Gemeente worstelt met overlast van studenten

Roep om bemiddelende 'ambassadeurs' mislukt

Het aantal studenten in Delft groeit sterk, maar de benodigde huisvesting blijft ver achter bij de toenemende vraag. Ook neemt het aantal klachten over overlast van studenten in veelal verkamerde huizen toe. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de gemeente.

'Het aantal registraties is vooral de laatste maanden behoorlijk toegenomen. Wij merken dat het registratiepunt meer bekendheid krijgt en dat er dus relatief veel registraties van woonoverlast plaatsvinden', leert het rapport 'Studentenhuisvesting in goede banen'. Over 2018, zo blijkt uit de nieuwste gemeentelijke cijfers, zijn er 218 klachten binnengekomen over woonoverlast. De wijken die eruit springen zijn: Wippolder (55 klachten), Hof van Delft (50) en Centrum (45).

Exacte cijfers over het tekort aan betaalbare studentenwoningen heeft de gemeente nog niet voorhanden. Dat er meer en meer koopwoningen in Delft worden opgedeeld (verkamerd) en verhuurd aan studenten, is echter duidelijk, zo bevestigt de Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft (SHS). De in 2011 opgerichte organisatie houdt zich volgens eigen zeggen vooral bezig met 'de grote vraag naar betaalbare studentenkamers'. SHS probeert leegstaande panden en fabrieksterreinen te betrekken bij de oplossing van het huisvestingsprobleem.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Uit de laatste CBS-cijfers blijkt dat van de ongeveer 101.000 inwoners in Delft er 20.000 tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. De TU Delft maakte bovendien eerder al bekend dat bij de aanvang van dit studiejaar een recordaantal van bijna 25.000 studenten was genoteerd. En met het groeiden aantal studenten neemt dus ook het aantal klachten rond overlast van studenten toe. Om dit aan te pakken deed de gemeente onlangs een oproep voor 'ambassadeurs', Delftenaren die bemiddelen bij overlast door studenten en die eventuele 'smeulende conflicten' de kop indrukken.

Teleurstellend

De gemeente is hiervoor een samenwerking aangegaan met bewoners, studentenverenigingen, de studentenvakbond, de politie en studentenhuisvesters. Het resultaat is voorlopig teleurstellend, meldt een tussentijdse evaluatie. 'Wij hebben als gemeente een advertentie geplaatst waar beperkt op is gereageerd', zo blijkt. De gemeente wil nu met name binnen de Delftse studentenverenigingen intensiever zoeken naar ambassadeurs.

Reageren? hc.lezers@ad.nl