Mogelijke komst naar stadhuis van falende fiscusbaas stuit op fel verzet

'Iemand die duizenden gezinnen tot de rand van de afgrond bracht? No way!'

Er is grote ophef over de mogelijke komst naar het Haagse stadhuis van de gevallen 'belastingbaas' Jaap Uijlenbroek.
Jaap Uijlenbroek, die als directeur-generaal moest opstappen bij de Belastingdienst. ©ANP

Jaap Uijlenbroek, de voormalige topman bij de belastingdienst en in die rol verantwoordelijk voor het debacle met het intrekken van de toeslagen, zorgt voor veel ophef in politiek Den Haag. Zijn naam wordt genoemd als de nieuwe gemeentesecretaris van de stad, maar veel politici willen hem niet.

'Duizenden gezinnen tot de rand van de afgrond brengen en dan doodleuk naar Den Haag komen? Dacht 't niet!', twittert raadslid Ralph Sluijs van Groep de Mos, nadat afgelopen weekend de naam van Uijlenbroek werd genoemd als gemeentesecretaris. 'Het is niet de bedoeling dat het IJspaleis het afvoerputje wordt voor lieden die aan het Binnenhof een spoor van ellende achter zich gelaten hebben. No Way'!

Officieel wordt Uijlenbroek, die vanwege een reorganisatie moet plaatsmaken bij de Belastingdienst, bijzonder adviseur bij de Algemene Bestuursdient (ABD). In Haagse kringen staat de ABD bekend als banenpoule voor hoge ambtenaren, ook die grote missers maken, waaruit ministeries en andere overheden kunnen putten.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Spoeddebat

De gemeente Den Haag wil de overstap van Uijlenbroek naar het Haagse stadhuis niet bevestigen. Zowel de SP als Groep de Mos heeft om opheldering gevraagd. Wat Groep de Mos betreft komt er zelfs een spoeddebat over de kwestie. Ook de landelijke SP-leider Lilian Marijnissen heeft laten weten haar oren niet te geloven over de mogelijke transfer.

De Haagse SP-fractievoorzitter Lesley Arp noemt de mogelijke aanstelling van Uijlenbroek een 'slecht signaal'. ,,Vooral richting de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Er wonen ongetwijfeld ook mensen in Den Haag die de dupe zijn van de affaire bij de Belastingdienst."

Als het aan raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij ligt, gaat de aanstelling van Uijlenbroek bij de gemeente Den Haag niet door. 'Maak van 'mogelijk', maar 'onmogelijk'.' 'Niet alleen bij de Belastingdienst ook bij het Rijks Vastgoedbedrijf heeft slechte ervaringen met deze man', reageert hij op Twitter.

Den Haag is ook al op zoek naar een nieuwe burgemeester, die er per 1 juli moet zijn. De verwachting is dat hij of zij betrokken wil zijn bij een benoeming van de nieuwe gemeentesecretaris.

Het bericht over de mogelijke komst van Jaap Uijlenbroek naar het stadhuis in Den haag valt zeer ongelukkig samen met het bericht (in deze krant) van afgelopen zaterdag, waarin werd gemeld dat hem als directeur-generaal van de Belastingdienst de wacht was aangezegd.

Uijlenbroek zou zelf ook intern al twijfels over zijn toekomst binnen de Belastingdienst hebben geventileerd. Met als kern van de zaak dat hij zich niet kon vinden in de oplossingen die bij de dienst nu worden aangedragen om affaires zoals met de toeslagen voor kinderopvang in de toekomst te voorkomen.

Toeslagen

Bij die affaire werd de kinderopvangtoeslag van mogelijk duizenden ouders onrechtmatig stopgezet. De gedupeerden werden vervolgens door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur, waardoor ze onterecht tienduizenden euro's kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Op 18 december leidde de kwestie ook al tot het politieke einde van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.