Grensverleggend

SCHIPHOL Paul Meurs en Isabel van lent Beeldboek

©Jan Versnel /MAI

De twee grote koffers van beide mannen bij het 'Meeting Point' komen uit een ver verleden. Want wie draagt er nu nog een koffer?

1967 was het jaar waarin het nieuwe Schiphol openging, bedacht en gebouwd voor een tijdperk waarin reizen met het vliegtuig voor iedereen mogelijk zou worden. Het stelsel van de landingsbanen, de interieurs en zelfs de bewegwijzering (die nu wereldberoemd is) waren door een intensieve samenwerking van ontwerpers, architecten en ingenieurs uitgedacht. Reizen én het ontwerp werden een grensverleggend geheel. De routing van de incheck tot aan de vliegtuigtrap, alles diende het gemak en het comfort van de passagier. Die kon op z'n vlucht wachten, zittend in een brede gestoffeerde fauteuil, met grote ramen die uitzicht boden op de vliegtuigen. Overal gidsten herkenbare gele borden de reiziger door de luchthavendoolhof, opdat hij niet verdwaalde.

Kho Liang le, Benno Wissing en nog wat andere bekende namen: de luchthaven die nog altijd bekendstaat als een prettig vliegveld, draagt hun signatuur.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Het boek 'Schiphol' is net zo strak vormgegeven en even helder ingedeeld als de luchthaven. Het geeft je als lezer een nieuw besef van wat je aan het begin van een vliegvakantie vanzelfsprekend vindt, dat je je op je gemak voelt en de weg vindt op Schiphol. Dat besef kan de lezer nu niet toetsen. Je kunt het wel, met 'Schiphol' in de hand, opsparen.

Paul Meurs & Isabel van Lent

Schiphol

Grensverleggend Luchthavenontwerp 1967-1975

Groundbreaking airport design 1967-1975

nai010; 192 blz. € 49,95

©X
© Schiphol Jan Versnel /MAI