een leuke grap over maken. En we gaan natuurlijk het goede voorbeeld geven.”