Jo De Poorter analyseert schokkend interview van prins Harry: “Dit is een rechtstreekse boodschap aan de monarchie”

Prins Harry (36), maar dan zonder de koninklijke factor. We weten eindelijk hoe dat er in de praktijk uitziet, dankzij een controversieel interview met talkshowhost James Corden. In ‘The Late Late Show’ gaat Harry mee op een toeristenbus, zingt hij het liedje van ‘The Fresh Prince’, belt hij met Meghan en onthult hij welke shows hij bekijkt op Netflix. “Harry moet zich opnieuw profileren”, weet expert communicatie en koningshuizen Jo De Poorter. “Maar wat bovenal opvalt aan dit interview, is dat hij er zelf geen idee van heeft hoe zijn toekomst eruit zal zien.” 
Prins Harry houdt 'high tea' op een toerbus. ©YouTube

De Britten moesten hun ogen even laten wennen, toen ze vanochtend het eerste Amerikaanse interview met prins Harry te zien kregen. Op YouTube dan nog wel. En door niemand minder dan de komische talkshowpresentator James Corden, die er toch wel om bekendstaat dat hij graag de draak steekt met zijn gasten. Een trekje waar zelfs prins Harry niet aan ontsnapte. We krijgen de prins te zien op een toeristenbus, waarop hij ietwat ongemakkelijk een kopje thee probeert te drinken en het porseleinen kopje aan diggelen laat vallen. Vervolgens weerklinkt er een luide ‘bliep’: prins Harry, tot voor kort nog vertegenwoordiger van de Britse ‘stiff upper lip’, vloekt erop los en lacht zich te pletter. We moeten het James Corden nageven, dit wordt een bijzonder interessante aflevering van zijn ‘The late Late Show’. Wat bezielde prins Harry om voor zo’n platform vol toeters en bellen te kiezen? 

“Platform is het juiste woord, inderdaad, op het open dak van zo’n bus”, grapt Jo De Poorter, expert communicatie en koningshuizen. “Maar James Corden is niet zo’n onlogische keuze als je op het eerste gezicht zou denken. Hij is zelf een Brit die naar de Verenigde Staten is verhuisd, dus dat hebben ze met elkaar gemeen.” Harry verhuisde vorig jaar samen met zijn echtgenote Meghan Markle naar Los Angeles, waar ook James al een tijdje woont. Het koppel kocht er een woning in het chique Montecito. “En het was niet de eerste keer dat de twee met elkaar in contact kwamen. Corden kende prins Harry, geloof ik, al uit het verleden, ze hebben een vriendschappelijk contact. Die invloed zal hij gebruikt hebben om dit interview dan toch maar te laten plaatsvinden.” Een hele prestatie, want zowat elke media-outlet ter wereld aast op een interview met de Britse prins. 

Harry is zeer gegeerd voor interviews, ook vooral omdat hij iemand is die alles doet wat je aan hem vraagt. Dat is nu nogmaals bewezen.

Jo De Poorter

Stijlbreuk

Het blijft echter wel een enorme stijlbreuk met het koninklijke protocol, dat om absolute discretie vraagt. Prins Harry die het themalied van ‘The Fresh Prince of Bel Air’ zingt, terwijl hij een dame die hij niet kent vraagt of hij even een plaspauze mag houden in haar huis, dat is niet iets dat we elke dag van royalty te zien krijgen. Of iets dat we van hen mógen te zien krijgen, zelfs. Mag Harry dat zomaar, zelfs nu hij zijn officiële titels onder dwang heeft ingeleverd? “Ja, want Meghan en Harry zijn nu onafhankelijk”, legt De Poorter uit. “Ze hoeven zich in principe voor niets of niemand te verantwoorden bij het paleis. Ze hebben ervoor gekozen om hun communicatie vanaf nu zelf te doen. Dat betekent natuurlijk niet dat de monarchie hierop zat te wachten, integendeel.” De Queen was al ‘not amused’, toen ze te horen kreeg dat haar kleinzoon en zijn echtgenote binnenkort bij Oprah Winfrey op de bank gaan zitten. Laat staan dat ze staat te springen om Harry als gast bij James Corden te zien. “Ze is niet te spreken over de houding én over de acties van het koppel.” 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Sympathieke figuur

Nochtans hangt Harry een zeer sympathiek beeld op van een royal, wanneer hij dan toch een interview geeft. Hij gedraagt zich als de lieflijke ‘boy next door’ en is erg goedlachs. “Harry is zeer gegeerd voor interviews,” weet De Poorter. “Ook vooral omdat hij iemand is die alles doet wat je aan hem vraagt. Dat is nu nogmaals bewezen. Op een bus met een open dak gaan zitten, op zijn hoofd gaan staan: de kans is groot dat hij ‘ja’ zegt. Kijk maar naar het hindernissenparcours dat hij aflegt in de video. Dat is ongezien.” Harry legt inderdaad samen met Corden een indrukwekkend parcours af, een slinkse manier om aan zijn familie - en de rest van de wereld - te tonen dat hij wel degelijk een militaire achtergrond heeft, of ze hem zijn militaire titels nu afpakken of niet. Sterker nog, volgens De Poorter is het hele interview een manier om de bal terug te kaatsen naar de koningin, die pas nog aankondigde dat ze de natie zal toespreken op de dag dat Harry en Meghan hun veelbesproken interview met Oprah Winfrey zullen uitzenden. 

