Merkel en Johnson ruziën er stevig op los

Een akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie is 'eigenlijk onmogelijk' geworden. Volgens Britse regeringsbronnen moest dat gisteren de pijnlijke conclusie zijn van een telefoongesprek tussen de Britse premier Johnson en de Duitse bondskanselier Merkel.
Merkel en Johnson hadden telefonisch contact over de brexit. ©REUTERS

Beide regeringsleiders wisselden, in diplomatieke termen, 'volledige en openhartige standpunten' uit. In de praktijk betekende het dat ze aanhikken tegen een onoverbrugbaar verschil. Aan Britse kant werd gelekt dat Merkel de jongste Britse voorstellen als 'ontzaglijk onwaarschijnlijk' van de hand zou hebben gewezen. In Brussel werd getwijfeld aan de echtheid van dat bericht. De bondskanselier zou nooit zulke termen gebruiken, heette het.

Europees president Tusk vermoedde dat er een nieuw 'spelletje zwartepieten' werd gespeeld. Johnson zou vooral zijn best hebben gedaan om bij de volgende parlementsverkiezingen met een aansprekend verhaal te kunnen komen ('Het is de schuld van de EU, niet van ons') en niet echt hebben gezocht naar een oplossing om uit de crisis te komen.

In het Lagerhuis veegde Labourwoordvoerder Keir Starmer de vloer aan met Johnsons vermoedelijke strategie. Dat Londen zelfs zou hebben gedreigd zich terug te trekken uit de samenwerking op gebied van veiligheid en terreurbestrijding, noemde Starmer 'beneden alle peil'.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Twistpunt

Het al dan niet instellen van grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland blijft het grote twistpunt, waarbij Ierland de volledige steun heeft van de EU. Johnson presenteerde vorige week een alternatief voor de veelbesproken Ierse backstop. Dat leek op de vangnetoplossing die zijn voorgangster Theresa May al met de EU was overeengekomen en die het hele VK voorlopig in een douane-unie met de EU zou houden. Johnson wil dat Noord-Ierland toegang houdt tot de Ierse afzetmarkt maar zonder grenscontroles. Hij wil controles 'op gedecentraliseerde basis'. Hoe dat moet, blijft onduidelijk.