Einde is nu heel nabij voor Veronica Inside

Het overleg tussen Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen leidde gistermiddag in een hotel in Zwolle niet tot een doorstart van Veronica Inside. Al na vijf kwartier hielden de drie het voor gezien. Ze waren geen steek opgeschoten.
Wilfred Genee, René van der Gijp (foto) en Johan Derksen. Vandaag praten ze met de directie van Talpa. ©VINCENT JANNINK

Vandaag praten Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen verder met de directie van Talpa, maar die hoeft niet te rekenen op een hereniging van de mannen aan tafel. De drie zaten gistermiddag in hotel Van der Valk in Zwolle bijeen om de toekomst van het programma te bespreken, nadat ze een maand geleden in een impasse waren geraakt toen de 'racisme-uitzending' op 22 juni uit de hand was gelopen.

In die bewuste uitzending van Veronica Inside voelde Derksen zich aangevallen door Genee, waarbij 'De Snor' steun kreeg van 'Gijp'. Ze ruzieden vervolgens over de aanpak van het programma en de tafelindeling, die volgens Genee vooraf bij iedereen bekend was.

Nadat Derksen bij hem thuis in Grolloo Talpa-directeur Marco Louwerens had ontvangen en ook Genee bij hem op bezoek was geweest, moest gisteren het ultieme gesprek plaatsvinden. Eerder lukte dat niet omdat Van der Gijp pas woensdag terugkeerde van zijn huwelijksreis op Ibiza. De breuk bleek niet meer te lijmen. Genee wil graag verder, Van der Gijp heeft grote twijfels, maar Derksen ziet het niet meer zitten.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Zodoende kan John de Mol, eigenaar van Talpa (en zender Veronica), als hij wil het programma zo schrappen. In de contracten, die nog twee jaar doorlopen, staat naar verluidt dat als een van de drie opstapt, Veronica Inside kan worden beëindigd. De mediatycoon kan ook nog een vervanger aanstellen - bijvoorbeeld oud-voetballer Wim Kieft - maar die kans lijkt klein, ook getuige de woorden van Van der Gijp gisteren bij het verlaten van het hotel: ,,Voor 70, 80 procent van het Nederlandse publiek hoeft het niet meer, zij vinden het mooi geweest. Op het strand van Ibiza hoorde ik ook mensen zeggen: 'Ga er lekker zitten, man.' Maar dat zijn de diehards. En 20, 30 procent, dat is te weinig.''

Er is, zo stelt Van der Gijp, allang geen boosheid meer richting Genee. Het gaat om de geloofwaardigheid en de verdwenen magie. ,,Het blijft moeilijk. Als we hadden besloten verder te gaan met z'n drieën, dan hadden we dat nu wel gezegd. Maar we komen er niet uit."

Derksen zei gisteren bij aankomst al 'grote twijfels' te hebben. ,,We hebben geen ruzie of zo. Ik sta hier heel realistisch in. Ik wil alleen op televisie als het geloofwaardig is. Daar is geld ondergeschikt aan. Het is veel geld (zes ton per jaar, red.), maar dat speelt voor mij geen rol. Ik heb mijn twijfels of het ooit nog geloofwaardig kan worden. We hebben na al die jaren zeker een band, maar er is wel iets geknapt."

Nachtje slapen

Of het gesprek van vandaag met de directie van Talpa iets oplevert, betwijfelt Van der Gijp. ,,Het is de normaalste zaak van de wereld dat de directie ook zijn zegje doet. Zij hebben gezegd: 'Slaap er nog een nachtje over, morgen praten we.' Het lastigste is: ik heb niet het idee dat het ooit weer normaal wordt."

Presentator Genee meed in Zwolle de pers, zoals hij zich steeds al op de vlakte hield in deze kwestie. Een lange uiteenzetting in zijn eigen radioprogramma en een optreden bij talkshow Op1 waren de spaarzame momenten waarop hij wel naar buiten trad.

Mocht de voetbaltalkshow daadwerkelijk verdwijnen, dan komt na twintig jaar een einde aan een populair programma. Dat begon eind jaren 90 als Sport aan Tafel met presentator Ruud ter Weijden. Daarna wisselde het een paar keer van naam (Voetbal Insite, Voetbal Inside, Voetbal International), maar de vaste samenstelling met de drie sleutelspelers bleef gehandhaafd. Of Talpa bij een definitief 'nee' van het drietal VI gaat opheffen, wil het bedrijf nu nog niet zeggen.

Wilfred Genee (foto), René van der Gijp en Johan Derksen. Vandaag praten ze met de directie van Talpa. ©VINCENT JANNINK
Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen (foto). Vandaag praten ze met de directie van Talpa. ©VINCENT JANNINK