Koning van 5.000 vrouwen moet straks alleen het vliegtuig op

NA CORRUPTIESCHANDAAL: JUAN CARLOS VERLAAT SPANJE EN GAAT IN BALLINGSCHAP

Hij was altijd de jager - op olifanten in Botswana, en op zo'n 5.000 minnaressen. Maar nu is de voormalige Spaanse vorst Juan Carlos (82) zélf opgejaagd wild, na een schandaal dat draait rond 100 miljoen dollar smeergeld. Hij verlaat het land en gaat in ballingschap. Alleen, weliswaar: zijn vrouw Sofia blijft achter in hun paleis in Madrid.
Juan Carlos en zijn vrouw slapen al meer dan 40 jaar apart, maar Sofia - met ijzeren discipline en geforceerde glimlach - toonde dat nooit aan de buitenwereld. ©AFP

Juan Carlos loopt met zijn escapades al veel langer zijn zoon Felipe, die hem in 2014 opvolgde, voor de voeten. Vorige maand waren er al sterke geruchten dat Felipe aanstuurde op een vertrek van zijn vader. En dat gebeurt nu officieel. De 82-jarige Juan Carlos wil zijn zoon, die net als hij in het Zarzuela-paleis in Madrid woont, "rust en kalmte" geven. Dat schrijft hij in een brief aan Felipe, die het koningshuis gisteren openbaar maakte. Het is niet duidelijk waar hij in ballingschap gaat, al werd eerder de Dominicaanse Republiek genoemd. Met zijn vlucht langs een achterpoortje zou je bijna vergeten dat Juan Carlos lange tijd erg geliefd was. Met de dood van dictator Franco veranderde het land in 1975 ook echt in een monarchie en na alle ellende kon de koning weinig verkeerd doen. Voor veel Spanjaarden waren de eerste 30 jaar onder Juan Carlos de beste in de geschiedenis van Spanje. Zelfs tegenstanders van de monarchie vonden het allemaal prima: 'Ik ben geen monarchist maar een Juan Carlist', hoorde je toen vaak. In de jaren 90 steunde 75% van de Spanjaarden hun koningshuis, in 2013 zakte dat naar een schamele 36%.

Y qué?

De voorbije tien jaar rolde de Spaanse vorst van het ene schandaal in het andere. Er werden meerdere boeken geschreven over zijn veelwijverij, wat tot kritiek leidde, maar veel Spanjaarden reageerden ook met 'Y qué?', zoals de 'Et alors?' van de Franse president François Mitterrand. Juan Carlos is een seksverslaafde: de enige vrouw met wie hij niet veel tijd doorbracht, was zijn eigen vrouw, de in Griekenland geboren Sofia. Een paar maanden na zijn kroning betrapte zij hem met actrice Sara Montiel en was het huwelijk de facto voorbij, waarna de vorst ook zijn laatste remmingen losliet.

De voorbije jaren verschenen publicaties waarin Juan Carlos liefst 1.250 minnaressen werden toegedicht. Een onderschatting, zo bleek. In 2017 verscheen het ophefmakende boek van Martínez Inglés, een gepensioneerde hoge legerofficier die decennialang het doen en laten van de koning had kunnen volgen. Hij schreef 'De koning van 5.000 geliefden', waarin de vorst wordt weggezet als een seksueel roofdier, gewetenloos en schaamteloos ambitieus. Toen de Britse prins Charles en prinses Diana in 1986 te gast waren op Mallorca, kon hij het bijvoorbeeld niet laten om de prinses opzichtig het hof te maken - al ontkende zij dat er ooit iets is gebeurd. Juan Carlos had een voorkeur voor actrices, zangeressen en sterren in het algemeen en buitenlandse veroveringen in het bijzonder.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

20 liefdeskinderen

Zijn beruchtste ex-geliefde is Corinna Larsen (56), een blonde femme fatale met Duits-Deense roots. Met haar was Juan Carlos in 2012 op olifantenjacht in Botswana, waar hij bij een val zijn heup brak. Niet alleen het nieuws dat hun koning jacht maakte op een bedreigde diersoort, maar veel meer het feit dat hij midden in de zware bankencrisis grote sier maakte in een Afrikaans land, schokte de Spanjaarden. Het reisje was bedoeld als verjaardagcadeau voor de 10-jarige Alexander, het liefdeskind van Juan Carlos en Corinna. Sommige bronnen menen dat de koning wel twintig onwettige kinderen heeft rondlopen. Ook de inmiddels 53-jarige Ingrid Sartiau uit Herzele claimde in 2013 een dochter te zijn van de Spaanse vorst. Haar hoogbejaarde moeder onthulde het geheim toen ze naar een nieuwsuitzending over het Botswana-schandaal keken.

Cadeautje voor Corinna

Maar wat Juan Carlos deze keer écht de kop kost, is een dossier van het Zwitserse gerecht rond smeergeld en witwasserij. Het voormalige staatshoofd zou in 2008 100 miljoen dollar (toen het equivalent van 65 miljoen euro) hebben ontvangen van de koning van Saoedi-Arabië. Spaanse ondernemers wilden er een hogesnelheidsspoorlijn aanleggen en Juan Carlos zou bij de Spaanse bedrijven hebben bemiddeld om een en ander mogelijk te maken. Het geld werd gestort op een rekening bij de bank Mirabaud&Cie in Zwitserland, vanwaar het naar een stichting in Panama werd doorgesluisd. Eerste begunstigde van die stichting is Juan Carlos. Het grootste deel van het miljoenencadeau schonk hij aan Corinna Larsen. Zij zag haar rekening bij een bank op de Bahama's met 48 miljoen euro groeien dankzij haar vroegere minnaar.

Volgens de krant 'El Confidencial' liet hij tussen 2008 en 2012 grote hoeveelheden contant geld vanuit Zwitserland naar Spanje komen via de luchthaven van Madrid. In veel gevallen ging het om zo'n 200.000 euro, soms werd er 300.000 euro per keer ingevlogen. Volgens de Spaanse regels moet elk bedrag van 10.000 euro of meer worden gemeld bij de belastingdienst, maar voor zover bekend is dat nooit gebeurd. Bovendien is het in Spanje niet toegestaan om meer dan 100.000 euro het land in te brengen.

Op de sukkel

Van de ooit zo flamboyante rokkenjager blijft niet zo veel meer over. Integendeel: sinds zijn val in Botswana is de donjuan van weleer op de sukkel. Sinds 2012 werd hij al zeven keer geopereerd en heeft hij twee kunstknieën. Hij kan niet meer zonder krukken. Wellicht moet hij straks ook alleen het vliegtuig op, want Sofia zal naar verwachting in Madrid achterblijven. Het echtpaar leeft al decennia gescheiden en vertoonde zich alleen bij officiële gelegenheden samen.

Juan Carlos kreeg tot voor kort ook nog een jaarlijkse dotatie van 194.000 euro, maar daar maakte Felipe in maart een einde aan. Hij kondigde ook aan de erfenis van zijn vader te zullen weigeren. Een trieste afgang van een ooit erg geliefde vorst.

"De vorst staat bekend als een seksueel roofdier, gewetenloos en schaamteloos ambitieus. Toen de Britse prins Charles en prinses Diana te gast waren op Mallorca, kon hij het niet laten om de prinses opzichtig het hof te maken" ©rv
Juan Carlos zou miljoenen euro's hebben gekregen van de Saudische koning Abdullah. ©rv