Jurist Cees Krijger staat op voor behoud van de moeflon

Advocaat van de moeflon, zo omschrijft jurist Cees Krijger (1951) uit Lochem zichzelf. Hij heeft daarom onlangs de Vereniging De Moeflon opgericht. Het doel: het wilde schaap tot inheemse diersoort laten verklaren door de Tweede Kamer.

Wat is de aanleiding voor de Vereniging De Moeflon?

,,Tot pakweg een jaar geleden kwam er een kudde van ongeveer vijftig moeflons voor op de Noord-Veluwe bij Vierhouten. Opeens zijn de dieren verdwenen en ontbreekt ieder spoor. Op een paar karkassen na. Er is een aantal mogelijke verklaringen, waarvan de meeste niet logisch zijn. Diefstal heeft geen zin, want je kunt ze niet op Marktplaats zetten. Dat ze allemaal zijn omgekomen bij een aanrijding is niet logisch en een ziekte evenmin. Dan zou je kadavers aantreffen. Hou je over de wolf, die zich ongeveer een jaar geleden definitief vestigde op de Veluwe. Misschien zijn ze opgegeten of op de vlucht geslagen voor dit roofdier."

Maar waarom moest de vereniging er precies komen?

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

,,De moeflon is de enige vertegenwoordiger van de wilde schapensoorten in Nederland. Een oerschaap, als je het zo stellen wilt. Het dier is in 1909 op Het Loo bij Apeldoorn geïntroduceerd en in 1921 kwam een roedel uit Luxemburg op de Hoge Veluwe. De moeflon is hier dus al honderd jaar, veroorzaakt geen overlast, maar wordt nog altijd gezien als een exoot. De wolf is hier meer dan honderd jaar niet geweest, maar heeft wel een beschermde status. In Noord-Duitsland is de moeflon verdwenen sinds de komst van de wolf. De moeflon heeft nu in Nederland geen status. Hij wordt gedoogd. Dat maakt hem nu aangeschoten wild."

Wat kan de classificatie inheemse diersoort veranderen?

,,Je zou de moeflon in Nederland een oerschaap zonder verblijfsvergunning of paspoort kunnen noemen. Als het een inheemse diersoort wordt, wordt het in feite gelijkgesteld aan een gewoon schaap en heeft het dezelfde rechten. Dan kan de moeflon, net als het schaap, worden beschermd tegen de wolf.''

Hoe staat het eigenlijk met de aanwas van leden?

,,Dat aantal groeit gestaag. We hebben nu in een aantal weken ruim veertig aanmeldingen. Veel van deze mensen vinden het een sympathiek doel. Bovendien kost het maar vijf euro."

Wat zijn uw argumenten om de politiek aan uw kant te krijgen?

,,De moeflon is een heel nuttig dier en heeft bewezen een positieve bijdrage te leveren aan het beheer van heide en het openhouden van stuifzanden. Ze eten grassen, twijgen, knoppen en jonge bladeren, maar ook de grove den. Die eet het gewone schaap niet. Zo voorkomt de moeflon dat heide en stuifzanden dichtgroeien. Bovendien hoef je een moeflon niet te scheren en is geen herder of onderdak nodig. Het is dus een goedkope manier om een stuk natuur te laten begrazen."

Hoe snel hoopt u uw doel te bereiken?

,,Dat zal een kwestie van de lange adem worden. Op dit moment staat de moeflon nog niet erg hoog op de agenda. Het is geen sexy onderwerp. Nog niet."