Fox News maakt vrouwelijke senator die beide benen verloor in Irak uit voor ‘lafaard’

Tammy Duckworth (52), die kans maakt om Joe Bidens vicepresidentskandidaat te worden, geldt als een held in Amerika. De vrouw die beide benen verloor tijdens haar gevaarlijke missie in Irak, schopte het daarna tot senator. En toch maakt Fox News haar deze dagen uit voor een ‘lafaard’ die niet van Amerika houdt.
Tammy Duckworth (in rolstoel) tijdens een Black Lives Matter-mars. ©EPA

Duckworth, voormalig helikopterpiloot, wordt al dagen op de korrel genomen door een van Trumps steunpilaren bij de conservatieve tv-zender. Zeker nu de Irak-veteraan genoemd wordt als running mate van Biden. Tucker Carlson, presentator van een van Fox News best bekeken programma’s, bekritiseerde Duckworth maandag omdat ze had gepleit voor een ‘nationale dialoog’ over het verwijderen van Amerika’s omstreden monumenten.

Zelfs monumenten genoemd naar grondleggers van de VS, zoals George Washington die slaven hield, worden nu door demonstranten ter discussie gesteld. ‘Je behoort Tammy Duckworth op geen enkele wijze te bekritiseren omdat ze ooit diende in het leger’, aldus Carlson in zijn programma. ‘Iemands patriottisme ter discussie stellen wordt gezien als het overschrijden van een grens. Maar aan deze conclusie kan niet worden ontkomen: deze mensen haten Amerika.’

Duckworth sloeg meteen terug. Ze kreeg een van Amerika’s hoogste militaire onderscheidingen nadat haar Blackhawk-helikopter in 2004 uit de lucht was geschoten door Iraakse rebellen. Haar beide benen werden toen geamputeerd. De vrouw met Thaise roots pikte het na Tuckers uitzending niet dat zo aan haar vaderlandsliefde werd getwijfeld. Nota bene ook nog door iemand die nog nooit in de krijgsmacht had gediend. ‘Wil Tucker Carlson een mijl lopen met mijn benen en mij dan zeggen of ik wel of niet van Amerika hou?’, twitterde de senator, doelend op haar beenprotheses.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Schijnwerpers op Duckworth

Maar de Fox-presentator wist niet van ophouden. Op dinsdag noemde de man die nooit een dag vocht voor Amerika de senator een ‘vandaal’, een ‘imbeciel’ en een ‘lafaard’ omdat ze niet in zijn programma wilde komen. Carlson kreeg de steun van Trump die een fragment van zijn programma retweette. Duckworth voerde dinsdag campagne met Biden maar reageerde dit keer niet.

De snoeiharde Fox-kritiek heeft volop de schijnwerpers gezet op de Irak-veteraan. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat een andere senator, Kamala Harris, de hoogste ogen gooide in de zoektocht van Biden naar een vicepresidentskandidaat. Dat het een vrouw wordt, staat vast. Biden, die in augustus zijn keuze bekendmaakt, heeft gezegd dat hij met een vrouw de strijd wil aangaan met Trump.

Vanwege de Black Lives Matter-demonstraties staat Biden al weken onder druk om een zwarte vrouw te kiezen. Dit verhoogde de kansen van Harris, die voor de demonstraties al werd gezien als een van de belangrijkste kandidaten. Een andere zwarte vrouw die op Bidens lijstje zou staan, is president Obama’s toenmalige nationale veiligheidsadviseur Susan Rice.

‘Tegengif voor Trump’

Maar als het aan de invloedrijke New York Times-columnist Frank Bruni ligt, kiest Biden voor Duckworth. Voor een vrouw die ondanks haar verwondingen en handicap bleef dienen bij de National Guard. Voor een vrouw die geschiedenis schreef omdat ze de eerste senator was die beviel van een kind terwijl ze in functie was. 

Bruni: ‘Ze wordt het best omschreven met de woorden ‘opoffering’, ‘eer’ en ‘nederigheid’. Meer dan wie dan ook van de vele buitengewone vrouwen op Bidens lijst, is ze de anti-Trump. Ze is het tegengif voor de lelijkheid waarvan hij geniet en voor het cynisme dat hij opstookt.’

Mocht Duckworth in het Witte Huis belanden, dan zal Biden een vicepresident aan zijn zijde krijgen die er niet happig op is om de VS weer in een oorlog te storten. ‘Onze pogingen in Irak hebben onze economie meer dan duizend miljard dollar gekost’, betoogde ze in een opiniestuk. ‘De volgende keer dat wij weer oorlog gaan voeren, moeten wij goed begrijpen wat voor opofferingen onze soldaten en het Amerikaanse volk moeten maken’, aldus Duckworth, al sinds 2013 parlementslid. ‘Als mijn collega’s weer de oorlogstrom roeren, zal ik met mijn kunstbenen onder de koepel van het Capitool staan om ze eraan te herinneren wat de échte kosten van oorlog zijn.’