Lees verder onder de foto.

Jo de Poorter ©Steven Richardson

Terugvechten

“Dit is Harry zonder remmingen, vrij van het protocol. We zien hem verschillende dingen doen die hij vroeger nooit mocht. Om te laten zien wat hij in zijn mars heeft zonder de invloed van de koninklijke familie, maar ook vooral om te tonen dat hij en zijn echtgenote nog steeds de kracht hebben om terug te slaan. Dit interview komt er namelijk wel erg snel, nadat het paleis reageerde op hun interview met Oprah. Harry heeft waarschijnlijk erg impulsief toegezegd voor een gesprek met James, waardoor hij niet al te lang heeft nagedacht over de activiteiten die tijdens het interview zouden plaatsvinden.” 

De boodschap is duidelijk: ze kunnen Harry niet meer vertellen wat hij wel en niet mag doen. Een voorsmaakje van hoe onvoorspelbaar Harry en Meghan zouden kunnen zijn in de toekomst. “De ondertoon van dit interview is een rechtstreekse boodschap aan de monarchie. Het is immers niet voor niets dat hij alleen over de Queen en prins Philip spreekt als ‘mijn grootmoeder’ en ‘mijn grootvader’, dat zijn erg zorgvuldig uitgekozen woorden. Of dat hij zulke intieme details over hun familieleven deelde.” Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat Queen Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip nog steeds contact hebben met het gezinnetje in LA. Ze spreken hen via Zoom, net zoals alle andere grootouders dat op dit moment moeten doen. “Die anekdote waarin hij vertelt dat de koningin een wafelijzer voor Archie’s kerst kocht... Dat zijn erg persoonlijke dingen. Daarmee wil hij zeggen: ze kunnen onze privileges en onze titels afpakken, maar die koninklijke familiebanden zullen er altijd blijven. Daar kan het paleis niets aan veranderen. Harry is nog altijd de kleinzoon van de koningin, hij is nog altijd de zoon van de toekomstige koning van het land. Dat zal nooit veranderen, wat voor beslissingen Elizabeth ook neemt.” 

Wat mij vooral opvalt is dat Harry zelf geen idee lijkt te hebben hoe hij zijn leven buiten de koninklijke familie zal invullen. Hij wordt ernaar gevraagd, en je merkt dat hij heel vaag blijft.

Jo De Poorter

Het instituut gaat voort

Hoewel Harry dus blijkbaar nog een warm contact heeft met bepaalde familieleden, zal ‘grootmoeder Elizabeth’ anders naar zijn situatie kijken dan ‘Queen Elizabeth II’. “De royals hebben gereageerd op hun interview met Oprah, maar wel op een beheerste, meer ingetogen manier, zoals het protocol het voorschrijft. De koningin gaat zich volledig focussen op het voortbestaan van het instituut. Ze gaat de rollen van Harry en Meghan opnieuw verdelen over andere leden van de koninklijke familie.” Want ‘The Firm’ moet altijd doorgaan, wat er ook gebeurt. “De monarchie gaat onverschrokken door. Of er nu iemand sterft, of er nu iemand uitstapt zoals Harry, dat maakt niet uit. Ze gaan altijd door.” 

Maar hoe Harry zélf zal verdergaan, dat is nog maar de vraag. “Wat mij vooral opvalt is dat Harry zelf geen idee lijkt te hebben hoe hij zijn leven buiten de koninklijke familie zal invullen. Hij wordt ernaar gevraagd, en je merkt dat hij heel vaag blijft. Een leven van dienstbaarheid, zoals hij dat als prins heeft geleerd, blijft duidelijk heel belangrijk voor hem. Maar hoe zal hij dat invullen? Misschien doet hij iets voor Spotify, iets voor Netflix, maar heel concrete plannen krijgen we niet te horen.” Harry heeft dus meer dan genoeg vrijheid, maar hij weet niet wat ermee te doen. “Behalve dan dat hij elke ochtend wafels eet met zijn gezin...” 

LEES OOK

Prins Harry gaat op stap met James Corden en geeft schokkend interview: “Ik ging mentaal kapot van het leven als royal”

Jo De Poorter over de toespraak van de Queen: “Het wordt een masterclass in hoe je je als royalty moet gedragen” (+)

Wie mag het uitzenden? Tv-zenders in biedingsoorlog om Oprah-interview met Harry en Meghan

BEKIJK OOK