Mijn vriend weidt zo uit over al zijn lichamelijke pijntjes

moderne manieren

Een oude vriend wil weer contact, maar ik zie dat totaal niet zitten.
©Ilse van Kraaij

Beste Beatrijs,

Mijn vriend met wie ik samenwoon, heeft een eigenschap waar ik slecht mee uit de voeten kan: hij kan ontzettend uitweiden over zijn lichamelijke toestand. Dan zegt hij bijvoorbeeld: "Ik heb lichte keelpijn en een stramme rugspier". Hij wijst de plek op zijn rug aan. Vijf minuten later: "Ik merk nu dat ik een lichte hoofdpijn krijg. Mijn neus is ook wat verstopt." Soms gaat het dan maar door. Maar niet alleen pijntjes, hij zegt ook dingen als: "De muesli die ik net heb gegeten, geeft me een raar gevoel in mijn maag, misschien omdat er zoveel droge vruchten inzitten. Het moet, denk ik, even zakken." Ik heb hier moeite mee, maar weet niet hoe ik er iets over kan zeggen. Ik ben zelf niet zo iemand die zo praat.

Lichamelijk ongemak

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Beste Lichamelijk ongemak,

Een van de functies van klagen is vragen om aandacht. De klager probeert zorg, bekommernis of troost te krijgen. Klagen is alarmeren en om die reden iets om terughoudend in te zijn, anders vergaat het de klager als het jongetje dat een paar keer voor niks 'Wolf!' riep: op den duur is schamper gelach zijn deel. Het is heel vervelend als mensen voortdurend aan hun omgeving verslag doen van hun lichamelijke schommelingen. Dit is het soort gespreksonderwerp waar een ander weinig mee kan. Als partner kunt u het niet oplossen en het is ook niet vreselijk relevant om op de hoogte te zijn van andermans minieme gevoelens van lichamelijk ongemak. Mensen zouden alleen over lichamelijke klachten moeten praten, als er sprake is van acute nood. De rest kan beter in stilte worden verwerkt.

De eerstvolgende keer dat uw partner begint te zeuren over iets onbeduidends, kunt u hem belangstellend vragen wat voor cijfer op een ongemakschaal van 1 tot 10 hij toekent aan bijvoorbeeld zijn rommelende maag. Dat zal vast geen hoge score zijn. Vertel hem vervolgens dat u dit soort zelfrapportage niet interessant vindt, dat ieders lichamelijke gesteldheid kleine ups en downs kent en dat het niet nodig is om voortdurend nieuwsbulletins hierover af te geven, omdat u daar zenuwachtig van wordt. Geef hem de suggestie om voortaan alleen nog maar de uitschieters - met een ongemakscore van 7 of hoger - aan u mee te delen.

Beste Beatrijs,

Ik woon al tien jaar in een prachtige omgeving in een maisonnette die aan een galerij ligt. Mijn probleem is dat buren en hun gasten de onhebbelijke gewoonte hebben om in het voorbijlopen naar binnen te kijken. Vaak een snelle blik zijdelings, maar sommige mensen echt nadrukkelijk. Dan sta ik iets in mijn keuken te doen en kijken ze ongegeneerd lang naar binnen en naar mij. Ik heb al folie op ooghoogte geplakt op de ramen, maar sommige mensen zijn lang of gaan op hun tenen staan om toch naar binnen te kunnen loeren. Uit frustratie heb ik al jaren het rolgordijn dicht, maar daardoor mis ik uitzicht en licht en krijg ik opmerkingen waarom ik me opsluit in mijn huis. Ik zou graag mijn rolgordijn weer open willen hebben zonder constant bekeken - en beoordeeld - te worden. Wat zegt de etiquette hierover? En kan ik dit aanstippen op een vve-vergadering zonder aangemerkt te worden als zeur?

Glurende buren

Beste Glurende buren,

Ik denk niet dat u dit onderwerp bij de vereniging van eigenaren kunt inbrengen, omdat deze instantie weinig aan uw klacht zal kunnen verhelpen. De vve kan moeilijk aan iedereen die daar woont vragen of zij dan wel hun bezoekers voortaan niet meer bij u naar binnen willen kijken. Mensen zouden dat uit zichzelf al niet moeten doen: een kwestie van elementaire beleefdheid.

Ik raad u aan om uw rolgordijn maar weer op te trekken en niet te veel te letten op de kijkrichting van passanten. Tegen mensen die gewoon doorlopen en een steelse blik in uw keuken werpen, valt toch niets te doen. Als er iemand voor uw raam pas op de plaats maakt en op z'n tenen gaat staan om ondanks het folie naar binnen te kijken, raad ik u aan om de persoon aan te spreken en vriendelijk te vragen of meneer/mevrouw misschien even binnen wil komen om het beter te kunnen zien? Dan zullen ze zich wel beschaamd uit de voeten maken.

Eens of oneens met deze adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl

Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com.

Archief: www.beatrijs.com

Lees ook de vraag die Beatrijs Ritsema vrijdag beantwoordde op trouw.nl/modernemanieren: