Hoe toegankelijk zijn gebouwen?

In Breda worden dit en volgend jaar tweehonderd gebouwen - waaronder winkel, horecazaken en bioscopen - beoordeeld op fysieke toegankelijkheid voor mensen met beperkingen. Voor alle gebouwen geldt dat de eigenaren die een zogeheten 'schouw' laten uitvoeren, verplicht zijn iets met de resultaten te doen. In gemeentelijke regels is immers vastgelegd dat eenvoudige maatregelen die de toegankelijkheid vergroten, direct moeten worden uitgevoerd. Voor ingrijpende maatregelen kan meer tijd worden genomen. Bij de beoordelingen wordt niet alleen gelet op toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel. Er wordt ook gelet op problemen die op kunnen treden voor mensen die slechthorend of slechtziend zijn of die een chronische ziekte hebben.

Bovenstaande maatregelen zijn onderdeel van een omvangrijk actieprogramma. Daarbij zijn partijen betrokken als het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid, Stichting Zet, de gemeente en een overkoepelend 'Platform', waarbij instellingen en bedrijven zijn aangesloten.

Voor het beoordelen van de gebouwen is 100.000 euro uitgetrokken door de gemeente. Het gaat om niet-gemeentelijke panden, want de gemeente heeft de eigen gebouwen de laatste jaren al grotendeels in kaart gebracht en daarin ook een aantal aanpassingen doorgevoerd.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De schouw wordt nu gedaan bij een breed scala aan bedrijven en organisaties in onder meer horeca, detailhandel, zorg en in de recreatieve en culturele sector. Ze kunnen zelf aangeven of ze mee willen doen of worden actief benaderd.

Voorzitter Wilbert Willems van het Platform gaat er vanuit dat de meeste bedrijven en instellingen graag mee willen doen aan een schouw en eventuele aanpassingen voor hun rekening willen nemen. ,,Dat hebben ze al aangegeven. Bovendien zien zij ook dat betere toegankelijkheid zorgt voor meer bezoek en dus voor extra inkomsten."

Als impuls om aanpassingen te doen, kunnen gebouweigenaren, een 'bescheiden' bijdrage krijgen uit een fonds waarvoor de gemeente 200.000 euro beschikbaar stelt. Per gebouw is de bijdrage maximaal 5.000 euro. In het actieprogramma is verder onder meer 25.000 euro opgenomen om personeel bij bedrijven en instellingen te trainen hoe om te gaan met mensen met een fysieke beperking.