Grote verslagenheid reddingsteams over dood kitesurfer

De vermiste kitesurfer waar sinds zaterdag naar werd gezocht, is gisteren dood gevonden. Zijn lichaam is aangetroffen tussen betonnen blokken die dienen als golfbrekers bij het Zuiderstrand in Scheveningen.
Na een lange zoektocht werd de vermiste kitesurfer gisteren levenloos gevonden. ©(C) VANDENENDEMEDIA

De man is waarschijnlijk door de harde wind tegen de blokken geblazen.

Onder de mensen die uren hebben gezocht naar de man is de ontsteltenis over zijn dood groot, zegt woordvoerder Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). ,,Het is de eerste keer dat we iemand dood hebben aangetroffen en niet hebben kunnen redden uit zee.''

Hij denkt vooral aan de familie van de vermoedelijk zeer ervaren kitesurfer. Zijn dochter, die met hem aan het surfen was geweest zaterdag, was eerder naar huis gegaan. ,,Zoiets tekent je voor het leven", zegt Brinkman.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Maar ook zijn eigen mensen hebben het moeilijk. ,,Je bent als redder wel opgeleid en geoefend in het redden. Maar omgaan met verlies hakt er zeker in."

Brinkman noemt de zoektocht zaterdagmiddag en het uiteindelijk moeten bergen van het lichaam gistermorgen een absoluut bijzondere gebeurtenis voor zijn reddingsmaatschappij. ,,We varen vaak uit voor kitesurfers die in de problemen zijn gekomen. Maar het is nog nooit voorgekomen dat iemand om het leven komt."

Het was volgens hem een moeilijke beslissing om na de lange zoektocht zaterdag op te houden en te wachten tot daglicht. ,,We hebben heel lang gezocht bij het Zuiderhavenhoofd, waar het lichaam de volgende dag is gevonden, maar we konden er door de harde wind en branding niet dicht genoeg bij komen. Niet vanaf het Zuiderhavenhoofd zelf en niet vanaf zee."

Het zoeken werd zaterdag onmogelijk toen de duisternis inviel. ,,Kitesurfers dragen meestal zwarte kleding. Als iemand in het zwart is gekleed, is het in het donker vrijwel onmogelijk diegene te onderscheiden in het donkere water. Zelfs met de lamp die we hebben. Het zoekgebied was ook zo groot."

Aanvankelijk bestond de hoop dat de surfer ergens levend was aangespoeld. ,,Als iemand in zee is, worden zijn kansen na vier uur tevergeefs zoeken wel heel klein. Iemand raakt onderkoeld."

Volgens Brinkman waren de weersomstandigheden zaterdag niet risicovoller dan op andere dagen. ,,Een ervaren kitesurfer bepaalt zelf of hij de zee opgaat," zegt hij. Hij heeft geen idee wat er kan zijn gebeurd.

Kees Brinkman, KNRM: We konden er door de harde wind niet dicht genoeg bij komen ©Regio15