Na 27 jaar zoeken vindt Eddie Vedder de dame die hem achterop nam

In 1992 kreeg Pearl Jam-voorman Eddie Vedder een lift terug naar zijn hotel achterop de fiets van een mysterieuze Nederlandse dame. Die is nu gevonden.
Valeska Custers, toen en nu. ©privé

Het begon allemaal met een oproep tijdens een concert in Amsterdam, afgelopen zondag. ,,Is de vrouw die mij in 1992 een lift gaf naar mijn hotel toevallig vanavond aanwezig?'' Eddie Vedder, de frontman van Pearl Jam die zijn solotournee door Europa aftrapte in een uitverkochte Afas Live, leek het in een opwelling te zeggen. Daarna bleef het stil.

Tot gisteren. De vrouw in kwestie meldde zich bij dagblad Het Parool, na een oproep op de website. Valeska Custers - toen nog Dijkstra - ging in maart 1992 naar het concert van Pearl Jam in Tivoli in Utrecht. De 23-jarige blondine kwam eigenlijk voor een band in het voorprogramma, waarin een vriend speelde. In de herinnering van Vedder bleef hij na afloop van dat concert alleen achter. Zijn redder in nood was een vrouw, die hem na een gezellig cafébezoek op de fiets naar zijn hotel bracht - achterop de bagagedrager. ,,Het was ijskoud, ze gaf me een rood flanellen shirt.'' Bij het hotel eindigt het verhaal, zonder amoureus afscheid, bezweert Vedder, die in die tijd over aandacht van vrouwen niets te klagen had: ,,There was no funny business.'' Custers bevestigt dat. ,,We hebben zitten kletsen. Rond 03.00 uur wilde hij naar zijn hotel en vroeg hij 'Do you have a bike?' Hij wilde graag achterop.''

Vedder denkt, ook 27 jaar later, nog regelmatig aan Custers, zegt hij. ,,Ik weet bijna zeker dat ik haar gezicht nog zal herkennen.'' Custers zou Vedder graag nog eens ontmoeten. De krant heeft contact gezocht met het management.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

©Marcel Wagenaar