Prioriteiten van PSV

Er zal een hoop gaan veranderen in de selectie, die al vroeg op orde moet zijn Topscorers

Nog één potje rest er voor PSV, morgen tegen Heracles. Maar bij de club gaat het vooral al over volgend seizoen. In juli moet de selectie al op sterkte zijn voor de voorronden van de Champions League. Hoe ziet het prioriteitenlijstje eruit?
©Pim Ras Fotografie

1 Luuk de Jong zien te houden Zijn 28 doelpunten hielden PSV dit seizoen nog lang in de titelrace. Luuk de Jong is de enige aanvaller die ook na de winterstop met regelmaat is blijven scoren. En dus zei trainer Mark van Bommel laatst: ,,Van mij mag Luuk in de zomer niet weg, nee.''

De Jong zelf laat zijn toekomst echter nog open. In principe loopt zijn contract door tot medio 2021, maar er zijn drie scenario's waar hij als 28-jarige over nadenkt:

Inderdaad bij PSV blijven, waarbij de club dan net als vorig jaar zomer een financiële inspanning doet. PSV kijkt inmiddels welke ruimte het daarvoor heeft.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Nog een keer naar een buitenlandse competitie in de hoop op een basisplaats. In dat scenario zal een topclub in een topcompetitie er niet in zitten, maar er zijn meer leuke nieuwe uitdagingen, zeker als je zoals De Jong ook avontuurlijke keuzes niet uitsluit.

Nog een keer naar een buitenlandse competitie in de rol van pinchhitter. Dat is de rol die De Jong nu tot volle tevredenheid van Ronald Koeman bij Oranje heeft.

Vorige week was Spurs - Ajax een aardig voorbeeld. Zoals invallerspits Fernando Llorente elke hoge bal koppend klaarlegde voor medespelers, zo deed De Jong dat dit jaar ook met PSV tegen Ajax en in de Champions League tegen FC Barcelona.

2 Geld verdienen met Lozano en Bergwijn 'Elke zomer vers bloed is gewoon goed'. Vijf jaar lang was dit de stelregel van Phillip Cocu als PSV-trainer. Kampioen of geen kampioen, onder hem vertrokken altijd wel twee, drie basisspelers tegelijk zoals Memphis, Wijnaldum, Bruma, Moreno, Guardado, Pröpper, Willems en Arias. Het geld dat zij opleverden, investeerde PSV weer in nieuwe, soms verrassende namen. Nu moeten Hirving Lozano en Steven Bergwijn dat kapitaal opleveren. Beide PSV'ers hebben het profiel en de leeftijd dat ze interessant zijn voor grote buitenlandse clubs. De vraag is alleen: als pak 'm beet Napoli gecharmeerd is van Lozano, tegen welke andere aanvallers op de markt zetten ze hem dan af? En hetzelfde met Bergwijn, voor wie onder meer Manchester United meermaals op de tribune zat.

Bij Lozano denkt PSV aan een bedrag tussen de 30 en 40 miljoen euro, passend bij zijn status als Mexicaans international. Wel ligt Lozano er nog tot in juli uit met een knieblessure.

3 Beslissen over het Latijnse contingent Gastón Pereiro, Maxi Romero, Mauro Junior, Érick Gutiérrez; buiten Lozano om heeft PSV nog een Latijns contingent in de selectie. En geen van allen kenden ze een lekker seizoen onder de nieuwe trainersstaf. Pereiro speelde nog het meest, maar in navolging van Cocu heeft ook Van Bommel de grillige linkspoot niet stabiel gekregen. Pereiro wil zijn contract niet verlengen, dus zal hij deze zomer verkocht moeten worden om nog wat op te leveren. Bij Gutiérrez, die acht miljoen euro kostte, zal PSV afwegen: is hij na één jaar wennen klaar voor de basis, of blijven de twijfels te groot? In dat laatste geval valt 'Guti' op de Mexicaanse markt wel weer goed te verkopen, zo schat men in. Bij Maxi Romero (voor 10 miljoen euro gehaald) is het afwachten wat er gebeurt, nu hij niet is geselecteerd voor het WK onder 20 jaar van eind deze maand.

4 Hoeveel eigen jeugd inpassen? Van Bommel gaf dit seizoen ruim baan aan de eigen jeugd bij PSV. Dat is geheel in lijn met de langetermijnpolitiek die zes jaar geleden werd ingezet door toenmalig manager Marcel Brands. Zondag tegen AZ debuteerde met Zakaria Aboukhlal (19) weer een jonge aanvaller met mogelijkheden. En nu moet PSV beslissen hoe het verder gaat: hoeveel eigen jeugd wordt ingepast in het basiselftal, voor zeg 15 à 20 wedstrijden per jaar? En: op welke posities worden jonkies al tweede man? PSV dubde bijvoorbeeld over Kik Pierie, die nu naar Ajax gaat. Hem halen als centrale verdediger had betekend dat je als club een eigen talent als Armando Obispo definitief opgeeft. En wat doet PSV met spits Sam Lammers als Luuk de Jong blijft? En wat als-ie weggaat? Ook Arjen Robben kan nog steeds een optie worden. Hij weet dat-ie welkom is en Robben wil het liefst nog ergens om een kampioenschap spelen.

5 Zoet én Unnerstall? Of Unnerstall en een jonge keeper?

Eén nieuwe speler krijgt PSV er hoe dan ook bij. Keeper Lars Unnerstall komt definitief naar Eindhoven, na dit seizoen te zijn verhuurd aan VVV. Unnerstall is 28, ambitieus, uitgesproken en even oud als Jeroen Zoet. Het is niet ondenkbaar dat er bij PSV een keepersstrijd losbarst zoals ooit met Ronald Waterreus en Georg Koch. Als Zoet daar trek in heeft en het maakt hem sterker, dan profiteert PSV. Maar dat is op voorhand niet gezegd.

19

PSV kan met spits Luuk de Jong, die op 28 goals staat, voor de 19de keer de topscorer van de eredivisie leveren. Alleen Ajax deed dat vaker: 20.