Fiscus vist vergeefs naar museumkaart

privacy

Museumkaart weigert de gegevens van een kaartgebruiker te laten zien aan de Belastingdienst. Die wil achterhalen of die kaarthouder in een bepaalde periode in Nederland verbleef en dus belastingplichtig was. Vandaag dient een kort geding van de Belastingdienst tegen de Museumvereniging, die de kaart uitgeeft, om inzage alsnog af te dwingen.

De Museumvereniging zegt grote en principiële bezwaren te hebben tegen het delen van bezoekgegevens. Zij zou daartoe alleen in uitzonderlijke gevallen bereid zijn, bijvoorbeeld wanneer de nationale veiligheid in het geding is. "Dat is bij dit verzoek van de Belastingdienst niet het geval."

Bovendien geeft inzage in die gegevens helemaal geen zekerheid over de bewegingen van de houder, omdat in de onderzochte periode nog geen pasfoto op de kaart stond. Die kon dus ook door een ander worden gebruikt.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Volgens de vereniging moet iedereen zich vrij voelen om musea te bezoeken. De kaart gaat daar door de scanner, maar de houder mag erop vertrouwen dat die informatie vertrouwelijk blijft. De vereniging zegt de privacy van haar kaarthouders desnoods tot de hoogste Europese rechter te zullen verdedigen.