Geen vreugdevuur? Dan breekt de pleuris uit, vrezen ze in Duindorp

Reportage - Dat Den Haag de vreugdevuren op het strand aan banden legt, is een klap in het gezicht van veel Duindorpers.

De Duindorpse familie Van der Laan kan er niet over uit. "Als het vreugdevuur nog maar 10 meter hoog mag worden, breekt de pleuris hier uit. Geloof mij maar", zegt Eugene van der Laan (38) in een trui met de tekst 'Vreugdevuur Duindorp'. Hij staat met zijn moeder Lenie (57) en zijn zus Melissa (33) in de duinen. Lenie: "10 meter, dat is een luciferdoosje. Dat hebben die jongens zo klaar en dan gaan ze zich vervelen. Dan gaan ze hier de wijk in en dan gaan hier de auto's in de fik, let maar op."

Ze snappen wel dat er maatregelen zijn genomen na het incident verderop in Scheveningen-dorp afgelopen Oudjaar. "Die vonkenregen, dat wil niemand", zegt Lenie. "Ze hebben er troep op gegooid en een aantal jerrycans zat nog dicht, daardoor ontstond een soort bom", zegt haar zoon, die al jaren aan het Duindorpse vreugdevuur meewerkt. "Er lagen ook een paar geïmpregneerde pallets op die stapel. Houtsnippers van zulke pallets krullen op en vliegen weg als ze in de fik staan, dat wil je niet." Melissa: "Ja we zagen het hier misgaan, als je daar naast woont, ben je natuurlijk niet blij. Dat snap ik ook wel."

Boos zijn ze niet op hun Scheveningse buren. "Het zijn ook onze vrienden en familieleden." Dat het misging vorig jaar was volgens Eugene nooit de bedoeling. En de maatregelen komen in Scheveningen en Duindorp even hard aan. "Het opbouwen van die vreugdevuren begint al te kriebelen in de zomer. Ik kan niet in woorden uitleggen hoe belangrijk die traditie voor mij is." En hij weet: dat geldt ook voor de ruim driehonderd jongens met wie hij ieder jaar de vuurtorens bouwt. Duidelijk aangedaan haalt hij een pakje sigaretten uit zijn overall. "Tussen Tweede Kerstdag en Oudjaarsavond werken we dag en nacht door."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Hij zit in een appgroep met de jongens die meedoen aan de opbouw van het vreugdevuur. "Sommigen hebben al laten weten dat ze Den Haag zullen laten voelen wat er gebeurt als je de vreugdevuren inperkt." Hij maakt zich zorgen over het verkrijgen van een vergunning voor de vuren. "Een vergunning betekent ook dat mensen een bezwaar kunnen indienen en er zullen altijd mensen op tegen zijn."

Vorig jaar ging het mis omdat Duindorp en Scheveningen-dorp elkaar wilden overtroeven en boven de maximale bouwhoogte gingen, geeft hij toe. "Maar de gemeente wist het, ze konden het zien. We zaten op een gegeven moment bijna aan de 50 meter, dat is natuurlijk bizar. In Scheveningen hebben ze vanwege de hoogbouw de dranghekken verder naar achteren geplaatst. De gemeente en de brandweer hebben ons daarna toestemming gegeven ze aan te steken. Later zeiden ze dat het misging door de wind en dat soort onzin, maar de wind staat altijd in die richting."

Lenie: "Was het niet misgegaan, dan hadden we burgemeester Krikke hier nooit over gehoord. Die hoge vreugdevuren zag ze door de vingers." Eugene: "Ze was waarschijnlijk bang voor wat er zou gebeuren als het afgelast zou worden. Ze heeft het altijd gezien als een mooie publiekstrekker."

Eugene en zijn moeder zijn trots op de volkstraditie, ondanks de restricties van de laatste jaren. "Eerst mocht alles, toen mochten we nog maximaal 35 meter hoog en nu is er nog maar 10 meter over. We proberen het nog leuk te maken door het competitie-element te veranderen." De afgelopen jaren was het de kunst als snelste richting de maximale hoogte te bouwen, maar voor 10 meter is dat volgens hem onzinnig.

Zijn moeder hoopt, ook om overlast in de wijk te voorkomen, dat de grote vreugdevuren op het strand niet zullen verdwijnen. "Voor ons is dit echt het spektakel van het jaar. Hele families leven hier naartoe."

De maatregelen vindt ze maar zuur. Zeker gezien zich de laatste jaren in Duindorp helemaal geen problemen hebben voorgedaan.

Om de volkstraditie serieus in stand te kunnen houden, hoopt Eugene dat de gemeente nog een manier ziet om met de organisaties van de vreugdevuren in gesprek te gaan. "Laat ons dan maximaal 25 meter hoog bouwen, dat is redelijk en dan blijft het vreugdevuur iets om trots op te zijn."