Nederlandse Pippi-fans zamelen 26.000 euro in: ‘Deze gift is zo vreselijk welkom’

Als kinderen speelden ze in de wereldberoemde tv-serie Pippi Langkous. Iedereen verdiende aan hun succes, behalve zijzelf. Nederlandse fans hielden een inzamelingsactie voor Pippi, Tommy en Annika, die daarvoor speciaal naar Rotterdam kwamen.

,,Oh my god, bent u het?’’ Als Inger Nilsson de tiener die haar aanspreekt op Schiphol een vaag knikje geeft, stuift het meisje terug naar haar vrienden. Bij hen is het kwartje al gevallen, ze hebben twee welkomstbordjes met Zweedse namen gespot op de luchthaven. Als Tommy en Annika in aantocht zijn, dan moet zij… Pippi zijn. ‘Pippi, pippi’ gonst het.

Daar staan ze, in Aankomsthal 1: Pippi, Annika en Tommy. Pippi is nu een 59-jarige blonde vrouw met een warrige pony, Tommy een ‘dandy’ met een gouden ring om zijn pink. En Annika? Die komt in een rolstoel door de klapdeuren. Ze is zo zwaar, dat ze niet lang achtereen kan lopen.

©Frank de Roo

Jeugdherinneringen

In de auto op weg naar Rotterdam, waar het gezelschap twee nachten blijft, halen ze de eerste herinneringen op aan hun abnormale kindertijd. En die zitten – dahaag fijne jeugdherinnering – vol spoilers. Allereerst: Pippi deed nóóit haar eigen zin. ,,Ik deed exact wat de regisseur mij opdroeg. Niets was spontaan. Als hij zei ‘kijk nu rechts’, dan keek ik naar rechts.’’

De regisseur was zelfs zo bang dat de 9-jarige actrice een been zou breken op de set, dat Pär Sundberg (Tommy)  veel stunts deed. ,,Dan kreeg ik haar pruik op en moest ik bijvoorbeeld op één been op het paard gaan staan. Als je van achter filmde, viel dat niemand op’’, vertelt Pär vanaf de achterbank.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Villa Kakelbont, het felgekleurde huis van Pippi, zagen de drie nooit van binnen. De scènes waarin ze ondersteboven in de lamp hingen, werden opgenomen in een studio in Stockholm. En Pippi’s trouwe metgezel, meneer Nilsson? Dat was een gemeen beest en werd regelmatig ingewisseld voor een opgezet aapje.

Maar de grootste desillusie kwam toen de drie jeugdhelden volwassen werden. Ze hielden amper iets over aan de kinderserie, die wereldwijd werd uitgezonden en miljoenen moet hebben opgeleverd. Zelfs nu, vijftig jaar na de eerste uitzending in Zweden, wordt de serie nog herhaald.

Geen regeling

Pär (61) haalt zijn schouders op. ,,We hebben het over de jaren 60 hè. Toen waren er nog geen regelingen voor kindacteurs.’’ Misschien heeft hij wel het makkelijkst praten van de drie. Pär verkocht zeven jaar geleden zijn marketingbedrijf, ging met vervroegd pensioen en pendelt nu tussen zijn huizen in Portugal en Spanje. ,,Ik heb een zeer relaxed leven. Zo nu en dan een interviewtje en ontmoetingen met fans.’’

Hij ambieerde nooit een carrière als volwassen acteur. ,,Geld of geen geld, ik zie de Pippi-tijd als een geweldige ervaring uit mijn kindertijd. Ik hield van het reizen, de aandacht. Het heeft mijn leven veranderd. Er komen nog steeds mensen naar me toe die zeggen: Wow, je hebt geen idee hoeveel plezier je mij en mijn kinderen hebt gegeven.’’

Fanbrieven

Als hij in een Italiaans restaurant een YouTubefilmpje terugkijkt van Tommy likkebaardend in een snoepwinkel, geniet hij zichtbaar. Inger, die naast hem zit, draait haar hoofd weg. Ze kan er niet meer naar kijken. ,,Als ik te gast ben in een tv-show en ik hoor het fluitdeuntje van de serie, wat ze dus altijd draaien als ik mijn entree maak, draai ik het liefste om. Ik ben Pippi niet. Dat was een rol.’’ Dáár ligt de pijn. De actrice is vijftig jaar en een leesbrilletje verder, maar werd nooit meer los gezien van dat gekke roodharige kind dat een paard boven haar hoofd kon tillen.

Inger heeft zelfs getwijfeld of ze wel naar Nederland moest komen. Want het echte verhaal over Pippi is veel minder leuk dat de fans denken. Die willen niet horen dat ze jaren als secretaresse in een ziekenhuis werkte, omdat geen regisseur haar een rol wilde geven. Ze willen niet horen dat ze de rode vlechtjespruik in een plastic zakje heeft gepropt en ergens in een kast bewaart. Of dat ze de fanbrieven soms niet eens meer opent, maar in grote postzakken stopt. ,,Zo gaat dat elke dag, al vijftig jaar lang. Het verstikt me.’’

