Macron zet leger in na terreuraanslag Nice, aanslagpleger kwam via Lampedusa Europa binnen

De Franse president Macron zet duizenden militairen in om de bewaking van scholen en kerken op te voeren. Aanleiding is de terreuraanslag van vanochtend bij de basiliek in het Zuid-Franse Nice. Hierbij kwamen drie personen om het leven. De Tunesische verdachte (21) zou eind vorige maand via het Italiaanse Lampedusa Europa zijn binnengekomen.

,,We worden aangevallen wegens onze waarden, onze waarden van vrijheid en ons verlangen niet voor terreur te wijken”, aldus Macron vanmiddag in Nice.

Een van de drie slachtoffers is de 55-jarige koster van de kerk, zijn keel werd doorgesneden. De andere twee slachtoffers waren vrijwilligsters. Een van de twee, een 60-jarige vrouw werd onthoofd. Het andere dodelijke slachtoffer is een 44-jarige Braziliaanse vrouw, moeder van drie kinderen en al ruim 30 jaar woonachtig in Frankrijk. Zij wist zwaargewond de kerk te ontvluchten naar een nabijgelegen restaurant, maar bezweek later aan haar verwondingen. 

Er is een onbekend aantal gewonden. Alles wijst volgens de autoriteiten op een terreuraanslag. Het waarschuwingssysteem ‘vigipirate’ is voor heel Frankrijk opgeschaald naar het hoogste dreigingsniveau.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De aanslagpleger is gearresteerd en raakte daarbij gewond door een politiekogel. Volgens de lokale krant Nice-Matin melden politiebronnen dat het zou gaan om Brahim A., een 21-jarige man met de Tunesische nationaliteit. 

Asielaanvraag geweigerd

De man is eind september via het Italiaanse eiland Lampedusa Europa binnengekomen. In zijn zak vonden ze een blad uitgegeven door het Italiaanse Rode Kruis en het was het document waarmee de Franse onderzoekers hem konden identificeren. Na een periode van quarantaine werd hij vrijgelaten met de boodschap dat hij Italië moest verlaten, zijn asielaanvraag werd geweigerd. Hij is vervolgens overgebracht naar een uitzetcentrum in Bari, in de hak van de laars. De Italiaanse en Franse politie onderzoeken nu hoe hij in Nice terecht is gekomen en of hij voor zijn reis naar Europa al geradicaliseerd was of dat de afgelopen drie weken gebeurd is.

Het is niet de eerste keer dat een Tunesische aanslagpleger via Lampedusa Europa binnenkomt. Anis Amri, dader van de aanslag in Berlijn in december 2016, verstopte zich tussen de bootvluchtelingen. 

De aanslagpleger in  Nice zou geen bekende zijn van de politie. Hij is aanvankelijk ter plaatse aan zijn verwonding behandeld en werd daarna naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou niet in levensgevaar verkeren. In een eerste verklaring zei de man dat hij alleen had gehandeld, melden Franse media.

Allahu akbar

Volgens burgemeester Christian Estrosi bleef de verdachte zelfs op de brancard ‘Allahu akbar’ (God is de grootste) roepen en doodde hij in de kerk de koster, een man van in de veertig met twee kinderen, en een vrijwilligster (66) die de sacristie (opslagruimte voor spullen voor de kerkdienst, red.) schoonmaakt. Beide slachtoffers sneed hij de keel door. Bij het naar buiten gaan, stuitte hij op een andere vrijwilligster (45) op wie hij instak. Zij raakte zwaargewond maar wist te vluchten naar een nabijgelegen café waar ze bezweek aan haar verwondingen. “Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou’’, waren haar laatste woorden, verklaarde de cafébaas volgens BFMTV.

Bij de vrouw in de kerk handelde de man volgens Estrosi op dezelfde manier als de man die amper twee weken geleden een 47-jarige leraar de keel doorsneed in een voorstad van Parijs. Volgens een politiebron van de Franse krant Le Figaro zou het 66-jarige slachtoffer ‘min of meer zijn onthoofd’.  Alles wijst volgens de autoriteiten op een terreuraanslag. Burgemeester Estrosi eist dat er alles aan wordt gedaan ‘om het islamofascisme op ons grondgebied definitief te vernietigen’. Hij wil dat alle kerken in de stad en andere gebedshuizen worden bewaakt of gesloten.

Een ober van het nabijgelegen Grand Cafe Lyon hoorde omstreeks 09.00 uur naar eigen zeggen schoten. Daarna sloegen mensen volgens hem rennend op de vlucht. ,,Een vrouw kwam uit de kerk en zei: ren, ren, er is iemand mensen aan het neersteken”,  verklaarde de 32-jarige medewerker tegenover persbureau AFP.

Lees verder onder de foto.

