Hap eens gezonde groente bij de lunch

Groente- en fruitdag goede voeding

Een op de drie Nederlanders eet nooit groente of fruit tijdens de lunch. Dat moet beter, vinden de initiatiefnemers van de eerste Nationale Groente- en Fruitdag, vandaag.
Hoogleraar voeding & gezondheid Jaap Seidell. ©ANP

Een snelle boterham met kaas bij de lunch? Verrijk die middagmaaltijd vaker met fruit en groenten. Dat is de gedachte achter het thema van de Nationale Groente- en Fruitdag, die we vandaag 'vieren'. De lunch mag een stuk gezonder dan hij nu vaak is.

Jaap Seidell, hoogleraar voeding & gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is overtuigd van de noodzaak van een gezonder middagmaal. Nu kiest 80 procent van de mensen voor het oer-Hollandse bammetje met kaas. slechts 20 procent kiest vier of vijf dagen per week voor groenten en fruit bij de lunch. ,,Veel mensen denken bij avondeten aan aardappels, vlees en groenten'', zegt Seidell. ,,In Nederland eten we meestal geen groenten bij het ontbijt en de lunch, waardoor we de dagelijks benodigde 250 gram groente naar binnen moeten werken bij het avondeten. En dat is dan een heleboel voor één maaltijd.''

De snelste en makkelijkste manier om meer groente te eten bij de lunch is door te kiezen voor een salade of rauwkost, zegt Seidell. ,,Ben je daar iets minder van, dan kun je er ook voor kiezen om thuis of op kantoor een schaal neer te zetten met snoepgroentes zoals komkommer en tomaat. Dan eet je gedurende de dag al gauw meer groente.''

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Met de eerste Nationale Groente- en Fruitdag willen Seidell en het Nationaal Actieplan Groente en Fruit (NAGF) mensen ervan bewustmaken dat je groenten ook kunt klaarmaken op andere momenten dan enkel tijdens het avondeten. ,,Uit onderzoek blijkt dat dit de beste manier is om aan de benodigde dagelijkse portie groenten en fruit te komen'', legt Seidell uit.

Oefenen

Met experimenten op basisscholen wordt hier volgens Seidell al mee geoefend, door de kinderen tussen de middag rauwkost, een salade of een warme maaltijd met groenten te laten eten. ,,Op die manier kun je de groenteconsumptie gemakkelijk verhogen. Je laat kinderen bovendien wennen aan verschillende groenten. Op scholen in Frankrijk is het heel gewoon om tussen de middag een warme maaltijd met groente te eten.''

Nederlanders eten weinig groente in vergelijking met de landen om ons heen, merkt Seidell. We nemen te weinig tijd voor de lunch; een boterham met kaas is zo gemaakt. ,,Er zijn wel bedrijfsrestaurants waar je salades kunt eten, maar die worden over het algemeen te duur gevonden'', zegt de hoogleraar. ,,De meeste mensen nemen toch vaak een trommeltje brood mee naar hun werk, om de boterhammen vervolgens bij het toetsenbord op te eten.''

Het bammetje met kaas schrappen is niet nodig, vindt Seidell, maar het mag wel gezonder. ,,Brood en kaas bevatten veel zout. Bovendien eten de meeste mensen witbrood, daar zitten weinig voedingsstoffen in. Je kunt prima een volkoren boterham eten bij je salade, maar als je ontbijt en luncht met brood en je alleen 's avonds groente eet, dan is het lastig om een evenwichtig voedingspatroon te krijgen.''

Juist een evenwichtig voedingspatroon is in tijden van corona hard nodig, stelt Seidell. ,,Hoewel er geen rechtstreeks verband is tussen het coronavirus en het eten van bijvoorbeeld meer spruitjes, heeft een gezond voedingspatroon wel degelijk invloed op een epidemie. Mensen die ernstig worden getroffen door het virus zijn vaak mensen met obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten, de bekende welvaartsziekten. Een groot gedeelte hiervan is terug te voeren op een ongezonde levensstijl.''