Jeroen werkt al 25 jaar op de ambulance, maar moet toch terug naar school

GOES - Jeroen de Smit werkt al vele jaren met hart en ziel op de ambulance. Door een nieuwe wet dreigt hij - en met hem vele, vooral gespecialiseerde verpleegkundigen - terug naar school te moeten. ,,Dit voelt als een trap na.”
Jeroen de Smit: ,,Het is het mooiste vak van de wereld. Daarom doet me dit ook zoveel.” ©©Marcelle Davidse

Vorige maand was hij precies 25 jaar in dienst. Jeroen de Smit (49) uit Kloetinge is ambulanceverpleegkundige bij Witte Kruis, rijdt sinds 2009 ook met de rapid responder (solo-ambulance) en vliegt sinds 2010 om de week in de traumahelikopter. ,,Het is het mooiste vak van de wereld”, zegt hij. ,,Daarom doet me dit ook zoveel.”

De Smit is een van de vele verpleegkundigen - in uiteenlopende sectoren - die de dupe dreigen te worden van de vernieuwde Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) die in de maak is. ,,Overal waar verpleegkundigen een belangrijke taak hebben, leidt dit tot problemen, frustraties en uitstroom.”

Onderscheid

Want wat is er aan de hand? Er zijn zowel mbo- als hbo-opleidingen voor verpleegkundigen. Op de werkvloer is er echter nauwelijks onderscheid tussen mbo- en hbo-opgeleiden. Ze doen vaak hetzelfde werk en worden gelijk beloond.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Al langer wordt geprobeerd daar verandering in te brengen. Hbo’ers krijgen de functie van ‘regieverpleegkundige’, die coördineert en ‘hoogcomplexe en onvoorspelbare zorg’ verleent. Mbo’ers worden ‘gewone’ verpleegkundigen, met vooral uitvoerende taken. ,,Dat die functiedifferentiatie er moet komen, daar is iedereen het wel over eens”, zegt De Smit.

Maar de vraag is wat er gebeurt met de huidige verpleegkundigen. Er is een aanzienlijke groep gespecialiseerde verpleegkundigen zonder hbo-diploma die wel op het niveau van regieverpleegkundige functioneert. Dat betekent dat ze een opleiding moeten volgen, als ze hun werk willen blijven doen. ,,Wie zijn specialisatie vóór 2003 heeft gehaald, moet zelfs hbo-v doen. Dat betekent 2,5 jaar naar school.”

Inservice-opleiding

De Smit deed zelf de inservice-opleiding, die tot 1997 gebruikelijk was. Daarbij werden verpleegkundigen binnen het ziekenhuis opgeleid. Formeel geldt dat niet als een hbo-opleiding.  ,,Een groot deel van de gespecialiseerde verpleegkundigen - zoals bij intensive care, spoedeisende hulp, ambulance, specialistische wijkteams en de psychiatrie - is inservice opgeleid.”

Jeroen de Smit ©©Marcelle Davidse

,,Die wet voelt als een trap na”, zegt De Smit. ,,We zijn de meest ervaren verpleegkundigen, die allemaal specialistische vervolgopleidingen hebben behaald vóór 2003. Nu worden we gedwongen om een studie van 2,5 jaar te volgen om het werk te blijven doen dat we - in mijn geval - al 25 jaar doen.”

Het is gewoon ridicuul, bedacht door mensen die ver van de werkvloer staan

Jeroen de Smit

Hij heeft het uitgerekend voor de ambulancesector: 42 procent van zijn collega’s zou alsnog hbo-v moeten doen. ,,We zijn allemaal mensen met beroepseer, die superserieus met ons vak bezig zijn. We worden heel goed geschoold en volgen alle ontwikkelingen op de voet. Dan voelt het zo niet goed dat je naar school moet, terwijl je daar geen betere verpleegkundige van wordt. Het is gewoon ridicuul, bedacht door mensen die ver van de werkvloer staan.”

Desastreus

De gevolgen zijn desastreus. Oudere collega’s zullen eieren voor hun geld kiezen. ,,Die willen echt niet meer naar school en gaan dus uitstromen.” En wie naast zijn baan een opleiding moet volgen, is minder uren beschikbaar voor de werkgever. ,,Als je beseft dat de arbeidsmarktkrapte in de zorg al een enorm probleem is, dan weet je: dit gaat niet”, zegt De Smit. ,,We hebben nu al moeite om alle ambulances op de weg te houden en doen er alles aan om mensen binnen te halen.”

Het doembeeld is dat hij op termijn zijn werk niet meer mag doen. ,,Dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Gelukkig heb ik een werkgever die me steunt in dit dossier en die dit signaal serieus oppakt. En als mensen logisch nadenken, dan begrijpen ze toch dat dit niet kan. Die ambulances moeten blijven rijden.”