Lozano onderweg naar uitgang PSV

Napoli lijkt toe te happen met bod op Mexicaanse aanvaller Doelpunten

PSV en Napoli werken aan een transfer van Hirving Lozano (24). Het zou het einde betekenen van twee roerige jaren van de Mexicaan in Eindhoven.
Hirving Lozano hinkt van het veld bij PSV's laatste wedstrijd tegen ADO Den Haag. ┬ęBSR Agency

Het openingsbod dat Napoli gisteren aan het einde van de middag op de tafel legde voor Hirving Lozano, was zo serieus dat er 's avonds meteen stevig werd onderhandeld. Zaakwaarnemer Mino Raiola was in Italië en weet welk bedrag PSV aan de deal wil overhouden.

De intentie is altijd geweest om Lozano na twee seizoenen in Eindhoven door te verkopen voor een som tussen de 30 en 40 miljoen euro. De grootste PSV-transfer tot nu toe is nog altijd die van Memphis Depay, voor 34 miljoen euro naar Manchester United in 2015.

Als het onderhandelingsspel zo vordert als het gisteravond leek te vorderen, dan is ADO-thuis van afgelopen zondag Lozano's laatste wedstrijd voor PSV geweest. Hij ging daarin met een (niet ernstige) blessure van het veld. Wat blijft is straks de herinnering aan een speler van wie de Nederlandse jaren allesbehalve geruisloos zijn gepasseerd. Lozano was doelpuntenmaker en aanjager. Hij was ook een duikelaar en niet alleen lastig te bespelen voor tegenstanders, maar soms ook voor zijn coach.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Niet alleen Mark van Bommel, maar ook voorganger Phillip Cocu leverde intern strijd met Lozano als die in fases van een seizoen te opzichtig op eigen succes uit was. En als hij verzuimde fatsoenlijk mee te verdedigen en het team in problemen bracht.

Cocu omschreef het in zijn tijd wel eens zo: de man van wie iedereen ziet dat hij PSV kampioen kan maken, die moet je niet het kampioenschap kosten. En dan gingen hij en zijn staf maar weer praten met Lozano. Hem confronteren, prikkelen en daarna toch weer door, zoals in januari van het laatste kampioensjaar 2018. Zelfs bij de immer rustige spits Luuk de Jong kwam in die periode de stoom uit zijn oren, omdat Lozano een paar wedstrijden achter elkaar heel opzichtig alle ballen zelf op doel schoot.

Bij PSV trokken mensen soms de parallel met Memphis Depay in diens laatste seizoen in Nederland. Ook met hem gingen gesprekken en discussies soms over hoe je dat nou combineert als jonge hyperambitieuze aanvaller: de jacht op eigen succes en oog houden voor het teambelang.

Maar je zou Lozano tekortdoen door alleen zijn lastige kanten te belichten. Zijn start was formidabel. Negen goals in zijn eerste twee maanden, de productiefste start ooit voor een nieuwkomer in Nederland. En zijn totale statistieken zijn prima: 40 goals in 79 wedstrijden, plus een lading assists. En ook een typerende statistiek: bijna 50 tegenstanders kregen gele en rode kaarten voor overtredingen op de dribbelaar.

Die charges waren zeker niet alleen door hemzelf gesimuleerde valpartijen. Vooral in zijn eerste anderhalf jaar was hij vaak simpelweg te snel voor backs van NAC of VVV, maar evengoed voor pak 'm beet Tobi Alderweireld in de Champions League tegen Tottenham Hotspur.

Waar Chucky ook het patent op had: het doorlopen op keepers die schrokken en de fout in gingen als hij ineens als een schicht voor hun voeten opdook. In dat laatste kampioensjaar onder Cocu stond PSV achter tegen AZ, toen Lozano AZ-keeper Marco Bizot op die manier verraste en scoorde. Die goal van de hoop bracht PSV daarna toch nog een sleutelzege. Zoals Lozano rommelde en frommelde, daarin leek hij op de jonge Luis Suárez in diens Ajax-tijd. Net als Suárez pakte hij rode kaarten, in zijn geval twee tegen Heerenveen.

PSV deze zomer verlaten in een lucratieve deal; dat was dus al lange tijd de inzet. Maar misschien ook mede door blessures en een matig laatste halfjaar stonden de clubs nu niet in de rij. Sterker: Napoli is als enige concreet. Als PSV, Mino Raiola en de nummer 2 van Italië elkaar op korte termijn vinden, is dat voor alle partijen de beste uitkomst.

Hirving Lozano kwam in zijn 79 wedstrijden in Eindhovense dienst tot 40 treffers.