Familie Nagelkerke: 8 kinderen, 2 fulltime werkende ouders

OUDENBOSCH - Naar 'Een Huis Vol' keken Jan en Sofie Nagelkerke pas, toen in de Facebook-groep voor grote gezinnen een oproep kwam mee te doen. Vanaf maandag speelt het tienkoppige gezin uit Oudenbosch zelf de hoofdrol.
De familie Nagelkerke uit Oudenbosch met op de achterste rij v.l.n.r. Merel (13), Guusje (7), Eline (12) en Stan (11), daartussen Jan (41) en Sofie (39). Op de voorste rij Floor (8), Junior (7 maanden), Madelief (4) en Noud (10). ©Stijn Ghijssen

In het Koepelstadje kent iedereen het gezin Nagelkerke wel. Van de bakkerij en de lunchroom in de Fenkelstraat natuurlijk, maar ook van de goed gevulde bakfiets waarmee vader Jan (41) de kinderen naar school brengt. Of misschien van de vondelingenkamer in de aanbouw van hun grote huis op de Markt.

Enige tv-ervaring

Het idee om mee te doen aan het nieuwste, achtste seizoen van de tv-serie Een Huis Vol, kwam van Jan. Hij had al enige tv-ervaring. ,,Ik heb als amateurkok meegedaan aan de programma's Smaken Verschillen en Topchef tegen Sterrenchef. Leuk om te doen, maar voor deze serie moesten wel alle tien de neuzen dezelfde kant op staan."

Zijn vrouw Sofie (39) twijfelde. ,,Ik zat niet te wachten op extra aandacht. En de vraag blijft altijd of je na de montage een reëel beeld krijgt van ons gezin. Jan overtuigde me dat het goed is om Nederland te laten zien dat een groot gezin opvoeden geen stressvolle bezigheid hoeft te zijn. Dat we naast strakke regels vooral veel lol hebben met z'n allen en ik als moeder veel energie haal uit onze kinderen."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Fulltime

Bij de voorselectie door producent Skyhigh TV vielen de Nagelkerkes op door het gegeven dat pa en ma allebei fulltime werken. Jan: ,,Voor de programmamakers was dat een verfrissende kijk op het 'volle huis', waar eerder ook samengestelde of gelovige gezinnen aan bod kwamen. Voor ons niet van toepassing en dat maakte kennelijk nieuwsgierig.''

In mei stonden de camera's voor het eerst op de stoep. In zeventien draaidagen moest een beeld ontstaan van het reilen en zeilen in huize Nagelkerke.

Dagplanning

,,Het was toch wel intensief'', zegt Sofie. ,,We moesten tevoren aangeven hoe de dagplanning eruitziet. Met z'n allen naar de tandarts, de hockeyclub, op de camping, een dagje met de trein naar Volendam... Aanvankelijk doet het vreemd aan om gevolgd te worden, en ook de kids waren weleens uit hun hum. De filmploeg stelde ons steeds gerust. Gaandeweg raakten we eraan gewend.''

Elftal

Dat ze acht kinderen zou baren, had ze nooit verwacht. ,,Jan heeft ooit gekscherend gezegd een elftal op de been te willen zetten, maar het duurde drie jaar voordat onze eerste dochter Merel ter wereld kwam.'' 

Daarna volgden de zwangerschappen elkaar snel op. We schrijven mee als moeder haar prachtige kroost in de juiste volgorde opsomt: Merel is nu 13, daarna komen Eline (12), Stan (11), Noud (10), Floor (8), Guusje (7), Madelief (4) en Junior (7 maanden).

We hebben de mazzel dat onze kinderen heel zelfstandig zijn

Jan Nagelkerke

Wie van de acht het meest de show steelt in de tien afleveringen, valt nog te bezien. Naast de Nagelkerkes komen nog twee gezinnen aan bod. Een gezin van negen kinderen deed vorig jaar al mee. De tiende telg is de aanleiding voor een vervolg.

Aan tien kinderen denken de Nagelkerkes nog niet. Hoewel? ,,We stemden er laatst thuis over, bleek ik als enige tegen te zijn'', zegt Jan op fluistertoon. ,,Sofie wil wel.''

Boterhammetjes

In de serie komt ook een alleenstaande vader met vijf kinderen aan bod. Hij heeft het beduidend moeilijker dan de Oudenbossche familie, waar de opvoeding vanzelfsprekend lijkt te gaan. ,,We hebben de mazzel dat onze kinderen heel zelfstandig zijn. Behalve Junior smeert iedereen 's ochtends zijn eigen boterhammetjes'', zegt Jan.

Eerste aflevering

De opnames zijn bijna achter de rug, alleen de gezamenlijke kerstviering wordt nog vastgelegd voor de slotaflevering op 4 januari.

Komende maandag zitten de tien Nagelkerkjes natuurlijk voor de buis voor de eerste aflevering. Sofie lacht. ,,Niet allemaal. Zelf moeten we op dat tijdstip voor Stan naar een voorlichtingsavond op school. We kijken de eerste aflevering later die avond wel terug.''

Tv-serie 'Een Huis Vol'. Te zien: vanaf maandag tot en met vrijdag bij NPO 1, KRO-NCRV, 19.00 uur.