In Zeeland opende deze zomer in stilte weer een abortuskliniek

Na jaren van afwezigheid heeft de provincie Zeeland weer een eigen abortuskliniek: Zeaz in Goes. De kliniek is deze zomer geopend, zonder dat er ruchtbaarheid aan werd gegeven. De oprichters verwachten zo’n vierhonderd vrouwen per jaar te gaan helpen.
Een behandelkamer in Abortuskliniek Amsterdam wordt in gereedheid gebracht voor een ingreep. ©Aurélie Geurts

In 2016 stopte de toenmalige Casa-kliniek in Goes met het uitvoeren van zogenoemde instrumentele abortussen, waarmee zwangerschappen van langer dan negen weken kunnen worden beëindigd. Zeeuwse vrouwen moesten daarvoor sindsdien afreizen naar Utrecht en later Rotterdam.

Eind 2017 ging de keten van Casa-klinieken failliet en konden vrouwen in Zeeland ook niet meer terecht voor de abortuspil. Het Admiraal de Ruyter-Ziekenhuis in Goes ging toen tijdelijk zwangerschapsafbrekingen aanbieden vanuit het ziekenhuis. ‘Vrouwen moesten anders soms wel twee uur reizen voor deze zorg’, zegt gynaecoloog Paul Meeuwissen van dat ziekenhuis. ‘Dat vonden wij een slechte zaak.’

Hij nam daarom het initiatief voor de kliniek Zeaz, een afkorting van Zeeuwse Abortuszorg. In de nieuwe kliniek kunnen vrouwen – anders dan in een ziekenhuis – ook anoniem worden behandeld. De opening deze zomer is niet publiekelijk bekendgemaakt, volgens Meeuwissen omdat dat ‘niet nodig’ is. ‘Vrouwen die deze zorg nodig hebben, raadplegen voor tips niet de Libelle of de buurvrouw, die zoeken op internet. Voor ons is dus het belangrijkste dat we via Google te vinden zijn. We zagen er het nut niet van in om onze opening via billboards wereldkundig te maken.’

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Opdringerige demonstranten

Een bijkomstigheid van de discrete opening is dat anti-abortusactivisten de in de Biblebelt gelegen instelling ook nog niet hebben ontdekt. Op veel andere plaatsen worstelen klinieken met soms opdringerige demonstranten. Die knopen gesprekken aan met vrouwen die voor een behandeling komen, in de hoop hen daarvan af te praten.

Meerdere gemeenten hebben afgelopen maanden maatregelen afgekondigd tegen activisten die rondhangen bij abortusklinieken. Ze voelen zich gesterkt door een uitspraak eind juli van de rechtbank Noord-Holland. Die oordeelde dat de gemeente Heemstede demonstranten mocht verbieden om pal voor abortuskliniek Bloemenhove actie te voeren. Volgens de rechter valt het ‘aanspreken van individuele personen’ niet onder het betogingsrecht, waardoor de demonstranten zich niet kunnen beroepen op de grondwet.

In Rotterdam is het demonstranten inmiddels verboden vrouwen aan te spreken voor de abortuskliniek. Houden ze zich daar niet aan, dan zal de gemeente handhavend optreden, kondigde burgemeester Aboutaleb begin september aan.

In Arnhem ging burgemeester Marcouch deze week nog een stap verder: daar is het vanaf nu verboden om zonder vergunning een zogeheten promotiestandplaats in te nemen ‘binnen een straal van 500 meter rond een abortuskliniek’. Eerder had de gemeente de Arnhemse activisten erop gewezen dat zij niet langer mochten betogen pal voor de kliniek. Dat werd door de activisten opgelost door een bord met folders voor hun buik te dragen, waardoor hun aanwezigheid niet langer zou vallen onder de noemer ‘betoging’. Omdat hun ‘hinderlijke en intimiderende gedrag’ volgens de gemeente voortduurde, is besloten nu ook het voeren van een dergelijke promotiestandplaats vlakbij de kliniek te verbieden.