En dan win je plots 1 miljoen euro

GELUKSVOGEL STAATSLOTERIJ

©dem10

De meeste mensen kunnen er alleen van dromen: meedoen aan de loterij en dan de geluksvogel zijn die een gigantisch bedrag wint. Een deelnemer uit Zevenaar is zo'n mazzelaar. De speler, die anoniem is gebleven, won afgelopen weekeinde 1 miljoen euro. Belastingvrij.

Hoe ga je hiermee om? Wat staat je te wachten? Tatiana Pijnenburg werkt als prijswinnaarbegeleider bij Nederlandse Loterij, waar ook de Staatsloterij onder valt, en geeft winnaars advies. ,,Schreeuw het niet van de daken, houd het klein."

Doe het rustig aan

Eindelijk die wereldreis maken en verhuizen naar een luxueuze villa. Die neiging kunnen nieuwe miljonairs hebben. Maar, adviseert Pijnenburg, houd je in en laat het bezinken. ,,Het is een enorm bedrag in één keer. Bij veel deelnemers overheerst ongeloof. Die dromen er jaren van te winnen en dan is het zover. Het kan je overdonderen, denk na over wat je écht wilt. En zet wat op je spaarrekening."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Bizarre 'geld-over-de-balk-smijttoestanden' heeft Pijnenburg nog niet meegemaakt. ,,We blijven als Nederlanders een nuchter volkje."

Vraag hulp bij je financiën

Daar zit je dan, met een goed gespekte bankrekening. Al dat geld, hoe ga je daar mee om? Pijnenburg: ,,Maak een afspraak met een financieel adviseur, is ons advies. Die kan je helpen ermee om te gaan, hoe je het beste het met werk kunt regelen, en dergelijke."

De loterij kan deelnemers in contact brengen met financieel adviseurs. ,,Winnaars kunnen ook zelf iemand zoeken die ze vertrouwen. Elke situatie is anders. Iemand die net 30 is en weinig geld heeft, gaat anders met zo'n prijs om dan een rijke, gepensioneerde 70-jarige. Al is het altijd handig je financiën goed te organiseren."

Koop die nieuwe auto waar je van droomde

Eindelijk kan het: spullen kopen die al lang op je verlanglijst stonden. Droomde je van een uitgebreide cruise? Doen! Of waren er verhuisplannen, maar was het geld er niet? Nu kan het! Genieten is belangrijk, zegt Pijnenburg.

,,Alles opmaken niet, maar er goed van genieten moet je zeker doen. Er is nu eenmaal geld om dromen waar te maken. Als je al verbouwplannen hebt, voer die verbouwing dan uit. Maak die luxe vakantie met het gezin of koop die nieuwe auto."

Wie vertel ik het?

Het is verleidelijk iedereen over je prijs te vertellen. Doe het niet, raadt Pijnenburg aan. ,,Denk goed na aan wie je het vertelt. Je wilt niet dat mensen er misbruik van maken of dat iedereen geld wil lenen. Vertel het aan een select groepje om je heen."

Toch de behoefte het te vertellen? Of krijg je vragen over die nieuwe wagen voor de deur? ,,Zeg dan dat je een mooie prijs gewonnen hebt, zonder het bedrag te noemen. Of desnoods dat je 1 ton hebt gewonnen, in plaats van 1 miljoen bijvoorbeeld."

Wissel ervaringen uit

Weten hoe andere nieuwe miljonairs ermee omgaan? Nederlandse Loterij houdt een jaarlijks Miljonairsdiner voor 'lotgenoten'.

Pijnenburg: ,,Altijd handig om van anderen te horen hoe zij met hun nieuwe leven als miljonair omgaan. En om anderen weer tips te geven."