Getest: de beste tablets op de markt

Een gemiddelde consument doet het langer dan vijf jaar met dezelfde tablet, maar op een bepaald moment bereikt hij toch dat punt waarop hij écht niet meer kan volgen met de nieuwste lichting apps. Hier zijn de beste vervangers die momenteel op de markt zijn, verdeeld over drie besturingssystemen: een iPad met Apples iOS, een Androidtoestel van Samsung en een Windowsapparaat van Microsoft.

Beetje ouderwets, maar wel betaalbaar

De iPad van Apple ©rv

Het verhaal van de iPad 2017 is zeldzaam simpel. Als u een betaalbare iPad zoekt en u vindt het niet erg dat hij de nieuwste snufjes ontbeert, is de iPad 2017 een prima keuze. Als u een iPad hebt en u vindt hem traag worden of niet alle apps werken nog doordat u geen iOS-updates meer krijgt, dan wordt het waarschijnlijk tijd om hem eens te vervangen. De iPad 2017 is dan de goedkoopste oplossing en zeker geen verkeerde. Tenzij u van plan bent hem veel buitenshuis te gaan gebruiken, want daarvoor is hij door het niet-gelamineerde scherm zonder antireflecterende coating minder geschikt, ondanks de hoge maximale helderheid. We raden u aan om voor de aankoop even een Apple Store binnen te wandelen om zelf te bepalen of u het scherm fijn vindt.

Uitgepuurd

Als u een iPad hebt die het nog wel prima doet, zoals een iPad Air 2, hoeft u in principe niet te upgraden naar de iPad 2017. Hij is wel wat sneller en heeft een langere accuduur, maar het Retina-scherm van de iPad Air 2 is bijvoorbeeld uitgerekend beter. De iPad 2017 voegt in dat geval te weinig toe om de aanschaf waard te zijn. Het is in essentie de iPad in zijn puurste vorm, zonder bijzonderheden. Naast het niet-gelamineerde scherm heeft hij geen scherm met Apples True Tone-technologie die wel in de duurdere iPad Pro's zit, beschikt hij ook niet over vier dynamische luidsprekers en kan u er geen toetsenbord met Smart Connector op aansluiten of met Pencil op tekenen. Ook krijgt u niet de allernieuwste hardware, maar in verhouding is hij wel lekker vlot.

De iPad 2017 is... 'gewoon' een iPad, een tablet waarop apps doorgaans net wat beter werken dan op een Android-tablet. Bovendien bent u waarschijnlijk ook met deze iPad weer verzekerd van zo'n vier à vijf jaar iOS-updates. Hoewel hij zeker niet perfect is, kan u er dus wel weer een tijd mee voort.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Een Androidtablet van Samsung. ©rv

Na twee jaar nog steeds een blijver

Er kwam dit jaar een nieuwe versie van de Surface Pro uit, die op een paar punten een verbetering betekent ten opzichte van dit al iets oudere toestel: de stand klapt bijvoorbeeld nog iets verder uit, de interne hardware is sneller geworden en de accuduur is aanzienlijk beter. Maar de verbeterde styluspen wordt helaas niet meer meegeleverd.

Dat maakt dat de een jaar oudere Surface Pro 4, die fors in prijs is gezakt, een geduchte concurrent blijft voor Microsofts eigen toestellen. Die heeft, om te beginnen, dat aanraakpennetje nog wel gewoon meegeleverd in de doos zitten. Die stylus is niet alleen prettig en precies in gebruik, maar plakt bovendien gewoon magnetisch aan de zijkant van de tablet, zodat u hem niet snel kwijtraakt.

Hij beschikt bovendien over een prachtig scherm met een 3:2-verhouding en een prima resolutie, die met 2.736 op 1.824 pixels een forse marge geeft op wat er nodig is om hogedefinitievideo af te spelen. Ook heeft hij nog een krachtige processor voor een toestel dat voor het eerst werd gelanceerd in 2015, en zorgt een prima koeling ervoor dat hij niet te warm loopt.

Matige accuduur

Alleen de batterijduur is een kleine tegenvaller. De accu is kleiner dan die van voorganger Surface Pro 3, maar het scherm is wel iets groter en de resolutie ervan ging fors omhoog. Dat levert een accuduur van vijf en een half uur op, en dat is erg matig. Bovendien is het bijna twee uur korter dan bij de Surface Pro 3.

Naast de accuduur blijven de prijzen van upgrades en accessoires een nadeel. Een Surface-tablet is eigenlijk niet compleet zonder toetsenbordcover, en die zijn wel mooi maar kosten u 150 euro extra. Ook de prijzen van hardware-upgrades staan niet in verhouding tot de prijs van de onderdelen. Maar nog eens: voor alleen het basistoestel krijgt u wel een erg goede tablet, die qua snelheid, scherm en bouwkwaliteit behoort tot de top van de Windowstablets.

High-end entertainmenttablet

Deze Androidtablet kwam in 2016 al in de winkel, maar fabrikant Samsung brengt er nog geregeld updates voor op de markt en het blijft met vlag en wimpel de beste tablet in het Androidsegment. Wel moet u hem vooral als een entertainmentscherm zien, of als een toestel voor klusjes die niet al te veel multitasken vergen. Met zijn prachtige oled-scherm met HDR10-ondersteuning, handzame en stijlvolle voorkomen, en vier dynamische luidsprekers is het bij uitstek geschikt voor het bekijken van video's.

Ten opzichte van zijn gedoodverfde concurrent, Apples iPad dus, heeft hij als voordeel dat er standaard een geavanceerde aanwijspennetje bij zit. Dat doet niet onder voor de Apple Pencil en krikt de productiviteit die u met de Galaxy Tab S3 kunt bereiken wel een eindje op.

Bloatware

De software op de Tab S3 is overzichtelijk en geeft een hoop functionaliteit. Wel is er veel bloatware op: software van Samsung zelf die niet te verwijderen valt. De processor is behoorlijk snel, al behoort hij wel al stilaan tot de oudere variant.

Wat de batterijduur betreft hebben we een dubbel gevoel: het oledscherm zorgt voor een lange adem bij video kijken, maar bij andere taken laat de tablet het in verhouding tot de hedendaagse concurrentie een beetje liggen.

Een tablet van Windows. ©RV
Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen. Bekijk hier een voorbeeld van de uitnodiging.