F.K. (20) morgen oog in oog met Chiroleider die haar jarenlang terroriseerde: “Ik stond voor de keuze: seks hebben of hij zou mijn leven helemaal kapotmaken”

“Hij eiste naaktfoto’s van mij of hij zou alles aan mijn lief vertellen. Ik zág mijn lief enorm graag, wilde hem niet kwijt. Uiteindelijk ben ik gezwicht en heb ik hem enkele foto’s van mijn boezem gestuurd via Snapchat.” Morgen kijkt F.K. (20) de jongeman in de ogen die ooit haar goede vriend was, maar haar jarenlang heeft misbruikt. Wat begon met een stomdronken vrijpartij tijdens een doop op een Chiroweekend, eindigde in jarenlange psychologische en emotionele dwang, chantage met naaktfoto’s en een dubbele verkrachting. Twee jaar na de feiten is F.K. klaar om haar verhaal te vertellen.
Advocaat Abderrahim Lahlali en slachtoffer F.K. Zij wil niet herkenbaar poseren. "Mijn initialen mag je er wel bijzetten. Omdat iedereen die mij destijds heeft weggezet als een slet, moet weten welke vreselijke dingen ik heb moeten meemaken." ©Photo News

Wie F.K. ontmoet, zou nooit kunnen vermoeden door welke hel ze de voorbije jaren is gegaan. Voor ons zit een sterke en goedlachse jonge vrouw, opgegroeid in een warm en welgesteld nest. Twee jaar na de feiten is ze klaar om haar verhaal te vertellen. “Mijn naam wil ik niet in de krant, maar wel mijn initialen. Omdat iedereen die mij destijds heeft weggezet als een slet, moet weten welke vreselijke dingen ik heb moeten meemaken, terwijl zij me één voor één hebben laten vallen.”

Het verhaal van F., die van kleins af aan bij de Chiro zat, begint op een leidingsweekend van de jeugdbeweging in oktober 2016, toen ze 16 was. “Ik ging eindelijk leidster worden. Op zo’n weekend wordt de nieuwe leiding gedoopt, ik moest als ‘schacht’ gigantisch veel alcohol drinken. Die hele avond is één zwart gat voor mij, een Chiroleidster heeft me naar de douche moeten sleuren.”

Maar de ochtend nadien hoorde F. dat er die nacht nog iets was gebeurd. “Blijkbaar heb ik toen seks gehad met Bart* (net 18 op dat moment, red.), een jongen die al lang samen met mij bij de Chiro zat en ook leider werd. We waren goede vrienden en er was een zekere chemie tussen ons.” Maar F. had nog maar net een relatie met een andere jongen. “Ik was het niet gewoon om veel te drinken en herinnerde me niets meer van de avond. Maar anderen hebben ons bezig gezien. Bart en de anderen praatten erover. Ik was beschaamd en diep geschrokken, maar het verhaal was niet meer te stoppen.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Dreigen met zelfmoord

In de lente van 2017 veranderde Bart in een manipulator en begon hij berichten te sturen naar F. “Hij zei dat hij zelfmoord ging plegen, omdat ik niet voor hem had gekozen. Ik voelde me enorm schuldig en wilde praten met hem, er zijn voor hem. Maar hij bleef me een schuldgevoel aanpraten.” Binnen de Chiroleiding werd F. intussen weggezet als een slet. “Bart is enorm charismatisch en innemend, hij kreeg iedereen op zijn hand. Mijn Chirovrienden begonnen me na verloop van tijd zelfs te mijden.”

Bart eiste naaktfoto’s of hij zou alles aan mijn lief vertellen. Ik zág mijn vriend enorm graag, wilde hem niet kwijt. Ik weigerde, maar hij bleef me maandenlang bedreigen. Onder die psy­cho­lo­gi­sche druk ben ik uit­ein­de­lijk gezwicht

Maar de manipulatie van Bart ging verder en hij kreeg F. in zijn macht. “Hij eiste naaktfoto’s van mij of hij zou alles aan mijn lief vertellen. Ik zág mijn lief enorm graag, wilde hem niet kwijt”, zegt ze met een krop in de keel. “Ik weigerde, maar hij bleef me maandenlang bedreigen. Onder die psychologische druk ben ik uiteindelijk gezwicht, en ik heb hem enkele foto’s van mijn boezem gestuurd via Snapchat.”

Beelden die je via die app verstuurt, verdwijnen na enkele seconden. Maar Bart kon sommige naaktfoto’s toch bewaren... en toonde die gretig aan de rest van de Chiroleiding. Uit verklaringen van andere leiders in het strafdossier blijkt dat hij er een verhaal bij vertelde. “F. heeft een lief en toch stuurt ze me deze foto’s. Jullie zien wat voor een slet ze eigenlijk is.”

