Fietsend op wereldreis met hondjes: 'Dit is niet zielig'

Een fietstocht van 35.000 kilometer wordt voor Gijs Kremer en Annebeth Wynia het grootste avontuur van hun leven. Maar niet alleen voor dit stel, ook de hondjes Huub en Liska ondergaan een ervaring die weinig huisdieren zal zijn gegeven.
Gijs en Annebeth gaan met hun hondjes op wereldreis. ©eigen foto

Gijs (24) heeft z’n studie industrieel productontwerp in Zwolle erop zitten, Annebeth (24) deed in die stad de opleiding interieurarchitectuur. ,,We hebben altijd liefde voor reizen gehad, met name andere culturen leren kennen. We willen iets anders bereikt en gedaan hebben, dan alleen carrière maken.” Zo werd het idee geboren om op wereldreis te gaan. Met de fiets én de hondjes. ,,Sommigen zeggen dat het zielig is voor de dieren, maar we hebben ze de hele dag bij ons, ze hebben vrijheid. Zijn ze zieliger dan honden die de hele dag thuis alleen op hun baasje liggen te wachten? Wij willen laten zien dat reizen met dieren mogelijk is. Zij zijn tijdens de reis het belangrijkste voor ons. Hebben ze geen zin of zijn ze moe, dan nemen we gewoon een extra rustdag.” 

Gijs weet waar hij over praat, twee weken geleden heeft het stel al een generale repetitie gehouden door vijfhonderd kilometer door Nederland te fietsen. Honderd per dag, zoals ze tijdens de reis ook willen. ,,Teckel Huub is wat lui en houdt minder van beweging. Die hoor je niet. Liska, een Oostenrijkse pinscher, is fanatieker, ze rent soms even een paar honderd meter met ons mee.”

Anti-kraak

Zwolle is inmiddels ingeruild voor een anti-kraakhuis in Genemuiden. Daar bereiden de vier wereldreizigers zich voor op hun avontuur dat eind februari begint. Met twee elektrische fietsen, een hondenkar en een tent, starten ze bij het ouderlijk huis van Gijs in Hardenberg voor een rit die via Zuid-Europa naar het noordoosten van dit continent gaat. Daar pakken ze het vliegtuig naar Alaska, waarna de Pan-Amerikaanse weg naar het puntje van Zuid-Amerika wordt afgelegd. ,,Een mooie route die niet veel gefietst wordt.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Afgelopen maanden is door de reizigers gewerkt aan een spaarpot voor het avontuur. Met zo’n 20 euro per dag willen ze het redden. Tijdsduur van de onderneming: onbekend. Het plan is om een tijdje in Canada te gaan werken.

Ze hebben Green Travel Guru opgericht, met een website om te wijzen op het milieuvriendelijk reizen met dieren en om geld in te zamelen voor stichting Ibota uit Heerde die waterfilters levert in rampgebieden.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen. Bekijk hier een voorbeeld van de uitnodiging.