Het kan verraderlijk glad worden op de weg: eerste sneeuw op komst

Wie vanavond of vannacht nog de weg op gaat, kan maar beter voorzichtig rijden. Volgens weerdiensten kan het op verschillende plekken in het land verraderlijk glad worden door winterse toestanden. Volgens Weeronline kan er morgen in het oosten en noordoosten zelfs een wit tapijt van 3 centimeter liggen. 

Voorafgaand aan die witte vlokken wordt vandaag regionaal mogelijk de eerste ijsdag genoteerd. Dat laatste is te danken aan de koude lucht die de oostenwind naar ons land blaast. Daardoor komt de temperatuur op de meeste plaatsen amper boven het vriespunt uit. Vanavond zal een warmtefront de aanval inzetten waardoor de wind naar het zuidwesten draait en zachte lucht wordt aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan.  

Enkele centimeters

Dat gaat gepaard met winterse neerslag. Die valt ook volgens het weermodel van Weerplaza voor middernacht in het zuidwesten van Nederland, waarschijnlijk in de vorm van natte sneeuw. 

,,In de loop van de nacht valt er op steeds meer plaatsen neerslag. Vooral in het noordwesten, midden, oosten en noorden van ons land verwachten we enkele uren lichte sneeuwval. Het wordt dan voor het eerst deze winter wit. We gaan uit van slechts enkele centimeters’’, meldt weerman Wilfred Janssen op Twitter.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Doordat de zachte lucht in de loop van zaterdagnacht oprukt, zal de (natte) sneeuwval overgaan in regen of motregen. Janssen: ,,Dit gebeurt in elk geval in het zuidwesten. Of de neerslag ook elders overgaat in regen, is nog even de vraag. In sommige delen van het land kan het een uur of vier sneeuwen. Uiteindelijk wordt het op de meeste plaatsen droog. Alleen in het noordoosten valt zondagochtend nog enige tijd lichte sneeuw.’’

IJzel

De weersituatie dit weekend is volgens hem ‘een hele uitdaging’ voor meteorologen. ,,Het Europees en Amerikaanse weermodel zijn het (nog) niet helemaal eens. Het ene voorspelt vrijwel alleen maar sneeuw voor ons land maar kleine veranderingen kunnen roet in het eten gooien. Eén graad warmer of kouder op een hoogte van ongeveer een kilometer kan al een verschil maken in de uiteindelijke neerslagsoort.’’

Volgens de weerman moeten we naast (natte) sneeuw ook rekening houden met onderkoelde regen. Die bevriest zodra hij het koude wegdek raakt. ,,Als het tot onderkoelde regen komt, dan kan het korte tijd en zeer lokaal ijzelen maar het is lastig te voorspellen waar en wanneer precies. En misschien gebeurt het wel helemaal niet’’, aldus Janssen. 

Weeronline adviseert weggebruikers om voorzichtig te rijden vannacht. ,,De luchttemperatuur kan bij bevriezing en ijzel enkele graden hoger liggen dan de temperatuur van het wegdek. Hierdoor kun je door de autothermometer op het verkeerde been worden gezet. Hou bij een overgang van een vorstperiode naar zacht weer een marge van 3 graden op de autothermometer aan.”

Na zondag is het even gedaan met de gladheid en is het ‘s nachts 2 tot 5 graden.

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam op 11 december vorig jaar. Het KNMI kondigde toen code rood af voor grote delen van Nederland vanwege overlast van het winterweer. ©ANP