Enschedeër begint stroopwafelbedrijf in Zuid-Afrika: 'Iedereen wil de wafels hebben’

ENSCHEDE - Met stroopwafels kansarme jongeren in Zuid-Afrika een toekomst bieden. Dat is het doel van Derk Oosterveld (27) uit Enschede. Een half jaar geleden zette hij in het Afrikaanse land een stroopwafelbedrijf op. De zaken gaan zo goed dat hij inmiddels een heuse stroopwafelfabriek heeft: „Ze zijn hier echte zoetekauwen, iedereen wil de wafels hebben.”

„Het is echt kicken”, zegt Derk. „De jongeren zijn zo trots op zichzelf. De impact van de stroopwafels is groot.” Jongeren uit de sloppenwijken helpen door middel van stroopwafels. Het klinkt onwerkelijk, maar toch is het wat Derk dagelijks doet. Bijna drie jaar geleden besloot hij samen met zijn vrouw naar Zuid-Afrika te verhuizen. „Ik voelde een leegte. Ik wilde een steentje bijdragen, mensen echt helpen.”

Voor de stichting Victory4All, die onderwijs aan kansarme jongeren biedt, richtte hij samen met zijn vrouw een zogenoemd Skill Centre op. Speciaal voor de jongeren die tussen wal en schip vallen. „Hier in Zuid-Afrika is er maar één niveau middelbaar onderwijs. Jongeren die dit niet kunnen bijbenen, komen thuis te zitten.” Derk legt uit dat ‘thuis’ in dit geval een hutje in een sloppenwijk is. Een omgeving vol criminaliteit en drugs. „Die jongeren verliezen de hoop op een beter leven en hun zelfvertrouwen. Vaak eindigen ze in een bende of raken verslaafd.”

Stroopwafels

Om dat te voorkomen wordt in het Skill Centre gezocht naar het talent van jongeren die door zichzelf en anderen onder het kopje ‘talentloos’ waren geschaard. Jongeren met een leerachterstand of een beperking. „Wij leren ze van alles. Van auto’s wassen en timmeren tot schoonmaken. Iedereen is wel ergens goed in.” Na een jaar praktisch onderwijs, wordt samen met de jongeren naar een baan gezocht. Vaak met succes, maar helaas niet altijd. Zo kreeg een dove leerling genaamd Nealon ondanks zijn inzet en vaardigheden nergens een kans. „Zo ontzettend sneu. Ik dacht, dan doe ik het toch zelf? Ik richt zelf wel een bedrijf op.”

Zo gezegd, zo gedaan. Het moest iets unieks zijn. Iets dat nog niet op grote schaal werd verkocht. „Ik dacht gelijk aan stroopwafels. Mensen zijn hier gek op zoetigheid en koeken.”

Stroopwafels worden wel mondjesmaat geïmporteerd, maar vers waren ze volgens Derk nergens te vinden. De Enschedeër bestelde een wafelijzer uit Nederland en experimenteerde met de jongeren in het keukentje van zijn Skill Centre met lokale ingrediënten voor de juiste smaak.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Grote hit

Met een voorraadje, door de jongeren goedgekeurde, stroopwafels klopte Derk vervolgens aan bij een lokaal restaurant. „Zij verkochten al koekjes, dus ik vroeg of ze onze stroopwafels aan het assortiment wilden toevoegen.” De eigenaar stemde in. Maar daar bleef het niet bij. „Ik wilde de wafels met de jongeren ook graag bakken en verkopen in een kraam voor het restaurant.” Het bleek een grote hit. „Echt kicken, iedereen wil de stroopwafels hebben.”

Een half jaar na die eerste verkoopdag zijn de stroopwafels van Derk en ‘zijn’ jongeren te koop bij 15 restaurants en winkels in Zuid-Afrika. Een vestiging van de ook in Nederland bekende supermarkt Spar is een van de verkooppunten. „Het neemt wel serieuze vormen aan”, zegt Derk voorzichtig. „Spar heeft bijna in elk dorp wel een vestiging. Als ze in meer vestigingen onze koeken gaan verkopen, spreken we echt over grote productieaantallen.” Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn. „Dit had ik eigenlijk niet durven dromen. Supergaaf.”

Stroopwafelfabriek

De serieuze vormen die de verkoop aanneemt, vraagt ook om een serieuze aanpak. Het keukentje van het Skill Centre is Derk inmiddels ontgroeid. „We hebben een bijgebouw van de stichting omgetoverd tot een klein fabriekje met een productielijn.”

Vijf jongeren, waaronder de dove Nealon, hebben inmiddels een vaste baan in die stroopwafelfabriek. Voor hen zijn de stroopwafels veel meer dan alleen koeken. „De impact is groot. Jongeren die hun hele leven hebben gehoord dat ze niks kunnen, hebben nu een baan. Ze zijn zo ontzettend trots.” En als het aan Derk ligt, blijft het niet bij die vijf medewerkers. Zijn droom: meer verkooppunten, een grotere fabriek en meer werkplekken. „Er is hier zoveel wanhoop en ellende. Al zou ik nog voor één iemand een verschil kunnen maken, dan is het al de moeite waard.”

Derk Oosterveld uit Enschede met 'zijn' jongeren in het stroopwafelfabriekje. Vlnr Athabile, Derk, Nealon, Renaldo, Fiona, Deidre (de nieuwe manager), Sulene. ©Derk Oosterveld

Hoe verder?

Ondanks die droom, neemt Derk binnenkort letterlijk afstand van de fabriek. Vanwege zijn aflopende visum keert hij in april samen met zijn vrouw en zoontje terug naar Enschede. Een manager die hij nu opleidt, neemt de dagelijkse aansturing over. In Zuid-Afrika blijven is geen optie: „Er is heel veel criminaliteit. Ik wil niet dat mijn zoon hier opgroeit.” Het loslaten van de fabriek en ‘zijn’ jongeren is echter niet aan de orde. Derk keert meerdere keren per jaar terug om een extra oogje in het zeil te houden en, hopelijk, het aantal verkooppunten uit te breiden. „Het is echt mijn kindje, en passie blijkt te verkopen”, vertelt Derk. Zijn ultieme doel is dat het stroopwafelbedrijf zonder zijn bemoeienis kan draaien: „Ik wil echt iets nalaten, een verschil maken. We zijn samen hard op weg.”