Had niemand Khalid Kasem tegen zichzelf kunnen beschermen?

Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.

Ik wil niets afdoen aan de ontroerend lieve woorden die Royce de Vries gisteravond aan tafel bij Khalid & Sophie sprak over zijn vader. Ik wil evenmin iets afdingen op de oprechtheid van de intenties van Khalid Kasem om zijn ‘vriend en steun en toeverlaat’ Peter R. te eren tijdens zijn vuurdoop als presentator van een dagelijkse talkshow.

Maar was er nou echt niemand van de (eind-)redactie of omroep BNNVara die heeft gezegd: ,,Mooi idee Khalid, maar in je eerste aflevering moet je dit niet willen. We doen het over een maandje. Of twee.’’

Angela sprak in de Live Nieuws Update over het optreden van Kasem. Bekijk hieronder het fragment. Tekst loopt door onder de video.

Want ondanks alle mooie woorden en goede bedoelingen was het voor de kijker een uiterst ongemakkelijke kennismaking. Kasem, tot voor kort advocaat, begon al bloednerveus aan de uitzending en was zichtbaar aan het worstelen met zijn houding, zijn kaartjes en de autocue. Volkomen begrijpelijk, er ligt nogal wat druk op hem en het programma. Maar door de aandacht voor Peter R. kwam daar nog eens een karrenvracht emotie bovenop.

Mogelijk was hij daar zo tegen aan het vechten, dat hij tijdens het interview in zijn vertrouwde rol als advocaat schoot en zijn vriend Royce de Vries interviewde alsof hij een cliënt in de rechtbank was. Zijn toon was vriendelijk maar afstandelijk, hij moest voor vragen herhaaldelijk op zijn kaartjes spieken en die vragen waren ook nog van een bedenkelijk niveau. ,,Kun je je nog herinneren hoe je het nieuws tot je hebt gekregen?’’ Alsof het moment dat je gebeld wordt dat je vader is neergeschoten iets is wat een kind ooit vergeet.

En zo waren er meer obligate vragen, waar zelfs een stagiaire niet mee wegkomt. ,,Hebben jullie iets meegekregen van de grote belangstelling voor het afscheid van je vader?’’ En aan Berthie Verstappen, die 95 procent van het gesprek voor spek en bonen aan tafel zat. ,,Hoe belangrijk is het voor nabestaanden dat iemand het voor je opneemt?’’

Het was niet alleen dat interview, ook de rest van de uitzending zorgde voor aanhoudende kramp in de tenen

Angela de Jong

Maar het was niet alleen dat interview, ook de rest van de uitzending zorgde voor aanhoudende kramp in de tenen. Zo was er een gesproken column van Kristie Rongen, gedupeerde van de toeslagenaffaire die faam verwierf tijdens het RTL-debat door ‘ik stop u even’ te zeggen tegen Rutte. Nu mocht ze de premier en heel Den Haag toespreken omdat de formatie niet opschiet. Een goedkoop staaltje effectbejag van de redactie.

Er was een verwarrend gesprek met Roxane van Iperen over Afghanistan dat Kasem op hoogst ongelukkige wijze afsloot. En om onduidelijke redenen moest de kijker tot slot het lied van Racoon horen waaraan de nieuwbakken presentator na de dood van Peter R. veel steun had gehad. Mooi nummer, maar ook een tikkeltje megalomaan tijdens een debuut.

Of Kasem het ultieme talent is, zoals bij de NPO stug wordt beweerd? Op basis van deze uitzending houd ik mijn hart vast. En het vervelende is: een eerste indruk kun je nooit meer overdoen.

Bekijk een fragment van Royce de Vries bij Khalid & Sophie:

Luister naar de nieuwe aflevering van de Media Podcast: