Kritiek op shutdown-deal

→ Aanhangers van Trump zwaaien met borden voor de bouw van de grensmuur. Trump sprak hen gister- avond toe in El Paso, Texas. ©Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres hebben gisteravond een principeakkoord bereikt over financiering van de grensbeveiliging, om een hernieuwde 'shutdown' (sluiting) van de federale overheid af te wenden. Grote vraag is of president Trump instemt.

In het akkoord wordt bijna 1,4 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) uitgetrokken voor de aanleg van een 88 kilometer lang hekwerk op de grens in de regio van Rio Grande Valley in de staat Texas. Dat is veel minder dan de 5,7 miljard dollar die Trump verlangt voor de bouw van een ruim 320 kilometer lange grensmuur. Dat vergroot de kans dat Trump weigert zijn benodigde handtekening onder het akkoord te zetten.

Eerder wees hij een soortgelijke deal van de hand, nadat conservatieve commentatoren hem daartoe hadden opgeroepen. Een veeg teken is de reactie van commentator Sean Hannity van Fox News, een zender waar Trump zich graag door laat leiden: "Iedere Republikein die dit waardeloze compromis steunt, heeft iets uit te leggen."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Met het akkoord hopen de Democraten en Republikeinen een nieuwe 'shutdown' te voorkomen. De vorige gedeeltelijke sluiting van de overheidsloketten begon op 22 december en duurde 35 dagen, de langste shutdown ooit. In die periode kregen 800.000 ambtenaren niet uitbetaald; vele overheidsdiensten kwamen tot stilstand.

Onderdeel van het principeakkoord is een vermindering van de detentieplekken voor ongedocumenteerden. De Democraten wilden dit aantal van 49.000 terugbrengen naar 34.000. In het compromis met de Republikeinen is sprake van ruim 40.000 plekken.

Kort na het sluiten van het principe-akkoord sprak Trump in de grensstad El Paso in Texas duizenden aanhangers toe. Hij ging niet in op de overeenkomst, maar zei dat de grensmuur er hoe dan ook zal komen. Het is volgens hem nodig om Amerikanen te beschermen tegen gewelddadige criminelen, drugs en 'enorme aanvallen' van migranten.

Eerder dreigde hij de nationale noodtoestand uit te roepen, die hem de ruimte geeft het Congres te passeren en zelfstandig overheidsfondsen aan te wenden voor financiering van de grensmuur.