Haar leven bestond uit wachten op de dood. Nu is ze de 'oudste blogster ter wereld' en een gigantische hype

Dagny Carlsson, de 'oudste blogster ter wereld'. ©AFTONBLADET / 85769
65-plussers zijn steeds vaker actief op sociale media, zo blijkt uit recent onderzoek. De Zweedse Dagny Carlsson spant de kroon. Met haar 105 is ze de 'oudste blogster ter wereld' en een gigantische hype in eigen land: "Vroeger was het niet beter."

1912. Europa is aan een ongeziene wapenwedloop bezig, het passagiersschip van de Titanic zinkt en in Zweden ziet Dagny Carlsson het daglicht. Twee wereldoorlogen zal ze meemaken, de Russische Revolutie en de val van het communisme, maar ook technologische revoluties zoals de kleuren-tv en het internet.

Al een geluk, want zonder het wereldwijde web was Blogga med mig!, de blog van Carlsson met meer dan 2,5 miljoen bezoekers, er nooit geweest.

Toen ze 99 werd, was Carlsson naar meer begrafenissen geweest dan ze kon tellen. Het enige wat ze nog kon doen, was wachten op haar eigen dood. Zij het niet dat de Zweedse besloot om een computer te kopen en een pc-cursus voor senioren te volgen. Ze vond het leuk en minder moeilijk dan verwacht.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Carlsson: "Eenzaamheid hoort bij ouderdom. Je kunt alleen maar proberen om je bezig te houden en in mijn geval helpt bloggen.' ©Sofia Nahringbauer

Carlsson is een hype. Ze is uitgegroeid tot een in­ter­na­ti­o­na­le beroemdheid

Op haar honderdste begon ze te bloggen. Ze schrijft vooral over het verleden "omdat mensen er zo weinig over weten". "Op mijn 101ste heb ik mijn eerste paar jeans gekocht. Die broeken waren niet aanvaardbaar voor vrouwen toen ik jong was, ook mijn man vond ze ordinair. Toch verlangde ik altijd naar een paar en voilà, nu heb ik er", zo blogt ze.

Ze beschrijft hoe "bakjes aardbeien vroeger 0,50 euro en nu het veelvoud kosten" en deelt recepten voor haar favoriete baksels. Voor haar grootmoeder, die in de jaren 1800 leefde, is er een prominente rol op haar blog weggelegd: "Een van de moedigste vrouwen die ik ooit heb gekend."

Zwaar leven

Ze heeft een zwaar leven achter de rug. Als jonge vrouw trouwde ze met een ge­weld­da­di­ge alcoholicus

Carlsson is een hype. Ze is uitgegroeid tot een internationale beroemdheid, wordt gevraagd voor talkshows en tv-programma's. In sommige Zweedse scholen voor migranten worden haar blogposts als lesmateriaal gebruikt en ze heeft ook de biografie Leven volgens Dagny uitgebracht, waar meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht.

Carlsson: 'Tegenwoordig zijn kinderen veel beter af.' ©AFTONBLADET / 85769

Haar levensmotto: nooit opgeven en van alles het beste proberen te maken. Ze heeft een zwaar leven achter de rug. Haar vader stierf toen ze 17 was, met haar moeder had ze een complexe relatie. Die was niet echt blij met haar kind en sloot haar soms op in een kast.

De Zweedse wilde gaan studeren, maar dat ging niet. Ze werd naar een fabriek gestuurd waar hemden werden gemaakt. Als jonge vrouw trouwde ze met een gewelddadige alcoholicus. Ze vond de moed om hem te verlaten en begon een nieuw leven in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op een zomeravond in 1951 ontmoette ze de man van haar leven op de dansvloer: Harry, "die kon dansen als een God". One-step, slowfox en wals. Harry stierf in 2004. Nu heeft Carlsson al ruim tien jaar niet meer gedanst en ze mist het.

Minder eenzaam

Nostalgie is Carlssons ding niet

Over het gebruik van sociale media door 100-plussers is weinig geweten, maar uit recent onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Facebook, Twitter en vooral WhatsApp in de lift zitten bij 75-plussers. 35 procent is er nu actief op, tegenover 5 procent vijf jaar geleden. Dé wonderoplossing tegen eenzaamheid is het volgens de onderzoekers niet, maar het is wel een hulp "wanneer mensen minder goed te been zijn, of verder weg wonen."

"Eenzaamheid hoort bij ouderdom", zegt Carlsson aan Zweedse media. "Je kunt alleen maar proberen om je bezig te houden en in mijn geval helpt bloggen. Ik snap al die aandacht rond mijn persoon niet, maar ik voel me er wel minder alleen door."

Ze heeft nog één grote wens: nog een laatste keer naar het buitenland reizen. ©AFTONBLADET / 85769

Nostalgie is Carlssons ding niet. Ze denkt niet dat het vroeger beter was. "Er waren zoveel regels voor kinderen toen ik klein was", zegt ze aan de Zweedse krant Expressen. "Je kon niet 'jij' zeggen maar 'u' en je kon niet praten als je niet werd aangesproken. Tegenwoordig zijn kinderen veel beter af."

Nog één grote wens

'Mijn geheim? Ik denk dat ik goede genen heb, maar het is ook belangrijk om nieuws­gie­rig te zijn'

Dagny Carlsson

Carlsson heeft niet enkel een mening over aardbeien, jeansbroeken en wat was. Als bekende senior mengt ze zich in publieke debatten, zoals de #metoo-discussie. Ze vindt het goed dat vrouwen vechten tegen intimidatie. "Vrouwen hebben genoeg geleden in stilte. Ik ben het beu hoe mannen zich gedragen. Vroeger was het niet beter, maar op het vlak van seksuele intimidatie wel. Ik denk dat het erger is geworden dan toen ik jong was. Er was minder individualisme, mensen gaven meer om elkaar."

Ze heeft altijd gehouden van schrijven. Ze herinnert dat ze er goed in was op school, maar een minderwaardigheidscomplex belette haar om er meer mee te doen. "Ik dacht altijd aan de mensen die beter waren. Nu kan ik het me veroorloven om maar wat te doen. Op deze leeftijd ben je niet zo kritisch meer voor jezelf", klinkt het nog aan Expressen.

Carlsson vindt het leuk om 105 te zijn. "Ik ben redelijk gezond, heb geen directe kwalen. Mijn geheim? Ik denk dat ik goede genen heb, maar het is ook belangrijk om nieuwsgierig te zijn. Het is een manier om mentaal jong te blijven."

Ze heeft nog één grote wens: nog een laatste keer naar het buitenland reizen. Maar ze is bang dat niemand haar durft te vergezellen, iedereen is immers bang dat ze ter plekke dood zal vallen. Ze heeft toch een reispaspoort besteld, zeg nooit nooit. 

Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen. Bekijk hier een voorbeeld van de uitnodiging.