Elke festivalganger laat 2,33 kilo afval achter: hoe kan het minder? ‘We moeten heropgevoed worden’

Een festivalterrein bezaaid met bekers. Voor de organisator het bewijs dat het druk en gezellig was, voor natuurliefhebbers een doorn in het oog. Kan het anders?
Een bekend beeld na een succesvolle festivaldag: een terrein vol plastic bekertjes, zoals hier in 2019. Archieffoto ©Josh Walet

Per persoon blijft er gemiddeld 2,33 kilogram afval achter op de terreinen van Nederlandse festivals. Dat berekende Green Deal, dat zich onder meer inzet voor minder afval op festivals.

Ook de Alphense festivals willen de afvalberg verkleinen, maar stuiten op problemen. ,,Dé honderd procent oplossing is er nog niet”, zegt Stanley de Looze, voorzitter van het Alphense Zomerspektakel. ,,Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, hebben zelfs een aantal jaar geleden een stagiair van Heineken begeleid die hier onderzoek naar deed.”

Het Zomerspektakel gebruikte de laatste editie geen recycle-bekers of statiegeldbekers. ,,Herbruikbare bekers moet je goed spoelen. Dat kost water en energie, is dat dan wat je wil? Ook houd je afval van de horeca. Al moet ik zeggen dat nu zelfs de confetti-snippers biologisch afbreekbaar zijn.”

Verplicht herbruikbare bekers

De Looze stoort zich aan foto’s die door GroenLinks werden verspreid. De partij stelt dat het terrein na het festival niet schoon werd opgeleverd en stelt voor het gebruik van herbruikbare bekers verplicht te stellen voor evenementen in Alphen. Nu staat daarover geen verplichting in de vergunningsvoorwaarden. De gemeente zegt wel organisatoren te adviseren ‘om voor herbruikbare alternatieven te gaan waar mogelijk’.  

,,Die foto’s zijn gemaakt toen de eindschoonmaak nog niet was gedaan”, verweert De Looze zich. ,,Pas afgelopen maandag hebben wij het terrein officieel overgedragen, naar volle tevredenheid van de gemeente.” Na een eerste schoonmaakronde was het bestuur ontevreden en is het terrein meerdere malen gestofzuigd.

We hebben eens proef­ge­draaid met speciale afvalbakken voor bekers, dat werkte deels

Yolande van Mil, bestuurslid Zomerspektakel

,,Ieder jaar komt dit punt opnieuw op de agenda”, zegt ook medebestuurslid Yolande van Mil. ,,We hebben eens proefgedraaid met speciale afvalbakken voor bekers, dat werkte deels. Als mensen zijn we veel te gemakkelijk geworden. We moeten heropgevoed worden.”

Een oplossing? Van Mil wil met andere Alphense organisatoren in gesprek om samen de hoeveelheid afval rond evenementen te verminderen. ,,Laten we de handen ineen slaan. Misschien kunnen we een sponsor vinden, een bedrijf dat hierover met ons om tafel wil.”

Statiegeld

Op het Wet ‘n Wild beachfestival, begin augustus, krijgen bezoekers twee munten om een bekertje aan te schaffen. Raken ze die munten of bekers kwijt, dan moeten ze een nieuwe kopen. ,,We werken niet met statiegeld, omdat je dan cashgeld moet hebben om terug te kunnen geven”, legt Martin Kalkhoven, medeorganisator, uit.

Haal je een nieuw drankje? Dan lever je bij de bar je oude beker in en krijg je een vers bekertje weer mee. De oude bekers worden achter de bar ingezameld en apart afgevoerd. ,,Wij hopen dat we minder bekers hoeven op te ruimen, na afloop. Volgens mij zijn ook de overheid en bierbrouwers er nog niet uit, wat nou het beste is.”

Volgend jaar mogen kartonnen bekers niet meer, maar wat is het al­ter­na­tief? Met een stalen fles kom je bij een festival niet binnen

Jasper van Arkel, Saywhat

Je eigen drinkfles vullen bij een tap op een festival lijkt nog ver weg. Maar ooit zal het er van komen, denkt Jasper van Arkel van Saywhat. Dit bedrijf uit Alphen produceert duurzame thermosflessen. 

,,Wij leverden aan het Zomerspektakel al water in kartonnetjes. Dat scheelt veel plastic flesjes. Volgend jaar mogen kartonnen bekers niet meer, maar wat is het alternatief? Met een stalen fles kom je bij een festival niet binnen. Er wordt van alles geprobeerd, zoals papieren rietjes, maar in de praktijk werkt het niet altijd. Kijk naar tankstations of bioscopen, daar staan koelkasten vol met plastic drinkflessen. Eerlijk, ik weet het ook niet, maar ik zou willen dat ik voor de festivals de oplossing had.”

Reageren? alphen@ad.nl