Met deze cultuurtips worden uw kinderen geen schermzombies

Voor heel wat thuiswerkende ouders is het dezer dagen de grootste uitdaging: hoe hou je kinderen de godganse dag bezig, zonder dat ze in hersenloze schermzombies veranderen? Wij zochten voor u naar cultureel verantwoorde oplossingen, van thuistheater over onlinedino’s spotten tot DIY-kunst.

We gaan daar niet flauw over doen: wij hebben de afgelopen twee weken al meermaals gelukzalig gefantaseerd over een lockdownleven zonder kinderen in huis. Want hoe hou je die kleine wezens in godsnaam de hele dag bezig, terwijl je met de moed der wanhoop probeert om zelf een beetje werk verzet te krijgen? En vooral: hoe doe je dat op een iet of wat cultureel verantwoorde manier – lees: zonder je kroost de hele dag voor tv te laten verpieteren –, nu het sowieso geen optie meer is om de deur uit te gaan voor een portie kunst?

Natuurlijk kunnen Bumba of de iPad af en toe als babysit fungeren, maar er zijn ook meer artistieke alternatieven. En als u geeft om het brein van uw kinderen, doet u er goed aan om die ook eens uit te proberen. “Wanneer kinderen in aanraking komen met kunst”, zegt de vooraanstaande professor neuropsychologie Erik Scherder aan de telefoon, “zie je dat in hun hersenen de grote netwerken die te maken hebben met ruimtelijke informatieverwerking héél actief worden. Het verschil in hersenactiviteit tussen bijvoorbeeld actief lezen en passief voor een scherm hangen is enorm.”

Ook volgens kinderpsychologe Inneke Thyssen grijp je als ouder best niet te vaak terug naar de meest voor de hand liggende tv-programma’s om je kinderen bezig te houden. “Die programma’s zijn vaak heel erg flitsend, waardoor kinderen makkelijk overprikkeld raken. In andere cultuurvormen is dat minder het geval. Kindertheater gaat bijvoorbeeld veel trager, waardoor kinderen meer tijd hebben om dingen te verwerken.”

Uw kroost wekenlang op een cultuurloos dieet zetten, lijkt dus geen goed idee. Maar waar vind je op dit moment kunst voor kinderen, terwijl het culturele leven zowat volledig plat ligt? Wij plozen het aanbod voor u uit, en testten het meteen uit op onze eigen kroost.

BOEKEN

Boeken zijn de makkelijkste vorm van cultuur binnen vier muren. Maar ook al is voorlezen natuurlijk erg gezellig, veel tijd hebt u daar als thuiswerkende ouder niet voor. En nu de bibliotheken dicht zijn, zit u vermoedelijk ook stilaan door uw eigen boekenrek heen. Geen paniek: het internet staat werkelijk vól met mooie luisterverhalen. Een simpele zoekopdracht als ‘luisterboek kinderen’ op Spotify levert al uren plezier op. Bij onze vierjarige doen klassiekers als Jip en Janneke, voorgelezen door Annie M.G. Schmidt zelf, het altijd goed.

Ook de Jeugdboekenmaand kan soelaas bieden: erg sneu natuurlijk dat alle geplande evenementen in het water zijn gevallen door de coronacrisis, maar de focus werd snel verlegd naar online voorleesfilmpjes. Op het YouTube-kanaal van de Jeugdboekenmaand vindt u tientallen video’s voor alle leeftijden, van voorname voorlezers als Bart Moeyaert, Joke Van Leeuwen en koningin Mathilde. Op de website van radiozender Klara kunt u dan weer terecht voor een resem verhalen van Roald Dahl, van De reuzenperzik tot Sjakie en de chocoladefabriek, smakelijk ingelezen door Kurt Van Eeghem.

Lezen uw kinderen toch liever zelf? Tips vindt u op de website van de Jeugdboekenmaand, en de boekenapp Fundels bevat een ruime waaier aan kinderboeken, gratis of betalend te downloaden.

THEATER

De binnenkant van een theater krijgt u wellicht een hele tijd niet meer te zien. Gelukkig reageerde de podiumsector bliksemsnel op de coronacrisis. Met verenigde krachten stampten cultuurhuizen en gezelschappen het tijdelijke onlineplatform podiumaanhuis.be uit de grond – een soort Netflix voor Vlaamse en Brusselse podiumvoorstellingen. Momenteel staat de teller op 67 gratis video’s, waarvan het merendeel zeer geschikt is voor een jonger publiek. Om u wegwijs te maken in het aanbod, wordt bij elke voorstelling een leeftijdsgrens aangegeven. 

De jongste kijkers worden op hun wenken bediend met voorstellingen van onder meer hetpaleis, FroeFroe en BRONKS. Ook het poëtische KEIK van 4Hoog werd door onze kleuter zeer gesmaakt. Het kindergegiechel dat in de zaal te horen is, zorgt bovendien voor een extra beleving.