©REUTERS

De Franse politie moest ook in andere steden in actie komen. In een voorstad van Parijs is  een man aangehouden die kennelijk van plan was een aanslag op een plaatselijke kerk te plegen. De politie werd gewaarschuwd door zijn vader nadat de jongeman met de auto was vertrokken met de mededeling “zoiets als in Nice” te gaan doen, berichtte de krant Le Parisien. De man kon korte rijd later worden gearresteerd vlakbij de kerk.

In het centrum van Lyon is een jongeman aangehouden die met een lang mes een tram wilde binnengaan. Volgens plaatselijke media gaat het om een 26-jarige man met psychiatrische problemen. Het zou om een Afghaan gaan die na zijn arrestatie verklaarde dat hij stemmen had gehoord die hem zeiden te gaan doden. Het was een mes van 30 centimeter lang. Eerder vandaag schoot de politie in de Zuid-Franse stad Avignon een man dood die omstanders in de buurt van een psychiatrisch ziekenhuis met een wapen bedreigde. 

Anti-terreur

De anti-terreuraanklager in Parijs heeft een onderzoek geopend wegens ‘moord en poging tot moord in relatie met een terroristische onderneming’ en ‘criminele terroristische samenzwering’.  De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin maakte bekend dat het veiligheidsprotocol ter bestrijding van terreuraanslagen voor het hele land is opgeschaald naar ‘urgence attentat’, het hoogste niveau. Het wordt afgekondigd direct na een aanslag of als een geïdentificeerde maar niet gelokaliseerde terreurgroep in actie komt. 

De bewindsman vroeg de bestuurders van de 101 prefecturen in Frankrijk de beveiliging van gebedshuizen en kerkhoven per direct te versterken.  Op het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vond vanmorgen een interministeriële ‘crisisbijeenkomst’ plaats. Die werd ook bijgewoond door premier Jean Castex en president Emmanuel Macron. 

President Macron in Nice. ©EPA

Spoedoverleg

De Franse justitieminister Éric Dupond-Moretti heeft een spoedoverleg belegd met een aantal Europese collega’s en de Europese Commissie. Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is daarbij, laat hij weten op Twitter. Het is ‘belangrijk samen terrorisme te bestrijden en democratie te verdedigen’, aldus Grapperhaus. Namens de Europese Commissie zouden vrijdag Didier Reynders (Justitie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) aanschuiven.

In Frankrijk geldt sinds de aanslag door een vermoedelijke moslimextremist in de Zuid-Franse badplaats het hoogste dreigingsniveau.

De moordpartij in Nice roept herinneringen op aan kerkterrorisme in 2016 toen in de Noord-Franse regio Seine-Maritime twee gewapende mannen een dorpskerk aanvielen. De 85-jarige priester Jacques Hamel werd daarbij de keel doorgesneden, een parochiaan raakte ernstig gewond. Volgens de toenmalige president François Hollande handelden de gijzelnemers destijds uit naam van Islamitische Staat (IS).

Frankrijk-correspondent Frank Renout over de situatie in de stad: 

Reacties

De Franse moslimraad spreekt in een verklaring van ‘een laffe daad gericht tegen onschuldige mensen’ en veroordeelt de aanval ‘krachtig’. De Franse bisschoppenconferentie noemt de aanslag als ‘een onbeschrijflijke daad’ en hoopt dat ‘christenen geen symbool worden om af te slachten’. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers luiden kerken in heel Frankrijk de doodsklok. Katholieken zijn uitgenodigd voor een gebed.  

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak de Duitse eendrachtigheid met Frankrijk uit. “Ik ben diep geraakt door de wrede moorden in een kerk in Nice”, schreef ze in een boodschap verspreid via het Twitter-account van de regeringswoordvoerder. “In deze moeilijke tijden betuigt Duitsland zijn solidariteit aan de Franse natie”, aldus Merkel.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) sprak namens het kabinet zijn afschuw uit over de dodelijke mesaanval. “Ik wil nog eens benadrukken dat wij voor de volle honderd procent achter Frankrijk staan in de strijd tegen dit soort terreur”, aldus de bewindsman tijdens een Kamerdebat.

Luister naar correspondent Frank Renout in de AD Nieuws Update:

Derde aanslag

In 2016 was Nice ook al het decor van een terreuraanslag. Daarbij kwamen op 14 juli, de nationale feestdag, maar liefst 86 mensen om het leven toen een man met een vrachtwagen inreed op de feestende menigte op de promenade. De dader bleek een geradicaliseerde jihadist te zijn.

In februari 2015 werden drie militairen die een joods gebouw bewaakten, aangevallen door een man met een mes. Twee van hen raakten lichtgewond. 

Na de steekpartij geldt in heel Frankrijk een veiligheidswaarschuwing. Frankrijk-correspondent Frank Renout vertelde over de laatste ontwikkelingen:

©REUTERS