Mirakel nodig voor brexitdeal

Groot-Brittannië: Vrees voor vernederende stemming

Terwijl Theresa May met de moed der wanhoop vasthoudt aan haar brexitdeal met de Europese Unie, zijn ministers en parlementariërs in Londen al bezig met een plan B.

Dinsdag moeten de 650 leden van het Britse Lagerhuis stemmen over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk dit voorjaar uit de Europese Unie stapt. The Times schrijft vandaag dat ministers premier Theresa May proberen te overrreden tot uitstel. Ze vrezen dat de voorliggende brexitdeal met zo'n overweldigende meerderheid wordt weggestemd dat de regering het niet zal overleven. Andere kabinetsleden hebben de hoop op aanvaarding van de brexitdeal al laten varen en mikken op een uitslag waarbij het verschil tussen voor- en tegenstanders hooguit zeventig bedraagt.

"We kunnen niet met een verschil van drie cijfers worden verslagen," citeert The Times een invloedrijke Tory. "Ik denk dat we met vijftig of minder kunnen leven."

May zei vanmorgen op de BBC-radio vast te houden aan de stemming op dinsdag. Veelzeggend voor de geringe kansen van de brexitdeal zijn de talloze speculaties over wat er moet gebeuren zodra de overeenkomst met de EU is verworpen. Een vakbondsleider heeft de Labourtop binnenskamers gewaarschuwd dat een eventueel nieuw referendum beschouwd wordt als verraad aan de kiezers.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Intussen zoeken tegenstanders van de brexit uit Mays Conservatieve Partij toenadering tot geestverwante Labourparlementariërs. Ze willen, zodra de brexitdeal van tafel is, May dwingen tot nieuwe afspraken met Brussel. Dan zouden de Britten naar het voorbeeld van Noorwegen moeten toetreden tot de Europese Vrijhandelsassociatie. Noorwegen is onderdeel van de Europese interne markt, maar staat buiten de douane-unie.

Noord-Ierse grens

Met de moed der wanhoop blijft May lobbyen voor de brexitdeal. Steen des aanstoots is vooral de afspraak over Noord-Ierland, dat straks de grens met de EU vormt. Bij gebrek aan nadere afspraken over de status van de Iers/Noord-Ierse grens zal Noord-Ierland nog meer dan de rest van het Verenigd Koninkrijk gebonden blijven aan de regels en normen van de Europese douane-unie. Daar kan Londen alleen met instemming van de EU van afstappen. Brexiteers zien dit als een onaanvaardbare inbreuk op de Britse soevereiniteit.

Om aan hun bezwaren tegemoet te komen biedt het regeringskamp parlementariërs die de brexitdeal steunen, posities aan in een nieuw te vormen Lagerhuiscommissie, die nauw betrokken zal zijn bij nadere afspraken met Brussel over het Britse vertrek uit de EU.

May waarschuwde vanmorgen voor de gevolgen van het wegstemmen van de deal. "Er zijn drie opties: de ene is een vertrek uit de EU met een overeenkomst. De andere twee zijn dat we zonder deal vertrekken of dat de brexit helemaal van de baan is."

Economische gevolgen

Bij een zogenoemde harde brexit, zonder overeenkomst met de EU over de betrekkingen tussen Londen en Brussel, voorzien deskundigen zware economische gevolgen voor zowel het Europese continent als voor Groot-Brittannië.