Drie verdachten in zaak overleden Lotte (14) zijn vader en zoons

De politie heeft gisteravond een derde verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo. Het gaat om een minderjarige jongen uit dezelfde plaats. De drie verdachten zijn een vader en zijn twee minderjarige zoons.
De politie deed onderzoek in de Willem Kloosterstraat in Almelo, waar een van de verdachten woont. ©News United/Bert Kamp

Zondagavond werd het stoffelijk overschot van Lotte gevonden in een slootje achter bedrijventerrein Het Wendelgoor in Almelo. 

Enkele uren na de vondst hield de politie al twee verdachten aan; een minderjarige jongen uit Almelo en een man uit Wierden. In de woning van de jongen aan de Willem Kloosstraat in Almelo werd huiszoeking gedaan. Volgens buurtbewoners werden daarbij een busje en een scooter in beslag genomen. Bovendien werd de woning door forensisch rechercheurs doorzocht op sporen.

Gisteren volgde het politiebericht van de arrestatie van opnieuw een minderjarige. Het gaat om vader en zoons De W. De vader (43) staat ingeschreven in de gemeente Wierden, maar zou veelal in Almelo verblijven. Hij is tegelzetter en heeft een afbouwbedrijf op naam staan. In 2014 moest hij voorkomen op verdenking van betrokkenheid bij hennepteelt in Hengelo.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Liefhebbers van motorcross

Alle drie zijn liefhebbers van motorcross, net als veel meer familieleden. Dat blijkt uit diverse uitingen op Facebook en YouTube. Als de jongens al een strafblad hebben is dat volgens bronnen bij Justitie niet noemenswaardig. Zeker is dat de twee jongens niet bij Lotte op school zaten. Het terrein langs het Twentekanaal waar Lotte werd gevonden wordt gezien de sporen gebruikt om te crossen.

Over de doodsoorzaak en de achtergrond van de dood hult de politie zich nog in stilzwijgen. Dat gaat zover dat de politie niet naar buiten wil brengen op welke juridische gronden de drie zijn aangehouden. Ze wil daarmee ook laten zien dat ze de zaak nog zo breed mogelijk onderzoekt.

Woordvoerster Chantal Westerhof: „We willen graag zo zuiver mogelijke verklaringen hebben”. Daarom is het van belang dat getuigen zo min mogelijk door informatie via de media worden beïnvloed. Bovendien heeft de politie ook werkelijk nog niet alle informatie bijeen. Dinsdag moest bijvoorbeeld nog sectie plaatshebben.

Een woning aan de Kruissteenweg in Wierden is verzegeld in verband met het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Lotte ©Frank Timmers

‘Uit de hand gelopen ruzie’

Over wat er gebeurde doen allerlei verhalen de ronde. Het vaakst wordt gesproken over een uit de hand gelopen ruzie tussen Lotte en één van de broers. Westerhof zegt dat via social media aantoonbaar onjuiste berichten razendsnel worden rondgestuurd. Sommige daarvan zijn beschadigend voor jongens die ten onrechte voor daders worden aangezien. De politie heeft een moeder geadviseerd aangifte te doen als de smaad jegens haar zoon door blijft gaan.

Het meisje zou zondagmiddag rond één uur van huis zijn gefietst en niet meer zijn teruggekeerd. Beide broers zijn geen facebookvrienden van haar. Hun woning aan de Willem Kloosstraat is door de politie verzegeld. Maandag deed de recherche daar huiszoeking en nam de politie een brommer en een busje in beslag.

Verzegeld is in verband met dit onderzoek ook een woning aan de Kruissteenweg in Wierden. Dinsdagmiddag stonden daar twee auto’s met beveiligers tegenover die er de hele dag postten. Op dit adres woont een stel dat niet verdacht is, waarvan de man wel dezelfde achternaam draagt als de verdachten.

Een woning aan de Kruissteenweg in Wierden is verzegeld in verband met het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Lotte ©Frank Timmers

Op dit adres staat een bedrijf geregistreerd in de ‘verkoop en reparatie van crossmotoren, scooters en aanverwante artikelen’, op naam van weer een andere De W. De politie wil niet zeggen waarom dit huis is vergrendeld en de bewoners er niet in mogen. Het is niet duidelijk of dit het huis is waar vader De W. stond ingeschreven.

Opsporing

Het Openbaar Ministerie heeft een team grootschalige opsporing aangesteld dat onder leiding van twee officieren staat. Een houdt zich bezig met het tactische gedeelte, en de ander is toegevoegd voor expertise met jeugdige criminelen. Deze werkwijze is gebruikelijk bij een zaak met volwassenen en minderjarigen.

Hoezeer de dood van Lotte de gemoederen bezighoudt blijkt aan de Kruissteenweg in Wierden als een meisje van 15 jaar daar een weekblad in de brievenbus stopt. Ze vertelt dat haar moeder het niet meer goed vindt dat ze alleen in het donker over straat gaat.

Lotte was leerlinge op het Zone-college in Almelo, waar ze in de tweede klas zat. De school heeft klasgenoten, mentoren en docenten geïnformeerd en biedt steun aan wie daarom vraagt.