Er is één dingetje: mijn ouders vloeken in het bijzijn van ons dochtertje

Beste Beatrijs,

Mijn ouders passen één dag in de week op onze dochter van anderhalf. dat gaat heel goed en iedereen is blij met deze regeling. er is alleen één dingetje: mijn ouders vloeken in het bijzijn van onze dochter. Vooral mijn vader wil nog weleens tieren als er iets (kleins) misgaat, bijvoorbeeld wanneer de puppy binnen plast of de kinderwagen niet snel genoeg in elkaar gaat. Mijn man vindt dit heel storend. Hij wil niet dat er gevloekt wordt in het bijzijn van onze dochter. zelf moet ik bekennen er ook wel - eens wat uit te flappen - al let ik er erg op, nu mijn man het zo'n probleem vindt. Mijn man heeft enkele keren op een luchtige toon aan mijn ouders gevraagd of ze op hun taalgebruik willen letten, en ik heb mijn vader na een scheldpartij gevraagd of hij in de gaten heeft wat hij allemaal roept. Mijn ouders reageren daar licht geïrriteerd, schouderophalend of grinnikend op. ik snap het standpunt van mijn man, maar vind het ook ongemakkelijk om mijn ouders te moeten corrigeren. Wat te doen? Kunnen we mijn ouders vragen om in hun eigen huis hun taalgebruik aan te passen?

Grootouders vloeken

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Beste Grootouders vloeken,

U hebt er al eens wat van gezegd en uw man ook. Die kritiek zullen opa en oma zeker hebben geregistreerd, ook al hebben ze zich er weinig van aangetrokken. Meer kunt u niet doen zonder dat dit ongenoegen geeft. Kennelijk zijn uw ouders nogal grof in de mond. Zo'n gewoonte heeft zich over vele decennia opgebouwd en die krijg je er niet meer uit op hun leeftijd, er nog van afgezien dat het lastig (en ook een beetje ongepast) is om je eigen ouders terecht te wijzen, die de liefdevolle moeite nemen om wekelijks een dag op uw dochter te passen.

Ik raad u aan om het verder maar te laten zitten. Zelf bent u de grove taal van huis uit gewend en u doet moeite om u in te houden, omdat uw man dit verafschuwt. Voor de opvoeding van uw dochter moet het voorbeeld van haar ouders genoeg zijn. Wanneer u en uw man geen routine hebben van vloeken en schelden, zal uw dochter zich daar ook niet aan te buiten gaan. De manier van spreken binnen het gezin is toch het belangrijkste voorbeeld voor een kind. Als uw dochter scheld- en vloekwoorden van haar grootouders overneemt, kunt u haar eenvoudig corrigeren: 'Zo praten wij hier niet. Wat opa zegt, moet hij zelf weten, maar die taal gebruiken wij niet.' Het is voor een kind helemaal niet moeilijk om dat onderscheid te leren. Zodra uw kind naar school gaat en daar u onwelgevallig taalgebruik oppikt, zult u ook moeten bijsturen.

Beste Beatrijs,

Waar komt eigenlijk de regel vandaan dat je bij een feest of een bijzondere maaltijd eerst de beste wijn inschenkt voor de gasten en als die op is de minder goede wijn? Waarom niet andersom?

Wijnvolgorde

Beste Wijnvolgorde,

De regel is inderdaad: eerst de beste wijn, daarna de iets minder goede en zo verder afdalend naar het niveau slobberwijn. De reden hiervoor is dat bij het begin van het feest iedereen nog fris is en de kwaliteit van de wijn op waarde kan schatten. Daar zijn ook mensen bij die niet meer dan één glas drinken. Naarmate het feest vordert, neemt het proef- en smaakvermogen sterk af. Wie twee glazen wijn op heeft schijnt al geen goede van matige wijn meer te kunnen onderscheiden. Zelfs het verschil tussen rood en wit kunnen geblinddoekte mensen dan niet meer proeven. Superieure wijn schenken aan mensen die katjelam zijn is paarlen voor de zwijnen.

De regel om te beginnen met de beste wijn is niet van vandaag of gisteren. Zie het bijbelverhaal over de bruiloft van Kana (Johannes 2: 1-12). Daarin raakt tijdens een bruiloft de wijn op, waarna Jezus een wonder verricht en een paar vaten water in wijn verandert. Wanneer de tafelmeester (die zelf kennelijk niet of nauwelijks gedronken heeft) de nieuw aangevoerde wijn opmerkt, zegt hij met verbazing tegen de bruidegom: 'Iedereen zet eerst de goede wijn voor en wanneer men eenmaal goed gedronken heeft de mindere. Maar gij hebt de goede wijn tot nu toe bewaard.'

Lees ook de vraag die Beatrijs Ritsema gisteren beantwoordde op trouw.nl/modernemanieren: Ik ben 63 en wil mij niet laten inenten, is dat echt zo asociaal?

Eens of oneens met deze adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl. Stuur uw vragen over buren, collega's, familie en vrienden naar

beste@beatrijs.com