Marcel moet wel vechten tegen misbruik, nadat zijn dochter slachtoffer werd

Een handboek voor kindermisbruik van zo’n duizend pagina’s is voor Marcel Jeninga reden opnieuw ten strijde te trekken. Sinds hij ontdekte dat zijn dochter werd misbruikt, doet hij er alles aan om te voorkomen dat anderen het slachtoffer worden.

Onlangs hebben Marcel Jeninga en zijn vrouw het aan hun dochter verteld. Dat hun buurman Geert B. op dagen dat zij niet thuis waren hun huis binnenkwam, haar misbruikte en dat vastlegde op foto’s. Hoe gek het ook klinkt, het is goed dat ze het nu weet. ,,Voor haar viel van alles in elkaar’’, zegt Jeninga. Het meisje heeft nog altijd emotionele problemen, ook al weet ze zelf niet meer wat B. met haar deed. Ze was nog maar een baby toen het begon en drie jaar toen het misbruik in 2009 werd ontdekt.

Duizenden foto’s

Marcel Jeninga samen met zijn dochter. ©Koen Verheijden

Sindsdien staat Jeninga’s leven op zijn kop. Hij belandt van de ene in de andere schok. B. blijkt duizenden foto’s van Marcels dochter op zijn computer te hebben. Ook wordt duidelijk dat hij niet alleen zijn buurmeisje heeft misbruikt. Twee andere meisjes vielen ook aan B. ten prooi, een van hen, Semiha Metin (8) moest dat met haar leven bekopen. B. wurgde haar.

De man blijkt ook nog eens binnen te zijn gelaten door Marcels moeder, die twee dagen in de week oppaste als hij en zijn vrouw aan het werk waren. Marcels vader komt in de tijd daarna zo in gewetensnood, dat hij zichzelf ombrengt.

Marcel en zijn vrouw maakten kennis met een duistere wereld, waarvan ze nooit een vermoeden hadden. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat B. van pedovereniging Martijn tips kreeg, om in contact te komen met kinderen. Geen wildvreemden benaderen, actief worden als vrijwilliger, op plekken waar kinderen komen: hij deed het. Zelfs was er voorlichting van Martijn over het wissen en traceren van sporen. ,,Voor de rechtszaak wisten we niet van het bestaan van zo’n vereniging.’’

Rechtskundige

Vanaf de eerste dag waarop we het misbruik ontdekten, ben ik in de vechtstand geschoten

Maar als ze er wél over horen, weten Marcel en zijn vrouw meteen: ze willen iets doen tegen het bestaan van zo’n vereniging. In 2009 zoeken ze hulp bij rechtskundige Yme Drost, een jaar later doen ze aangifte tegen Martijn. Het is het begin van een jarenlange strijd. In 2012 wordt Martijn eerst verboden. In hoger beroep wordt dat teruggedraaid: dat een aantal leden van de vereniging is veroordeeld voor seksuele delicten, is niet de verantwoordelijkheid van de vereniging. Maar de Hoge Raad komt uiteindelijk met het verlossende woord: de vereniging Martijn wordt verboden.

Die dag in 2014 voelt voor Jeninga als een overwinning. Het betekent niet dat hij achterover leunt. ,,Vanaf de eerste dag waarop we het misbruik ontdekten, ben ik in de vechtstand geschoten. Daarin sta ik nog steeds.’’ 

Met de stichting Strijd Tegen Misbruik probeert hij anderen te helpen. Eerst met zijn vrouw, maar zij moet een stap terug doen wanneer ze een hersentumor krijgt. Zo kan het dat Marcel zich nu alleen buigt over het handboek dat RTL Nieuws onlangs onder zijn aandacht bracht. 

Dat zag tijdens een onderzoek naar kinderporno op het darkweb, het verborgen deel van het internet, dat een in Engeland verboden handboek voor pedofielen ook gelinkt kan worden aan Nederland. ,,Ik heb het inmiddels doorgekeken, ik herkende veel, heel veel, van de vereniging Martijn.’’ De tips, soms de gebruikte afbeeldingen, het is als een blik in het verleden. Als deze krant op zoek gaat, wordt duidelijk dat delen gewoon op Google te vinden zijn.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Stappen

Dit is wat ik doe. Ik kan niet anders

Marcel Jeninga

Dat schokt Jeninga alleen maar meer. Hij is vastbesloten het er – opnieuw – niet bij te laten zitten. ,,Ik ga stappen ondernemen. Hoe kan zulke informatie beschikbaar zijn? Hier moet iets tegen gebeuren. Als de Tweede Kamer niet wil luisteren, dan worden het juridische.’’ Het lijkt daarop uit te lopen, minister Grapperhaus heeft al laten weten geen aanknopingspunten te zien voor een verbod. Maar Jeninga en zijn jurist zullen het er niet bij laten zitten, ook als het jaren duurt. ,,Dit is wat ik doe,’’ zegt Jeninga. ,,Ik kan niet anders.’’

Sinds hij en zijn vrouw bij de psycholoog over het misbruik aan hun dochter vertelden, snapt zij ook waarom haar ouders juist deze stichting hebben opgezet. Hij is trots op haar. Onlangs sloot ze haar therapie af. ,,We waren altijd zo beschermend. We lieten haar nooit alleen op straat spelen. Maar het ging mis in ons eigen huis. Door wat ze nu weet, begrijpt ze wat ons drijft. Waarom we nu helemaal altijd een oogje in het zeil houden. Ze snapt ook waarom oma er niet is. Maar we zeggen niet alles.’’ Er zijn veel details die Marcel en zijn vrouw hun kind liever besparen. Nu kan het.