Goedkoper dan de psycholoog: masturberen

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: over Sex Education.
Aimee masturbeert in de Netflix-hit 'Sex Education'. ©Netflix

Een van mijn beste vriendinnen worstelt al een tijd met slaapproblemen. Soms piekert ze daarover, waardoor ze nog meer stress ervaart en nog slechter slaapt. Eerder deze week probeerde ik haar te kalmeren door een lang bericht te sturen en een beetje atypisch af te sluiten met: “Denk eens: fuck dit, nu ga ik masturberen en dan goed slapen, ik mag dat.”

Nog geen milliseconde had ik op de verzendknop gedrukt of ik begon al te denken: shit, was dat niet wat awkward? Ik heb een heel goede verstandhouding met haar, maar over masturbatie praten we normaal niet.

In een eerste antwoord ging ze er niet op in. Ik dacht: dju. In een tweede reply, een paar minuten later, gelukkig wel. Ze schreef in een combinatie van Engels en Nederlands, want zulke clichés zijn we wel soms: “Also, can we have the conversation about masturbation as anxiety relief, want dat is echt een groot ding en ik heb het gevoel dat niemand daarover praat en veel mensen daarmee geholpen kunnen zijn.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Om er nog aan toe te voegen: “Schrijf daar eens een DM Zapt over haha.”

Bij deze. We worden overstelpt met eendimensionale artikels en programma’s over seksualiteit, maar de connectie tussen seks en mentale gezondheid wordt amper gelegd. De Netflix-hit Sex Education doet dat wel. Ze toont dat problemen op seksgebied een nefaste invloed kunnen hebben op ons gemoed, maar evenzeer dat (solo)seks ons kan helpen om te ontspannen.

Seksuoloog Wim Slabbinck zei daarover eerder aan Het Laatste Nieuws: “Zelfbevrediging is een goede stress reliever. Je laat even alle zorgen los.” Bij een orgasme komen onder andere endorfine en oxytocine vrij, hormonen die ons kalmeren, ontspannen. De openingsscène van het tweede Sex Education-seizoen toont dat als geen ander: hoofdpersonage Otis bevindt zich in een delirium. Ook de geweldige Aimee ontdekt na een paar afleveringen haar eigen lichaam.

Niet iedereen voelt de nood om zichzelf te bevredigen. Ik spreek regelmatig mensen die dat zo ervaren. Volgens De seksenquête vanTelefacts (afgenomen in 2017) masturbeert 34,4 procent van de Vlaamse vrouwen nooit, bij de mannen is dat 13,8 procent. Gelijk hebben ze, als het niet aan hen is besteed. Problematischer is de kruistocht van de alt-right tegen masturbatie, volgens hen stroomt ‘mannelijke energie’ daardoor weg.

Nja, nu zou ik ook geen vijf keer per dag masturberen, maar als u gestrest bent, als u door angst wordt overmand of als u gewoon eens goed wilt slapen: ga uw gang. Het is goedkoper dan de psycholoog. En for the record: de hectiek van de journalistiek noopt al eens tot zelfbevrediging (niet op kantoor, viespeuk!), maar voor de deadline van deze Zapt werd er niet gemasturbeerd.