Teleurgesteld

,,Mensen zijn teleurgesteld wanneer ik niet grappig ben. Of vragen me: wat zou Pippi nu gedaan hebben?’’ Fel: ,,Geen idee, dat moet je Astrid (Lindgren, auteur van Pippi Langkous, red.) vragen, maar die is dood.’’ Sinds 2006 speelt de actrice in een Duitse krimi als patholoog-anatoom. Maar daar lijkt de pers niet in geïnteresseerd.

Maria Persson hoort het met verwondering aan. Zij wordt nooit herkend, vertelt ze. Ze is ook wel wat veranderd. Door haar overgewicht beweegt Maria als een oude vrouw. Ze heeft halflang grijs haar. Alleen haar vrolijk glinsterende ogen herinneren nog aan Annika, het lieve, soms bangige vriendinnetje van Pippi.

Maria’s leven is een hoofdstuk apart. Ze werd verliefd op een Spanjaard, verhuisde naar Mallorca en werd eerst barvrouw, later verpleegster. Haar inmiddels 25-jarige zoon voedde ze in haar eentje op. ,,Knap hè?’’ Ze toont een gespierde spijker op haar mobiel.

Maria heeft het niet gemakkelijk gehad. ,,We moesten de eindjes aan elkaar knopen. Als ik dan mezelf op tv zag en bedacht hoeveel er aan deze serie is verdiend, werd ik een beetje boos.’’ Toch heeft ze nooit spijt gehad van Pippi. Vanaf het moment dat ze de oproep voor kindacteurs op tv zag, ergens in de jaren 60, wilde ze meedoen. ,,Nog vóór de casting vertelde ik iedereen al: ik ben Annika. Ze lachten me uit, er kwamen honderden meisjes op af, maar ik kreeg gelijk. Het was geweldig, vooral de opnames op Barbados.’’

Appgroep

Ze mogen dan verschillend terugkijken op hun jeugd, deze drie mensen zijn voor altijd met elkaar verbonden. ,,Inger en Maria voelen als familie. Als mijn zusjes’’, zegt Pär. Tijdens de opnames lieten ze huis en haard achter en woonden in een huis met een gouvernante. Na de opnames verloren ze elkaar uit het oog, totdat de media hen enkele keren bijeenbrachten. Sindsdien volgen ze elkaar op Facebook en hebben ze een appgroep. Het contact is nu zelfs zo goed, dat de drie in juni naar Mallorca vliegen om Maria’s zestigste verjaardag te vieren.

Na een fles rode wijn komen de eerste echt leuke herinneringen los. Inger vertelt kostelijk over de fans die haar beeltenis op hun lijf lieten tatoeëren, met als giller een jonge Spaanse vrouw die Pippi - inclusief aapje - op haar borst liet vereeuwigen. ,,Oh my God, wat een slechte plek. Ooit gaan die vlechtjes natuurlijk hangen.’’

Pär onthult hoe hij met zijn status meer dan eens de interesse van de dames wekte. ,,In plaats van: wil je mijn platencollectie zien zei ik vroeger: Ga je mee naar huis? Dan laat ik je mijn films zien.’’

Vreemd genoeg, constateren de drie, zijn ze geen van allen getrouwd, hebben ze geen relatie en kreeg alleen Maria een kind. Dat is niet de schuld van Pippi, soms loopt het leven gewoon anders dan verwacht.

In onderstaande fotoslider de acteurs vroeger en nu (op mobiel klik je links van het witte bolletje om deze in beweging te brengen) .

Inzameling

De verrassing was groot toen het trio een telefoontje uit Nederland kreeg. Fans bleken de afgelopen maanden ruim 26.000 euro te hebben ingezameld voor hen. Aanleiding was een interview in deze krant met Inger, die vertelde dat ze slechts ‘een zakcentje’ had verdiend aan de opnames. Inger: ,,Mijn eerste reactie was: dat is toch helemaal niet nodig. Ik ben niet zielig. Ik heb altijd mijn huur kunnen betalen, ik heb geen slecht leven gehad.’’ Maar na de uitleg van Heleen Bosma en Marjan Tulp, de initiatiefnemers, stapte ze alsnog in het vliegtuig.

Tussen de donaties zat zelfs een gift van 900 euro, van een anonieme fan die Pippi en de anderen wilde bedanken voor vijftig jaar kijkplezier. Een ander, een vrouw van middelbare leeftijd, richtte zich specifiek tot Inger. Ze vertelde hoe Pippi haar vroeger de kracht gaf om tegen pestkoppen op te staan. De jeugdheldin kijkt er niet gek van op. ,,Mensen zeggen vaker: Als Pippi het kan, kan ik het ook. Dat vind ik mooi.’’

Inger en Pär hebben nog geen idee wat ze met de gift gaan doen. Maria wel. Ze spaart al jaren voor een maagverkleining, maar kon deze met haar kleine uitkering niet betalen. ,,Deze gift is zo vreselijk welkom’’, zegt ze. ,,Ik ben heel, heel dankbaar.’’ Als ze straks flink is afgevallen, komt ze in aanmerking voor een knieoperatie. Dan kan ze eindelijk de kruk, waar ze nog enkele meters mee kan schuifelen, aan de wilgen hangen. ,,Deze actie gaat mijn leven compleet veranderen. Dank jullie wel!’’

De crowdfundingsactie is verlengd tot 30 april.