Mondkapjesplicht in grote steden verwarrend: ‘We wachten nog even met boetes uitdelen’

Na veel discussie en de mededeling dat gemeenten het zelf mogen uitzoeken, hielden Amsterdam en Rotterdam het niet meer: op drukke plekken in beide steden is het omstreden mondbedeksel vanaf morgen verplicht. Maar niet overal en ook niet altijd. Wie gaan handhaven? Naast de politie, ook weer de boa’s natuurlijk. En dat wordt geen makkelijke klus, verwachten ze. 

Wel tijdens hardlopen, niet op het terras, ’s nachts géén mondkap (behalve op de Amsterdamse Wallen), overdag weer wel. De mondkapjesplicht in de grootste Nederlandse steden is soms net zo verwarrend als het antwoord op die ene belangrijke vraag: helpt dat kapje nou? Ruud Kuin is voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. ‘Zijn’ mannen en vrouwen mogen het weer opknappen vanaf morgen, het handhaven van de (soms verwarrende) mondkapjesplicht. Zien ze het zitten?

Een bord met informatie over de mondkapjesplicht op de Nieuwendijk in Amsterdam. ©ANP

U bent op vakantie. In een ‘mondkapjesland’?
,,In Frankrijk, Montpellier. En hier is het héél duidelijk: ga je ergens naar binnen, al is het ‘s nachts of in een aftandse avondwinkel, dan doe je je mondkapje op. Eén heel duidelijke regel. En iedereen doet het dus ook.”

Waren de mondkapjesregels in Nederland maar zo duidelijk, wilt u zeggen?
,,De handhaafbaarheid van een regel hangt af van eenvoud en eenduidigheid. Wij vrezen dat die er niet is en dat daarom ellenlange discussies en misschien ook agressiviteit gaan ontstaan. Het is gewoon niet goed uit te leggen waarom een mondkapje op de Lijnbaan in Rotterdam wel moet en in de drukste straat van pak ’m beet Nijmegen niet. Of in een andere straat vlak bij de Lijnbaan.”

Ruud Kuin, voorzitter van de BOA Bond. ©free

Vreest u dat handhaven lastig wordt?
,,Kijk, de 1,5 meterregel was op een gegeven moment niet meer te handhaven. Te veel mensen hielden zich er niet aan, zeker niet als het warm wordt. En als honderden mensen geen afstand houden en je pikt er dan één uit om een boete aan te geven, dat is willekeur. Dus dat doen we niet meer. De mondkapjes zouden een beter handhaafbaar alternatief zijn, maar dan moeten de regels wel eenduidig zijn en dat is niet zo.”

Bent u bang voor eenzelfde scenario als bij de 1,5 meterregel? Dat het niet te handhaven is omdat te veel mensen het niet doen?
Kuin glimlacht... ,,We gaan het zien. De gemeente heeft besloten en we gaan gewoon aan de slag. In elk geval is wel of geen mondkapje op duidelijker te constateren dan 1,5 meter afstand. Over mondkapjes tenminste géén discussie met de meetlat erbij.”

Hoe gaan jullie het aanpakken?
,,Waarschuwen en informeren. En mondkapjes uitdelen. De regel is dat we nog geen boetes gaan uitdelen. Maar dat hangt af van de situatie: als iemand nou echt puur wangedrag vertoont, provoceert. Maar nee, anders niet.”

Op de Meent in Rotterdam wordt een bord met informatie over de mondkapjesplicht geplaatst. ©ANP
In Rotterdam begon een campagne om studenten te wijzen op de coronamaatregelen en het belang van een test bij klachten die duiden op de ziekte. ©Arie Kievit

Bekijk hier onze video's over corona: