Mantelzorgers kunnen rekenen op meer steun

Gemeente wil via loket Sociaal Domein snel juiste hulp geven

De gemeente wil mantelzorgers meer gaan ondersteunen. Op basis van gesprekken met deze doelgroep hoopt het college de toegang tot respijtzorg, waarbij iemand anders de zorg tijdelijk overneemt, makkelijker te kunnen maken.

Om ervoor te zorgen dat mantelzorgers niet overmatig belast worden met bureaucratie, gaat de gemeente daarnaast een loket Sociaal Domein opzetten, waar inwoners met al hun hulpvragen terechtkunnen. Hiervoor worden medewerkers ingezet die zorgen dat inwoners, die minder zelfredzaam zijn, niet 'ronddwalen', maar snel de juiste hulp krijgen.

Daarnaast focust de gemeente zich naar eigen zeggen nog steeds op de afhandeling van Wmo-aanvragen, voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Wmo-consulenten moeten hiervoor beter bereikbaar worden en er wordt geprobeerd om de tijd tussen een aanvraag en besluit korter maken. Vanaf 2020 wil het college dat mantelzorgers meer toegang hebben tot respijtzorg. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld dagbesteding voor degene die zorg nodig heeft, een logeeropvang of vrijwilligers en professionals die thuis even meehelpen. Het college zegt 'mantelzorgers meer mogelijkheden te willen geven om tijd voor zichzelf te nemen'.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De extra voorzieningen zijn bedacht nadat de gemeente de afgelopen tijd meerdere gesprekken heeft gevoerd met mantelzorgers. Tijdens deze sessies gaven mantelzorgers aan dat ze graag willen dat de toegang tot hulp versimpeld wordt, zodat ze gemakkelijk aan informatie kunnen komen over hoe ze de juiste hulp kunnen regelen voor zichzelf of de persoon die ze verzorgen. Mantelzorgers in Zoetermeer willen daarnaast zo min mogelijk belast worden met bureaucratie rondom hulpverlening, met begrip worden benaderd en serieus worden genomen, aldus de gemeente.

Parkeervergunning

De afgelopen jaren zijn er al meerdere initiatieven genomen om het mantelzorgers in Zoetermeer iets gemakkelijker te maken. Zo kunnen verzorgers een speciale parkeervergunning aanvragen voor een klein bedrag, zodat ze verder het hele jaar gratis kunnen parkeren. De vergunning geldt alleen voor de directe woonomgeving van degene voor wie wordt gezorgd. Via ZoSamen is geregeld dat mantelzorgers dit jaar gratis kunnen sporten en er wordt jaarlijks een financiële 'waardering' gegeven.

Reageren? hc.lezers@ad.nl