Praktische tip: maak er een echt evenement van. Laat uw kinderen zelf tickets tekenen en uitknippen, en doe alsof u echt de deur uitgaat met hen. Eens u op straat staat, maakt u uiteraard meteen rechtsomkeert. Uw kot is nu het theater geworden. Weer binnen controleert de andere ouder de ‘kaartjes’ en gaan de jassen in de ‘vestiaire’. De voorstelling kan nu beginnen!

©2018 TIM COPPENS ALL RIGHTS RESERVED

In het aanbod van podiumaanhuis.be vindt u ook de immens populaire Kapitein Winokio terug. Zijn Berenconcerten – waarvan er ook een aantal op de YouTube-pagina van de AB staan – zorgen gegarandeerd voor ambiance in huis. Wij hadden ons kind alleszins nog nooit eerder de charleston zien dansen in de living.

FILM

Ook de filmwereld heeft zich de afgelopen weken van zijn meest flexibele kant getoond. Nu de bioscopen dicht blijven, komen de nieuwste releases simpelweg meteen naar uw huiskamer, onder meer via de onlineplatformen van Lumière en Dalton. In hun aanbod zitten ook een handvol artistiek verantwoorde jeugdfilms. Een recent pareltje is de kleurrijke animatiefilm Marona, voor kinderen vanaf 8 jaar, waarin een straathondje terugdenkt aan alle baasjes die het heeft gehad. De personages werden ontworpen door de Belgische topillustrator Brecht Evens.

Op Netflix valt, naast een enorme hoeveelheid kinderpulp, ook fantastische jeugdcinema te ontdekken. Sinds februari worden elke maand nieuwe tekenfilms van de legendarische Japanse animatiestudio Ghibli aan het aanbod toegevoegd. Titels als Princess Mononoke en Grave of the Fireflies reserveert u best voor tieners, maar onze ervaring zegt dat parels als My Neighbor Totoro zelfs een peuter van 1,5 jaar een hele tijd kunnen hypnotiseren.

Wie geen Netflix-abonnement heeft, kan voor kwalitatieve kindercinema elke dag bij Ketnet terecht: onder de noemer ‘Ketnet Cinema’ wordt tijdens de coronacrisis iedere werkdag om 8.30 uur een langspeelfilm vertoond. Het perfecte moment om met een gerust geweten uw dagelijkse conferencecall met de collega’s in te plannen dus.

Wilt u deze bijzondere tijden aangrijpen om uw kinderen spelenderwijs ook iets mee te geven over filmgeschiedenis? Laat hen dan kennismaken met slapstick. Heel wat filmpjes van komieken als Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd of Laurel & Hardy zijn simpelweg online terug te vinden of op dvd te bestellen. Voor jonge kinderen is het even wennen – eerste vraag van onze vierjarige: “Waarom is alles grijs?” – maar eens die obstakels overwonnen zijn, is het genieten. 

Filmdocente Anke Brouwers (KASK) is zelf een grote fan van slapstick: “Ik zat ooit in een zaal tot aan de nok gevuld met (groot)ouders en (klein)kinderen, en ik heb nog nooit zo’n enthousiast publiek geweten als toen bij de kortfilm You’re Darn Tootin’ van Laurel & Hardy. Omdat aan het einde van die film een enorm kleerscheurgevecht ontstaat, hadden we allemaal een stuk textiel gekregen: door dat in stukken te scheuren tijdens het gevecht, konden we zelf de geluidseffecten creëren. Fantastisch.” Na een geslaagde thuistest kunnen we dat volmondig beamen.

MUSEA

Vergeet dure tickets en lange wachtrijen, heel wat grote musea kunt u nu gewoon online bezoeken. Zo is het Van Gogh Museum in Amsterdam volledig te bewonderen op Google Arts & Culture.

Toegegeven, op een scherm heeft een meesterlijk schilderij of beeldhouwwerk niet dezelfde impact, maar bijvoorbeeld een ontdekkingstocht tussen sfinxen en sarcofagen in de gangen van het Louvre is bijna even spannend als in het echt. Ook de indrukwekkende dinosaurusskeletten van het Smithsonian National Museum of Natural History zijn een hit bij onze vierjarige – het hoogtepunt: een reusachtige T-rex die een triceratops verscheurt.

Wie toch wil inzetten op schilderkunst, kiest best voor de DIY-aanpak. Google een bekend schilderij, vraag uw kind om te beschrijven wat het ziet, geef kort wat informatie over de kunstenaar en de stroming waar die toe behoort, en ga vervolgens zelf aan de slag. Laat uw kind het werk in kwestie namaken – zet het desnoods op weg door zelf de contouren te tekenen –, of een eigen kunstwerk in dezelfde stijl creëren. 

Wanneer uw oogappel na een paar dagen een mooi oeuvre bij elkaar heeft gekliederd, is het tijd voor een vernissage. Met een hapje en drankje erbij om het helemaal af te maken. Zo hebt u ook nog eens een excuus om champagne te drinken in het bijzijn van uw kinderen.