Naïef

Toch bleef F. naar de Chiro gaan, want ze had er nog vrienden en deed het al bijna haar hele jonge leven. “Het klinkt alsof ik zo kinderlijk naïef was, maar je moet weten dat dit maanden heeft geduurd. Hij kreeg me traag maar zeker in zijn macht, ik voelde me gevangen in zijn web. Stapsgewijs raakte ik volledig geïsoleerd van de Chiroleiding. En Bart bespeelde iedereen: in groep was hij zijn charismatische zelve, maar wanneer we alleen waren, veranderde hij. Hij vroeg me hoe het met mijn schuldgevoel was tegenover mijn lief. Hij wist perfect hoe slecht ik me voelde en hoe de anderen over me dachten, dat ik alleen stond. Hij had me psychologisch volledig in zijn macht. Maar ik kon de Chiro niet zomaar achterlaten, dat was mijn leven.”

Naarmate 2017 vorderde, wilde Bart méér. “Ik nam tegen mijn zin nieuwe foto’s, maar hij vond ze niet goed genoeg. Ik moest ‘beter mijn best doen’. Constant zat ik met de daver op het lijf. Ik had het gevoel dat ik niet meer terug kon, anders zou alles — die vrijpartij tijdens het doopweekend en de naaktfoto’s — uitkomen en zou mijn relatie voorbij zijn. Ik kon niet om met die schaamte en werd echt bang van hem. En dus stuurde ik opnieuw beelden, hoe moeilijk het ook was. Ik hoopte dat hij dan zou stoppen met dreigen.”

F. ging in het najaar van 2017 op kot in Gent, waar het van kwaad naar erger ging. “Ik zat gevangen in zijn macht, was als een poppetje waarmee hij kon doen wat hij wilde. Ik begon veel te drinken en wilde er een einde aan maken, zo alleen voelde ik me. Was mijn lief op een bepaalde dag een halfuur later toegekomen op ons kot, dan zat ik hier nu niet meer.” Terwijl ze het zegt, stokt haar stem. “Het blijft heel moeilijk om te beseffen dat ik het bijna ging opgeven, wetende hoe sterk ik vandaag in mijn schoenen sta.”

Echt ‘op’

In 2018 liep het nóg verder uit de hand. “We waren met de Chiro onderweg naar de Efteling, toen Bart me een sms stuurde: ‘Je moet seks hebben met mij, dan kan ik het afsluiten en zal dit stoppen’, stond er. Natuurlijk weigerde ik, maar hij bleef dreigen. Ik was depressief en suïcidaal, en opnieuw zette hij me maandenlang onder druk en chanteerde hij me met de foto’s. Ik stond voor de keuze: seks hebben of hij zou mijn leven helemaal kapotmaken. Onder die druk ben ik jammer genoeg gezwicht. Ik was echt op. Op 30 juni 2018, twee dagen voor mijn laatste kamp, hebben we seks gehad in het Chirolokaal. Zonder die dreigementen zou ik dat nooit gedaan hebben. Mijn wil was uitgeschakeld en ik voelde me verkracht, wat ik heb nadien ook heb laten weten via sms”, zegt ze met tranen in de ogen.

Hij bond tegen mijn zin mijn handen op mijn rug, blinddoekte me en filmde alles, zonder dat ik het wist. Ook dát filmpje heeft hij getoond aan de rest van de Chi­ro­lei­ding

Het was ook niet bij ‘enkel’ seks gebleven. “Bart bond tegen mijn zin mijn handen op mijn rug, blinddoekte me en filmde alles, zonder dat ik het wist. Ook dát filmpje heeft hij getoond aan de rest van de Chiroleiding, om me zwart te maken en nog verder te isoleren. Nooit heeft iemand me daarop aangesproken of gevraagd hoe het met me ging. Pas toen ik een klacht had ingediend bij de politie, kwam ik te weten dat hij het gefilmd had. Dat vreet soms nog aan mij: dat mijn ‘Chirovrienden’ hebben gezien hoe ik daar naakt lag en door een hel ging, maar me nooit in bescherming hebben genomen.”

Ware hel

Het zomerkamp werd voor F. een ware hel. Bart kleineerde haar telkens, als hij daar de kans toe had. “Ik smeekte hem per sms om me met rust te laten.” Ze stuurde hem onder meer: ‘Iemand zo kapot maken. Waarom the fuck doe gij mij da aan?’ Onder het mom van “een laatste keer praten” sprak ze na afloop van het kamp, na dagenlang gestalk en gedreig, nog een laatste keer af met Bart, in het Chirolokaal. “Dat was op 11 juli 2018. Hij begon me opnieuw te betasten. Ik sloeg z’n handen van me af, waarop hij begon te schreeuwen en met alles gooide wat in z’n buurt lag. ‘Als je het één keer kan, kan je het nu ook!’, tierde hij. Ik bleef weigeren, waarop hij uiteindelijk zei dat hij me met zijn auto naar huis zou brengen. Hij reed als een gek, maar maakte plots rechtsomkeer richting Chiro. Hij sleurde me het lokaal binnen, bond me vast, blinddoekte me en verkrachtte me voor de tweede keer. In tegenstelling tot de eerste keer, toen het hem niet lukte, kwam hij nu wel klaar. Omdat hij genoot van de macht, van wat hij me aandeed, terwijl ik huilde en riep dat ik het niet wilde.” Filmen deed Bart deze keer niet.

