Jordaans café 't Schaep komt naar Utrecht

De musical 't Schaep met de 5 Pooten, naar de populaire tv-serie uit 1969 van Eli Asser, komt naar de Stadsschouwburg Utrecht. Acteur en cabaretier Paul Groot: ,,Ik speel de Amsterdamse Kootje in m'n oude stad Utrecht."

Dit weekend opent het Jordaanse stamcafé 't Schaep tijdelijk in Utrecht. Comedian Raoul Heertje schreef voor de musical een nieuw script, maar laat dezelfde personages en dezelfde liedjes op het podium van de Stadsschouwburg Utrecht de revue passeren. Met achter de tap: kroegbaas Kootje de Beer, ditmaal gespeeld door cabaretier, zanger en acteur Paul Groot (52).

Waar Kootje een gezellige kroegbaas uithangt, zingend achter de tap in zijn sas is en niets liever doet dan grappen maken, is Groot totaal geen kroegmens. ,,Ik kom er liever niet. Vooral niet 's avonds, dan is het mudvol in de kroeg. Mensen maken er te veel herrie. Doe mij maar een rustigere locatie om mijn vrije tijd door te brengen, zoals het theater of de bioscoop."

En herrie wordt er zeker gemaakt in café 't Schaep, door Kootje, Lukas en Doortje en de vaste stamgasten Lena, Arie, Riek en Opoe Withof. Groot: ,,Het is een smeltkroes van verschillende karakters. Maar met een druppel alcohol op komen ze tot elkaar. Dan ontstaat er begrip en gemoedelijkheid. Want: 'We benne op de wereld om mekaar te helpen, niewaar?'."

Voorgangers

Groot heeft inmiddels zo'n tien keer de rol van Kootje gespeeld. Zijn voorgangers waren Piet Römer en Pierre Bokma in de televisieserie en Jeroen van Koningsbrugge in de musical.

Nu neemt Groot samen met acteur Remko Vrijdag het stokje over. ,,Het fijne is dat het stuk constant in beweging is. Het is een nieuw stuk, dus sinds de première in april zijn we eraan blijven schaven."

,,Wat ik van mijn voorgangers heb geleerd? Ik vond de neurotische Kootje van Pierre Bokma wel inspirerend. Sinds Kootjes eerste vriendinnetje er met zijn bloedeigen broer vandoor ging, is hij getraumatiseerd. Terwijl zijn buurvrouw Doortje (gespeeld door Eva van der Gucht) dol op hem is, ontwijkt hij haar avances voortdurend. Hij durft de stap niet aan en blijft op de rem. Pas als zakenman Tinus - een oude bekende van Kootje - interesse in haar toont, ziet Kootje in dat Doortje meer voor hem betekent."

Er zijn al vele invullingen aan Kootje gegeven, maar toch krijgt Groot de ruimte om het personage naar zijn eigen hand in te vullen. ,,Iedere acteur neemt iets van zichzelf mee."

Grapjes

Sommige grapjes konden bijvoorbeeld sappiger, vond Groot. ,,Op een gegeven moment komt Tinus, die nu in Spanje woont, café 't Schaep binnen. Kootje herkent hem nauwelijks omdat hij zongebruind is. De originele grap was: "Ga maar heel gauw terug naar je huisje in de zon, of woon je tegenwoordig in een grill?" Ik vond het woord 'grill' moeilijk verstaanbaar. Ik mocht ervan maken: "Ga maar heel gauw terug naar je huisje in de zon, of woon je tegenwoordig in een tosti-ijzer?" Door de formulering aan te passen, is het een beetje mijn eigen Kootje geworden.''

Krampachtig de rasechte Amsterdammer uithangen, hoeft Groot niet. ,,Ik woon al dertig jaar in Amsterdam. Ik krijg van mijn zangleraar wel eens de kritiek dat mijn i's en e's te nasaal zijn. Te Amsterdams. Maar dat komt voor de rol van Kootje dus wel goed uit.''

Muziek

Groot is geboren in 1967, in de tijd dat miljoenen mensen naar de Nederlandse comedyserie 't Schaep met de 5 Pooten keken. ,,Ik kan mij nog herinneren dat ik als 7-jarig jongetje geïmponeerd was door de wonderlijke Adèle Bloemendaal, die met haar hoge pruik door het beeld liep. Ook kan ik me herinneren hoe de geweldige muziek van Harry Bannink, zoals We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, niewaar?, Het zal je kind maar wezen en As je mekaar niet meer vertrouwen kan, constant op de radio was. De liedjes werden grote hits."

Vissen is het favoriete liedje van Groot. De tekst beschrijft hij als ge-niaal, trippelend over de tong en aards. ,,Op een gegeven moment zingen Riek (gespeeld door Ellen Pieters) en ik: Je zoekt een fijne stek, je rolt je zware shag. Al wat je hartje verlangt. De vogeltjes hoor je kwelen, de lammetjes zie je spelen. En het kan je in feite geen donder schelen of je wat vangt. Prachtig, hoe de tekst dan net als de lammetjes begint te huppelen."

't Schaep met de 5 Pooten, zondag 27 en maandag 28 oktober, 20.00-22.25 uur, Douwe Egbertszaal, Stadsschouwburg Utrecht, www.tschaepdemusical.nl.

©Mark Engelen 2016