Maaike Cafmeyer (45) te oud om vrouw van 45 te spelen: “Photoshop in het echte leven”

"Ik ben geweigerd voor de rol van een 45-jarige vrouw. Absurd, want ik ben... 45." Maaike Cafmeyer kon er nog mee lachen toen ze vertelde wat haar vorige week was overkomen. Maar ze noemde het voorval ook problematisch. Psychiater Dirk De Wachter treedt haar bij. "Het is 'Photoshop in real life'. Slecht voor het zelfbeeld van mensen die zich spiegelen aan zulke sterren."
Maaike Cafmeyer - "een wolk van een 45-jarige vrouw" - werd te oud bevonden voor de rol van... een 45-jarige vrouw. ©ID

"Vorige week nog ben ik geweigerd voor een rol die voor mij geschreven was", zo vertelde Maaike Cafmeyer zondagochtend in het programma 'Bij Vlaeminck' op Studio Brussel. "Het ging over een vrouw van 45, maar uiteindelijk ben ik geweigerd omdat ik te oud was. Maar ik ben... 45."

Cafmeyer omschreef het zelf als "absurd en surrealistisch" en gaf meteen aan dat het een bekend fenomeen is in de sector. "Ik heb in de serie 'Basta' gespeeld toen ik 29 was, maar ik moest een vrouw van 39 spelen. Ik had een dochter van 15, en die dochter van 15 werd gespeeld door een actrice die 25 was."

In Hollywood is het schering en inslag. Toen de makers van 'Man Of Steel' een oude moeder voor Superman zochten, kwamen ze uit bij Diane Lane, op dat moment 47 en zo'n 20 jaar jonger dan de leeftijd die de scenaristen op de rol hadden geplakt. Jennifer Lawrence was nog maar 25 toen ze in 'Joy' een gescheiden volwassen vrouw met 3 kinderen en een gigantisch zakenimperium speelde.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Weinig aan te doen

Ook bij ons beschouwen acteurs en actrices het bijna als een vaststaand feit. "Iedereen heeft recht op een stukje onzekerheid, dus ook regisseurs", lacht Barbara Sarafian (50). "Als zij zich zekerder voelen met een jonge, aantrekkelijke actrice in de plaats van iemand die de exacte leeftijd van het personage heeft, dan betreur ik dat even hard als Maaike. Maar tegelijk shockeert het me niet, omdat afwijzing nu eenmaal deel uitmaakt van dit beroep, om welke reden dan ook. Ik sta mezelf toe om bij een gemiste rol een halve dag nukkig of teleurgesteld rond te lopen. En daarna weer over tot de orde van de dag. Wat dat betreft moeten acteurs zich aan tennissers spiegelen: je mist een bal, je vloekt eens en vervolgens ga je zo snel mogelijk weer klaarstaan voor de volgende."

Volgens Maaike Cafmeyer is het vooral voor vrouwelijke actrices een probleem. "Maar ook mannen krijgen rollen niet toegewezen omwille van hun leeftijd", zegt Filip Peeters (56), voorzitter van De Acteursgilde. "Ik kan het weten, want het is me vorige week nog overkomen. Nota bene in een project waarbij ik zo nauw betrokken was dat ik mee had geschreven aan de subsidie-aanvraag. Ineens kreeg ik een telefoontje: 'De regisseur had toch iemand jonger in gedachten.'" Dat bleek Tom Waes te zijn, zes jaar jonger dan Peeters. "Als je die naam hoort, besef je ook dat het niet alléén de leeftijd is die meetelt, maar ook de populariteit, de aantrekkelijkheid van de affiche. Zuur, maar weinig aan te doen. Elke scenarist plaatst een leeftijd bij een personage, maar uiteindelijk doen regisseurs en casting agents daarmee wat ze willen."

"Dat is inderdaad het voorrecht van de regisseur", zegt ook Jan Verheyen. "Uiteindelijk is het enige criterium: hoe geloofwaardig is acteur X of Y in een rol? Qua leeftijd heb je altijd een marge. Er schiet me niet meteen een voorbeeld te binnen waarvan ik tijdens de film of aflevering dacht: die man of vrouw is veel te jong voor deze rol. Dat bewijst volgens mij dat er geen immens probleem is. Zeker niet in Vlaanderen, waar je geen Hollywoodiaanse supersterren hebt die hele hordes filmliefhebbers naar de cinema lokken, ongeacht het verhaal of de kwaliteit van de film an sich."

Regeltjes

Cafmeyer noemde het op StuBru wel "problematisch". En ze wordt in die analyse bijgetreden door psychiater Dirk De Wachter. "Als je een personage van 45 jaar laat spelen door iemand van 35 doe je een soort Photoshop in real life", zegt hij. "Je krijgt onrealistische, opgepoetste beelden zoals we die ook zien op sociale media. Mensen die zich daaraan spiegelen, zullen problemen krijgen met hun zelfbeeld: ze zullen er onzeker en ongelukkig door worden. Als praktijk is het dus wel degelijk problematisch en af te keuren."

Al is professor De Wachter niet bepaald voorstander van opgelegde regeltjes. "Verandering op zulke vlakken moet komen van onderuit. En dus juich ik het toe dat Maaike Cafmeyer - een wolk van een 45-jarige vrouw - dit aankaart. Misschien is dit wel de start van een tegenbeweging zoals je die ook al hebt op de sociale media. Daar tonen steeds meer mensen zonder filters en opmaak hun - letterlijk - ware gelaat. We zullen er met zijn allen alleen maar minder ongelukkig en dus gelukkiger van worden."

"Dit overkomt ook mannen. Vorige week nog: in een project waarbij ik al lang nauw betrokken was, wilde de regisseur 'toch iemand jonger'. Ze kozen Tom Waes" FILIP PEETERS (59) ©Joel Hoylaerts Fotografie