Heel Groot-Brittannië wordt stilgelegd en iedereen mag meteen naar huis om te rouwen: dit zal er gebeuren wanneer koningin Elizabeth II haar laatste adem uitblaast

De Britse koningin is 94 jaar dus vermoedelijk is die dag niet zo heel ver meer af. Buckingham Palace is echter uitstekend voorbereid op het einde van haar leven en heerschappij. Al sinds de jaren zestig houdt het Britse paleis rekening met het einde van hun Queen; de protocollen voor haar overlijden liggen al sinds die tijd vast. Het top secret plan, van hoe de dag van de dood van de koningin zal verlopen, is uitgelekt. ‘Operatie London Bridge’ heet het.
Queen Elizabeth II ©AP

Als de koningin bijvoorbeeld overlijdt om 8 uur ’s ochtends, dan treedt één minuut na haar overlijden het plan in actie’, zegt een insider. ‘Tijdens haar laatste uren zal ze vergezeld zijn van haar oudste dokter: gastro-enteroloog professor Huw Thomas. Hij zal bepalen wie er in de kamer wordt toegelaten met de Queen en welke informatie vrijgegeven zal worden. Als ze sterft, zal het haar privésecretaris Sir Edward Young zijn die het nieuws verspreidt.’

8u02

De eerste minister, in dit geval Boris Johnson, wordt gecontacteerd. Het codewoord voor de Queen is ‘London Bridge’, en de zin ‘London Bridge is down’ betekent dat ze dus overleden is. Met die woorden zal het nieuws doorgegeven worden via beveiligde lijnen.

8u15

Na de eerste minister zullen de vijftien landen verwittigd worden waar Elizabeth ook officieel staatshoofd is – zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Canada – en daarna de 36 andere landen waar ze nog steeds functioneert als een symbolische leider.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

9u00

De verschillende media worden gecontacteerd.

9u05

Bij de commerciële radiostations zal er een blauw licht gaan branden zodat de deejays weten dat ze hun muziekkeuze moeten aanpassen en zo snel mogelijk moeten overgaan naar het nieuws. Overheidsstations van de BBC zullen onderbroken worden en hun logo zal te zien zijn. Daarna zal er overgeschakeld worden naar het nieuws. De specifieke woorden ‘This is the BBC from London’ zullen te horen zijn.

9u10 – 9u15

De bevolking van Groot-Brittannië zal het nieuws te weten komen via een nieuwsflash.

De presentatoren bij de BBC oefenen trouwens regelmatig voor het mogelijke overlijden van de koningin, zodat ze weten wat ze moeten doen als het nieuws plots naar buiten komt. In 2015 tweette een BBC-journalist dat de koningin was overleden. Ze wist op dat moment niet dat haar collega’s een onverwachte oefening deden. Haar tweet werd vervolgens door verschillende buitenlandse media opgepikt.

Peter Sissons van de BBC kreeg veel kritiek toen hij een rode stropdas droeg op de dag dat de Queen Mother overleed. Sindsdien heeft de BBC altijd zwarte pakken en dassen klaarliggen.

9u30

Alle parlementsleden zullen opgeroepen worden, mensen zullen vroeger naar huis mogen en vliegtuigpiloten en treinbestuurders maken het nieuws van het overlijden bekend aan hun passagiers.

9u35

Op Buckingham Palace zal een knecht een boodschap met zwarte randen aan de poorten bevestigen. De website van het paleis zal een sombere pagina worden waar enkel dezelfde tekst te lezen is.

9u45

Het lichaam van de koningin wordt door de begrafenisondernemers Leverton & Sons voorbereid om naar de troonzaal van Buckingham Palace overgebracht te worden waar er een altaar opgesteld zal staan. Vier Grenadier Guards zullen daar haar lichaam bewaken. De geweren van die bewakers zullen volgens het protocol naar de grond gericht zijn. Haar dierbaren en dichtste vrienden komen haar een laatste keer groeten.

Mocht de Queen in het buitenland zijn gestorven, dan zal een jet van de Royal Flight-divisie haar lichaam gaan ophalen. Als ze in Schotland sterft, zal haar lichaam in het paleis van Holyroodhouse in Edinburgh opgebaard worden, waar ze bewaakt zal worden door de Royal Company of Archers. Daarna zal haar lichaam per trein naar London gebracht worden, naar de troonzaal in Buckingham Palace.

10u00

Televisieploegen mogen zich aan de poorten van Buckingham Palace opstellen.

10u05

Over heel Groot-Brittannië zullen vlaggen halfstok hangen tot 8u00 de dag na de uitvaart, en er zullen doodsklokken luiden.

Tien dagen van nationale rouw zullen afgekondigd worden en tijdens die periode van nationale rouw zal er geen comedy op tv uitgezonden worden. Natuurlijk hebben de verschillende zenders al documentaires over het leven van de koningin klaarliggen.

10u30

Verschillende evenementen zijn afhankelijk van de dood van de koningin en zullen officieel op de hoogte gebracht worden. Als Elizabeth bijvoorbeeld sterft tijdens Royal Ascot, zal de paardenrace afgeschaft worden. Het National Theatre zal sluiten als het nieuws voor vier uur ’s middags bekend raakt. Daarna mag het theater open blijven. Alle sporten zullen verbannen worden uit de koninklijke parken, en veel sportwedstrijden zullen afgeschaft worden. Ook de Londense beurs zal gesloten worden.

11u00

De rouwbrieven worden geschreven en verstuurd.

De dag na haar dood

De dag na haar dood zal prins Charles – of prins William – tot koning worden uitgeroepen. Een trompettist van de Life Guards zal op het dak van het paleis staan en drie keer blazen.

In Hyde Park zal er een groet met 41 geweren weerklinken, goed voor zeven minuten aan artillerie.

Het overlijden van de Queen zal volgens specialisten trouwens het begin van een turbulente periode aankondigen. Elizabeths overlijden zal zorgen voor het sneller uiteenvallen van het Gemenebest, vreest men.

Vier dagen na haar dood

De kist van koningin Elizabeth wordt overgebracht naar Westminster Hall. Dat transport gebeurt met paard en kar. Verwacht wordt dat miljoenen mensen langs de weg die rouwstoet zullen willen meemaken.

Het volkslied, ‘God Save The Queen’, zal veranderd worden naar ‘God Save The King’. Er zullen nieuwe munten geslagen worden met de beeltenis van de koning. Het parlement komt samen en zal trouwen zweren aan het nieuwe staatshoofd.

Tien dagen na haar dood

Tien dagen na haar overlijden zal er een grootse begrafenis volgen in Westminster Hall. De hele bevolking krijgt die dag vrijaf.

De kistdragers, tien in totaal, zullen hun rol in het geheim oefenen. De kist zal met lood bewerkt zijn, haar lichaam wordt gebalsemd.

De begrafenis zal tweeduizend genodigden hebben en er zal een stoet zijn naar Windsor Castle. Daar zal het lichaam dan uiteindelijk in de koninklijke tombe, in St. George’s Chapel, begraven worden. Het wordt haar laatste rustplaats. Daar wordt ze herenigd met haar moeder en haar zus Margaret.

LEES OOK

Queen Elizabeth verliest financiële steun voor haar landgoed in Sandringham na Brexit

Barbados wil af van koningin Elizabeth: “Tijd voor eigen staatshoofd”