Twee jaar lang heb ik gedacht dat ík schuldig was in dit verhaal. Mijn ouders hebben me overtuigd een klacht in te dienen. Ik wil dat het stopt, dat hij geen andere slacht­of­fers meer maakt

F. ging als een wrak naar huis. Maar nog kon ze het aan niemand vertellen, uit schaamte en schuldgevoel. Een paar weken later werd ze opgebeld door de hoofdleiding, die al die tijd weet had van de dronken vrijpartij in oktober 2016 én van de naaktfoto’s. “Ze vroegen me of het klopte dat ik seks gehad had met Bart. Hij had erover verteld en later bleek dat hij dat filmpje had getoond aan de medeleiding. Het was genoeg geweest voor mij. Of ik zou zelfmoord plegen, of ik zou alles aan m’n ouders vertellen.”

Roddelen

Gelukkig koos ze voor het laatste. Op 3 augustus 2018 deed ze haar verhaal. Haar ouders stonden aan de grond genageld. Na afloop brachten ze F. meteen naar de politie. “Mijn ouders hebben me overtuigd om een klacht in te dienen. Ik was daar totaal niet mee bezig geweest. Twee jaar lang heb ik gedacht dat ík schuldig was in dit verhaal. Maar ik wilde dat het voorgoed zou stoppen en dat Bart geen andere slachtoffers kon maken. Later bleek dat hij ook al naaktfoto’s van een ander minderjarig meisje van de Chiro had geëist. Ook bij haar had hij met zelfmoord gedreigd om zijn zin te krijgen. Het moest gedaan zijn.”

“Bij de politie werd ik enorm goed opgevangen. Het was alsof er een ton van mijn schouders viel. Eindelijk was het voorbij — al heb ik sindsdien nog jaren psychisch afgezien.” Bart werd opgepakt voor verhoor en nadien vrijgelaten onder voorwaarden. De andere Chiroleiders werden als getuigen verhoord. Uit hun verklaringen bleek dat ze inderdaad volledig mee waren met de verhalen van Bart. “Zelfs volwassenen in het dorp waar ik woonde, roddelden erover, en gingen ervan uit dat ‘ik het wel gewild had’. Ze zagen niet in dat hij me volledig in zijn macht had.”

Morgen verschijnt Bart voor de rechtbank van Oudenaarde. Ook F. zal er zijn, om hem als slachtoffer in de ogen te kijken. “Ik heb er zeker geen zin in, maar het moét gebeuren. Dan kan ik dit na al die jaren afronden. Vandaag gaat het redelijk goed met mij, ik heb alles een plaats kunnen geven. Ik heb een nieuwe vriendengroep en mijn fantastische ouders zijn me altijd blijven steunen. Ook mijn toenmalig lief ben ik enorm dankbaar om me door die donkere jaren te loodsen, ook al zijn we intussen uit elkaar. Natuurlijk zijn er nog moeilijke momenten, maar ik ben trots op mezelf. Ik ben er sterker en volwassener uitgekomen, ik stá er opnieuw. Dat ik in de rechtbank eindelijk de erkenning zal krijgen als slachtoffer, en zo ook andere slachtoffers een hart onder de riem kan steken: daar is het mij om te doen.”

(*): Bart is een fictieve naam. De naam van de verdachte is bekend bij de redactie.

Advocaat Abderrahim Lahlali: “Chiro draagt verpletterende verantwoordelijkheid”

Morgen krijgt F.K. de volledige steun van haar advocaat Abderrahim Lahlali, die ook de Chiro op haar “verpletterende verantwoordelijkheid” wijst. “Voor de roofdierachtige tenlasteleggingen is de Chiro strafrechtelijk niet verantwoordelijk. Maar als de jeugdbeweging haar verantwoordelijkheid genomen had, dan had het volgens mijn cliënte niet tot bedreigingen, chantage en morbide verkrachtingen moeten komen. Wanneer een minderjarig lid op weekend seks heeft met een meerderjarige, of wanneer zulke foto’s worden getoond, dan moet de Chiro die feiten onderzoeken. Maar ook de jeugdbeweging stelde F. buiten de groep als ‘slet’. Alles heeft zich binnen dat ‘Chirokader’ kunnen afspreken. De nationale afdeling heeft nooit iets van zich laten horen. Dat heeft F. zwaar gekwetst. We sluiten niet uit dat we ook de Chiro voor de rechtbank brengen voor haar nalatige houding.”

De bekende strafpleiter richt zich tot slot tot de Vlaamse regering. “Slachtoffers van dit soort feiten vertellen allemaal dat ze alleen staan en nergens terechtkunnen met hun verhaal en hun schaamte. De helft van die slachtoffers overweegt een wanhoopsdaad, ook mijn cliënte heeft meermaals op dat punt gestaan. Er moet een integraal beleid komen over welzijn en welbevinden, zeker voor jongeren. Alleen zo kunnen we drama’s als dit voorkomen.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.